Alegeri locale 2020

Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei

De Ana Maria Ghiarasim. Publicat pe 25.09.2020 la 19:10 Actualizat pe 25.09.2020 la 19:55

Primăria Capitalei a reprezentant dintotdeauna o miză pentru toate partidele politice intrate în cursa electorală, cu atât mai mult cu cât istoria a arătat că un astfel de mandat poate fi o rampă de lansare uriașă pentru politicieni.

Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei

Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei

Hepta/Inquamphotos / Marin Raica/ Mediafax Foto

  • Bucureștenii ies la vot din nou, pe 27 septembrie, să-și aleagă primarul pentru următorii patru ani.
  • Puțini își mai amintesc de foștii edili care au condus Capitala când România încă descoperea cum să trăiască liber.

Traian Băsescu, care a devenit președintele României după două mandate la Primăria Capitalei, sau Victor Ciorbea, care a lăsat Primăria pentru Palatul Victoria, sunt cele mai elocvente exemple.

Iată un mic istoric al celor care s-au perindat pe la Primăria Capitalei în ultimii 30 de ani.

Primarii Frontului Salvării Naționale

- FSN - Dan Predescu (medic, cercetător) ianuarie - iulie 1990; Ştefan Ciurel (inginer constructor): iulie - noiembrie 1990; Viorel Oproiu (inginer): noiembrie 1990 - septembrie 1991; Doru Viorel Pană (politician): septembrie 1991 - februarie 1992;

De la Revoluție și până în februarie 1992, când a avut loc primul tur de scrutin pentru Primăria Capitalei, la cârma Bucureștiului au fost desemnați patru primari, toți membri ai Frontului Salvării Naționale.

Primul dintre ei, Dan Predescu, a luat în primire Primăria București pe 21 ianuarie 1990. La acea vreme, el era cercetător la Institutul de biologie şi patologie celulară, meserie la care s-a întors după doar șapte luni în fruntea primăriei.

După demitere, Dan Predescu a plecat din România și s-a stabilit în SUA, unde a ajuns profesor la Universitatea Rush, în departamentul de medicină internă.

Predescu a rămas în istoria recentă cu o afirmație făcută la adresa manifestanților care continuau să iasă în Piața Universității. Întrebat de un jurnalist dacă a avut curajul să meargă printre ei, în Piață, Dan Predescu a răspuns că ”nu cunoaște” sentimentul de frică, însă nici nu este ”un curajos” și că a încercat să aibă un dialog cu ei, însă i-a fost imposibil din cauză că ”unii dintre ei nu prezintă o stabilitate psihică normală”.

Dintre cei patru primari desemnați pentru București, mandatul cel mai lung l-a avut inginerul Viorel Oproiu (noiembrie 1990 - septembrie 1991). Oproiu s-a întâlnit cu președintele României, Ion iliescu, pe 22 martie 1991, iar printre concluziile trase în urma discuţiilor s-a numărat nevoia colaborării mai strânse între primarii de sector şi cel general.

Crin Halaicu - PNL

-PNL - Crin Halaicu (inginer constructor): februarie 1992 - iunie 1996. Este, de fapt, primul primar ales pe care l-a avut Bucureștiul după Revoluție.

33 de candidați au intrat în cursa electorală pentru Primăria București, pe 9 februarie 1992, iar câștigător a ieșit reprezentantul Convenţiei Democratice, Crin Halaicu, cu 45,64% din voturi, pe al doilea loc situându-se candidatul FSN, Cazimir Ionescu, cu 31,45% din voturile valabil exprimate.

Victor Ciorbea - PNȚCD

- PNȚCD - Victor Ciorbea (jurist): iunie 1996 - martie 1998. A devenit primarul Capitalei cu 56,74% din voturile valabil exprimate, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Ilie Năstase (PDSR), căruia i-au revenit 43,26% din sufragii.

Victor Ciorbea a lăsat primăria la câteva luni de la câștigarea alegerilor pentru a fi numit în funcția de prim-ministru al României. Pe 12 decembrie 1996, Ciorbea a depus jurământul în faţa preşedintelui României, Emil Constantinescu, și a devenit premierul României.

În locul lui Victor Ciorbea la primărie a fost numit Viorel Lis, primar interimar. În legătură cu dubla calitate a lui Victor Ciorbea de primar general al Capitalei şi de prim-ministru al României s-au iscat numeroase polemici şi dezbateri juridice şi constituţionale.

Viorel Lis - CDR

- CDR - Viorel Lis (politician): noiembrie 1998 - iunie 2000. Inițial, el a fost numit primar interimar, după demisia lui Victor Ciorbea de la Primărie, până în noiembrie 1998.

Viorel Lis a devenit primar general în București după alegerile partiale din noiembrie 1998. Analiștii politici susțin că absenteismul ridicat la vot al bucurestenilor l-a ajutat pe Lis să ajungă primar.

Primul tur, de pe 25 octombrie 1998, a fost invalidat pentru ca numai un procent de 34,30% dintre bucuresteni s-a prezentat la vot, pentru validarea scrutinului fiind nevoie de prezența a jumătate plus unu din cetățenii înscriși pe listele electorale.

Pe 1 noiembrie s-a repetat primul tur de scrutin, însă situatia nu s-a tranșat, deoarece niciunul dintre competitori nu a obținut mai mult de 50%.

La 10 noiembrie 1998, Biroul Electoral Central a dat câştig de cauză candidatului Viorel Lis, după analizarea proceselor verbale şi numărarea unor voturi anulate. Astfel, cu 329.620 voturi favorabile valabil exprimate, Viorel Lis a reuşit să devină primarul general ales al Capitalei până în anul 2000. În procente, Viorel Lis a obţinut 50,5% din voturi, în comparaţie cu candidatul situat pe locul doi, Sorin Oprescu din partea PDSR, care a primit 322.825 voturi, adică 49,5%.

Traian Băsescu - Partidul Democrat

- PD - Traian Băsescu (comandant de navă): iunie 2000 - iunie 2004; iunie - decembrie 2004.

Traian Băsescu a ajuns primarul Capitalei după o luptă strânsă din care a ieșit favorit la limită, în fața lui Sorin Oprescu. Băsescu a obţinut primul mandat de primar general al Capitalei în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 18 iunie 2000. A obținut 50,69% din voturi, la foarte mică distanţă de Sorin Oprescu, candidatul PDSR, care a obţinut 49,31%.

Asta deși sondajele de la acea vreme îl dădeau pe Sorin Oprescu favorit.

Pe 6 iunie 2004, Traian Băsescu a obținut cel de-al doilea mandat la Primăria București, după ce a candidat din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD și a obținut 417.153 de voturi valabil exprimate (54,95%).

Mandatele lui Traian Basescu la Primaria Capitalei au fost marcate de scandaluri și tensiuni cu Consiliul General care nu avea aceeasi culoare politica și, spunea el, "nu-l lasă pe primar să facă treabă".

"Singur fac mult. Cu un Consiliu fac totul", spunea Băsescu.

Traian Băsescu a demolat chioșcuri și a adunat câinii comunitari de pe străzi, lucru care i-a nemulțumit pe mulți.

După ce a câștigat al doilea mandat, Băsescu a lăsat Primăria Capitalei pentru Palatul Cotroceni, devenind președintele României timp de 10 ani.

Acum, la alegerile locale din 2020, Traian Băsescu a intrat din nou în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, din partea PMP.

Răzvan Gheorghe Murgeanu - PD - interimar

- PD - Răzvan Gheorghe Murgeanu (inginer): decembrie 2004 - aprilie 2005. A fost primar interimar pentru perioadă scurtă de timp, după plecarea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Răzvan Murgeanu a fost de altfel singura propunere pentru preluarea atribuţiilor de primar general, care a venit din partea unui consilier municipal din partea Alianţei PNL-PD.

Adriean Videanu - Partidul Democrat-Liberal

- PD-L - Adriean Videanu (inginer): aprilie 2005 - iunie 2008.

Adriean Videanu a devenit primar al Municipiului Bucureşti, după ce a câştigat din primul tur scrutinul ce a avut loc pe 3 aprilie 2005.

El a obținut atunci 53,01% din voturile valabil exprimate iar principalul sau contracandidat, Marian Vanghelie, 29,55%, urmat de Cristian Popescu (Piedone) (PBND) cu 8,71%.

Videanu a rămas în memoria bucureștenilor ca fiind ”primarul bordură”, după ce a schimbat bordurile de beton din oras cu unele de granit.

Scandalul cu bordurile a aparut in principal din cauza faptului ca Videanu era actionar la Titan Mar, firma care vindea printre altele si borduri de granit.

Sorin Oprescu - independent / PSD

- Sorin Oprescu (medic chirurg): iunie 2008 - septembrie 2015. A treia oară a fost cu noroc pentru Sorin Oprescu, care a reușit să obțină funcția de primar general al Capitalei la alegerile din 2008.

După ce a pierdut în fața lui Viorel Lis și a lui Traian Băsescu, Sorin Oprescu câștigă Primăria Capitalei, susținut de PSD, deși se proclamase independent.

Bucureștenii își amintesc și acum dezbaterea televizată la care Sorin Oprescu l-a dominat pe Vasile Blaga, candidatul PD-ului. În timp ce Oprescu vorbea de autostrăzi suspendate și de lucruri mărețe pentru București, Vasile Blaga tăcea superior.

”Nimeni n-a afirmat, domnu Blaga, că o duc pe diametru! O duc pe rază!”, spunea Sorin Oprescu, vorbind despre proiectele sale de infrastructură.

Sorin Oprescu a primit în turul al doilea 315.981 de voturi (56,55%), iar candidatul PD-L, Vasile Blaga, 242.760 de voturi (43,45%).

A avut două mandate. Însă, în septembrie 2015, a fost suspendat din funcție ca urmare a unui dosar deschis de DNA pentru corupție.

Gabriela Firea - PSD

- PSD - Gabriela Firea (jurnalist): iunie 2016 - prezent. Gabriela Firea a devenit, la 43 de ani, prima femeie primar a Bucureştiului, câştigând alegerile locale din 2016 la mare distanță de cel de-al doilea clasat, Nicușor Dan, de la USB.

În mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei s-au făcut achiziții pentru transportul public și s-au consolidat clădiri și fațade, însă au existat și numeroase controverse privind înființarea a 22 de companii municipale și i-au fost aduse reproșuri pentru avariile de la rețeaua de termoficare.

Acum, la alegerile locale din 2020, Gabriela Firea candidează pentru al doilea mandat împotriva a doi adversari cu susținere politică puternică: Nicușor Dan și Traian Băsescu.

În articolul

Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Ce soție frumoasă are Axinte. Cum arată Carmen Petrescu la 42 de anipe a1.ro
Cântărețul de 41 de ani care se iubește cu o adolescentă de 19. Cum comentează relația controversatăpe a1.ro
Mario Fresh este apreciat de toată lumea, dar puțini știu că are o soră superbă. Cum arată Ralucape a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
Dezvăluiri din intimitatea lui Gigi Becali: ”A intrat încălțat cu ciorapii de lână lângă mândra sa”pe antenasport.ro
Mihaela Borcea are o fiică vitregă superbă, despre care se știu puține lucruri! Cât de frumoasă este Beatricepe antenasport.ro
Chefi la cuțite | Sezonul 8pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Ion Cristoiu: "Iohannis ne bagă în case după alegeri. Nu au curaj acum să ia nicio măsură!"pe antena3.ro
Epidemiolog celebru: În decembrie putem ajunge la 8.000 de cazuri pe zi!pe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Social • ieri la 23:52

Un pod de cale ferată, dărâmat în urmă cu doi ani, așteaptă să fie refăcut

  • Podul de cale ferată leagă Brașovul de Întorsura Buzăului.
Social • ieri la 23:41

Un sat din Gorj riscă să fie ras de pe hartă de excavatoare (Video)

  • Sub terenul din satul respectiv s-ar afla milioane de tone de cărbune.
Social • ieri la 23:34

Precipitațiile au făcut prăpăd în Dobrogea, plouând cât pentru o lună

  • Un camion a derapat pe Drumul Național 22, din cauza ploii torențiale.
Social • ieri la 23:26

CNSU a actualizat lista ţărilor considerate nesigure

  • Românii care vin din 30 de țări trebuie să stea 14 zile în carantină.
Eveniment • ieri la 23:19

Tot mai multe județe din România intră în scenariul roșu

  • Cluj și București au rata de infectare de 3,51 la mia de locuitori.
Sanatate • ieri la 23:13

Zeci de bolnavi s-au îmbrâncit în fața Spitalului de Urgenţă din Ploieşti

  • Zeci de bolnavi s-au îmbrâncit în ploaie, în fața Spitalului de Urgenţă din Ploieşti
  • În învălmăşeală au intrat şi pacienţi care nu purtau mască de protecţie
Vezi toate știrile noi