Video

Oamenii cu suflet mare din Alba, care au grijă de copiii cu probleme, ajutaţi de cei impresionaţi de poveste

De Redactia Observator.
Publicat: 18.12.2020, 19:31.
Actualizat: 18.12.2020, 20:07

Într-o lume care îi respinge deseori, doi soţi şi-au deschis larg braţele şi casa pentru copiii speciali. Au fost ajutaţi, pe parcurs, de din ce în ce mai mulţi voluntari, iar acum au primit ajutor şi din partea Loredanei, una dintre cele mai importante voci din muzica românească şi nu numai, dar şi din partea altor oameni de bine care au rămas impresionaţi de poveste.

Vor ajunge spre Alba jocuri, trambuline, dulciuri, calorifere care sunt extrem de necesare, zeci tablete cu internet plătit, tablete dăruite de cei care cred în educaţie, dar şi multe alte cadouri.

În plus, Loredana şi-a manifestat intenţia de a vizita centrul din Alba şi a cânta alături de copii.

Loredana, cântăreaţă: Este extrem de emoţionantă povestea şi n-am putut să rezist să nu vin şi să ajut şi eu la rândul meu. Sunt convinsă că pot să fiu un exemplu pentru toţi ceilalţi care încă nu s-au hotărât şi n-au făcut acest gest. E momentul să ajute şi ei, pentru că aceşti copii sunt cu adevărat extraordinari şi ideea de a face un asemenea centru mi se pare incredibilă. Dacă în fiecare oraş ar exista asemenea iniţiative, cred că foarte mulţi copii ar fi mult mai fericiţi.

Andrada Bogdan, voluntară: Este foarte greu să nu plângi. În primele patru, cinci luni eu m-am ajutat cu un tratament naturist să pot să fiu aptă în orele petrecute alături de copii.

Doi soţi din Alba au investit tot ce au avut ca să ajute copiii speciali. Au adoptat gemeni diagnosticaţi cu autism, apoi au ridicat un centru de recuperare unde voluntarii fac ore de artă, de kinetoterapie şi de logopedie. Acolo, Andrada Bogdan, o cântăreaţă care şi-a pierdut concertele în pandemie, a găsit un nou sens: îi învaţă pe copii să comunice prin muzică.

Poate că e închisă lumea lor. Poate de neînţeles pentru mulţi oameni, dar cu siguranţă plină de iubire, pentru că aşa sunt inimile speciale.

Maria şi Nicu Bolea au pus bazele centrului din Alba

Ea este Cristina. Comunică cel mai uşor prin muzică. S-a născut cu o tulburare de spectru autist şi are un frate geamăn, Cristian, cu acelaşi diagnostic. În plus, Cristina nu vede. Doi copii speciali, abandonaţi de părinţii naturali şi adoptaţi de doi părinţi cu suflet mare.

Maria Bolea, fondatoare centru: Eu nu am mai reuşit să fac copii, dar aveam intenţia asta, să ajutăm pe cineva, şi atunci am luat de la leagăn doi copii gemeni, cu probleme...

Nicu şi Maria Bolea sunt doi oameni care trăiesc... ca să ajute.

Maria Bolea, fondatoare centru: Dacă nu ne uităm la omul de lângă noi să-l observăm că are nevoie... nu ştiu de ce trăim atunci.

Când au ţinut-o prima oară în braţe pe Cristina, au sperat că-i vor reda vederea, printr-o operaţie, dar nu există leac pentru un asemenea întuneric.

Maria Bolea, fondatoare centru: Am plâns. Am venit distruşi de la Cluj, vă spun sincer. Chiar în toamna aceea au venit cunoştinţe din Germania şi ne-au văzut foarte trişti. Şi au zis: Nu-i nimic, avem spaţiu aici, dacă vreţi vă sprijinim. Am început cu ei, am plătit un psiholog, după aceea un logoped...

Aşa a început lungul drum al recuperării. Astăzi, gemenii lor au 18 ani, iar Cristian a reuşit să se angajeze în Germania. Ajutorul pe care cei doi părinţi l-au primit - l-au înzecit. Au înfiinţat în Alba un centru unde şi alţi copii cu dizabilităţi multiple învaţă să comunice, să descopere lumea, să se integreze într-o societate care de multe ori îi respinge.

Nicolae Bolea, fondator centru: Suntem bucuroşi că am ajuns unde am ajuns. Când vedem câte un copil care nu vrea să plece, plânge că îl ia mămica acasă, e o satisfacţie mare.

Tot ce au avut, au investit aici. Au pus pe picioare şi o mică fabrică de textile, unde fac măşti pe care le vând, ca să poată susţine mai departe centrul. Treptat, li s-au alăturat voluntari care fac ore de muzică, de logopedie sau de kinetoterapie. Mulţi dintre ei ştiu ce înseamnă să creşti un copil special. E o luptă fără pauză, în care statul stă de multe ori pe margine.

15 copii cu diferite probleme sunt îngrijiţi la centrul din Alba

Gabriela Casian, voluntară: Am şi eu un băieţel cu autism, are 13 ani, iar aici lucrez pe partea de stimulare a limbajului şi diferite activităţi pentru a ne face viaţa mai uşoară.

Cosmin Cosma, terapeut ocupaţional: Este foarte important că avem acest centru aici şi atâtea facilităţi, mai ales pentru ei. Şi pentru noi. Asta devine un mod de viaţă, nu mai devine o meserie.

Andrada Bogdan, voluntară: Atunci când faci lucrul acesta cu sufletul nu ai cum să vii ca şi cum ai merge într-o fabrică sau într-un magazin vânzătoare.

Andrada Bogdan e cântăreaţă şi de la începutul pandemiei face cu copiii de aici terapie prin muzică.

Andrada Bogdan, voluntară: Cu adevărat muzica face minuni! În orice dizabilitate ar avea copilul, oricât de grav ar fi, muzica are un impact foarte mare.

15 copii cu diferite probleme stau aici şi câte 10-12 ore pe zi. Ar putea sta şi mai mulţi, dar nevoile lor depăşesc puterile acestor oameni. Orice le-ar fi de ajutor: de la calorifere care să încălzească sălile şi aparatură de recuperare fizică, până la tablete pentru orele online. Lucruri normale, care lor le-ar face viaţa mai uşoară.

Citește și
Ajut Eu • pe 24.12.2020 la 21:59
Foto
Ajut eu. Un cal pentru un campion. Visul lui Alexandru Tăbuică a fost împlinit
recomandari pe a1.ro
Femeia cu cele mai lungi picioare din lume nu mai arată deloc așa. Toți au rămas uimiți când au văzut la ce schimbare a apelat
Ajut Eu • pe 23.12.2020 la 23:55
Ajut Eu. Alexandru Tăbuică a devenit cel mai bun călăreț din țară, fără să aibă un cal al lui

Top știri

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată
1
Extern • pe 17.01 la 08:28

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată

Marian Drăgoi, un român în vârstă de 19 ani, a fost protagonistul celei mai rapide urmăriri cu poliția din Marea Britanie. Joi, tânărul a încercat să fugă din tribunal, înainte ca instanța să-l condamne la 46 de săptămâni de închisoare.

PARTENERI
Horoscop marți, 19 ianuarie: Gemenii vor primi bani, iar Peștii vor avea cheltuieli
pe spynews.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
Lety Calderon prezintă complicații din cauza infectării cu Covid-19. Actrița a petrecut noaptea în spital
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:59 Melania Trump, mesaj emoţionant de despărţire: "Rămâneţi în sufletul meu pentru totdeauna" 22:42 Persoanele care au făcut și a doua doză de vaccin anti-Covid scapă de carantină la sosirea în România 22:30 Comisia Europeană dă asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului rămâne voluntară 22:11 Actorul Steve Martin: "Vestea bună e ca m-am vaccinat anti-Covid. Vestea proastă - am făcut-o pentru că am 75 de ani" 21:51 Pălăriile, piesa de rezistenţă în 2021. Culorile galben şi gri, în tendinţe 21:45 Proteste violente împotriva restricţiilor, în Olanda. În Italia, patronii de restaurante sfidează autoritățile 21:36 Familie fără miros după infectarea cu Covid-19, oamenii nu și-au dat seama că le arde casa. O adolescentă de 17 ani, singura neinfectată, i-a salvat pe toţi, în Texas 21:15 Studiu: Imunitatea la SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni 20:57 Știrile zilei, 18 ianuarie 2021. Jumătate dintre români vor să-și schimbe jobul în acest an 20:43 Ancheta FBI în cazul unei femei care ar fi furat un laptop din biroul lui Nancy Pelosi, pentru a-l vinde Rusiei
CITEȘTE PE A1.ro
Fetița lui Liviu Vârciu a crescut și topește inimi! Cum arată azi micuța Anastasia
A1.RO
E o sifonară! E o trădătoare!”. Gestul Andei Adam l-a înfuriat la maxim pe Liviu Vârciu. Ce i-a făcut diva la Poftiți la circ
A1.RO