Antena Meniu Search
x

Video Cursa spre succes a lui Sabin Husariu a început cu un sacrificiu. Pentru o bicicletă, părinţii au fost nevoiţi să vândă o bucată de pământ

S-a născut în munţi şi visează să ajungă pe culmile ciclismului mondial. Este povestea de astăzi, povestea lui Sabin Husariu, un campion care a făcut performanţă când nimeni nu-i dădea nicio şansă. 

de Redactia Observator

la 01.12.2021, 14:15

Vezi și
  • Sabin Husariu visează să ajungă pe culmile ciclismului mondial, în ciuda tuturor greutăţilor. Pentru o bicicletă, părinţii au fost nevoiţi să vândă o bucată de pământ

Şi-a improvizat echipamente, s-a împrumutat pentru competiţii şi a demonstrat că e suficient să nu renunţi la visul tău, ca să-l poţi împlini. Ca să poată merge mai departe, are nevoie de o bicicletă performantă, pe care nu şi-o permite. Nu se descurajează, pentru că viaţa, muntele şi părinţii l-au învăţat că niciun obstacol nu e de netrecut. 

Pentru o bicicletă, părinţii au fost nevoiţi să vândă o bucată de pământ

Oricât de aspru ar fi drumul și oricât de înalte culmile pe care vrei să ajungi, poți, dacă muncești până la durere și dincolo de ea. E lecția lui Sabin, un băiat născut într-un cătun din mijlocul munților, în județul Harghita. Cu fiecare kilometru parcurs, își mai depășește o limită, se mai apropie puțin de visul lui: să fie într-o zi campion mondial. Nu e o luptă ușoară. 

Sabin Husariu: Nu simţi prea multe. Durere. În principiu durere, că despre asta e vorba. Trebuie să te obişnuieşti cu durerea, altfel nu ai cum să progresezi.

Pe acelaşi subiect

Sabin e obișnuit să îmblânzească durerea. Viața lui a început într-un bordei fără lumină, într-o zonă fără prea multe orizonturi și într-o familie fără posibilități. Cât să-i facă chiar și un vis mic greu de atins. Și-a dorit dintotdeauna o bicicletă, iar ca să i-o poată cumpăra, părinții lui și-au rupt un petic de pământ și l-au vândut.

Viorica Husariu, mama lui Sabin: Cât putem îl susţinem. De mic i-a plăcut, de la 5-6 ani cu bicicleta i-a plăcut foarte mult. 

Pe ulițele satului Recea, Sabin a învățat să meargă pe bicicletă ajutat de tatăl lui, care i-a înțeles cel mai bine dorința

Alexandru Husaru, tatăl lui Sabin: Când merg cu bicicleta, cât de obosit sunt mă relaxez. 

Reporter: Deci cumva i-aţi transmis pasiunea asta. 

Alexandru Husaru, tatăl lui Sabin: Da, da, şi de asta mă bucur. Şi eu fiind mic nu am avut posibilitate să am bicicletă, poate împrumutam şi când prindeam la o bicicletă atâta mergeam pe ea până când eram epuizat. 

Zi după zi, kilometru după kilometru, Sabin a prins curaj şi viteză și a început să exploreze dincolo de granițele satului său, dincolo de munți, dincolo de ce îi putea oferi viața de aici. În minte i s-a înfiripat gândul că bicicleta l-ar putea duce mai departe decât credea. Pe podiumurile concursurilor de ciclism. 

Sabin Husariu: A fost un motiv de a mă autodepăşi, pentru că, faţă de plimbările pe care le făceam înainte, turele mele prin munţi, aici e cu totul altceva. E autodepăşirea ta constantă. să fii la un nivel mai bun. Să te baţi pe tine din ziua de ieri. 

Sabin nu a renunţat niciodată să lupte pentru a-şi îndeplini visul

Dar pentru asta, ai nevoie de multe lucruri. Echipamente speciale și biciclete profesioniste, pe care el nu și le permitea. A început să improvizeze, să-și coasă tricouri. Să-și taie mănușile de iarnă cât să semene cu cele ale sportivilor profesioniști. Să-și sacrifice cei 3 lei – banii de buzunar primiți zilnic de la părinți – ca să-și cumpere o cască la mâna a doua. Când a plecat la facultate, în Brașov, și-a luat bicicleta cu el și s-a angajat la o firmă de curierat, ca să se poată întreține. La primul concurs a obținut locul al doilea. De atunci, a urcat pe podium la fiecare competiție pe care a reușit să o termine. 

Astăzi, Sabin Husariu e unul dintre cei mai buni cicliști montani ai României, face parte dintr-o comunitate frumoasă și a devenit un fel de ambasador al zonei unde el a crescut. 

Sabin Husariu: Multe persoane au venit aici la mine să se dea pe potecile pe care mă dau şi eu pentru că e o zonă specială. 

Pentru Sabin, urmează al patrulea an de competiții. Încă un sezon cu aceeași bicicletă. Ar avea nevoie de una nouă, mult mai puternică, ca să ajungă în elita lumii, dar deocamdată nu și-o poate permite. 

Sabin Husariu: Depinde cât de serios eşti. Eu cred că se poate îndeplini destul de repede dacă îţi doreşti cu adevărat şi depui efort pentru asta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Ajut Eu » Cursa spre succes a lui Sabin Husariu a început cu un sacrificiu. Pentru o bicicletă, părinţii au fost nevoiţi să vândă o bucată de pământ