Video Elena Lasconi, întrebată dacă se consideră Kamala Harris de România. Răspunsul dat de preşedintele USR
Invitata ediţiei speciale Observator „Alege ce urmează!“ din această seară este candidata USR la Cotroceni, Elena Lasconi. Dezbaterea este moderată de Alessandra Stoicescu, în platoul Observator, LIVE de la ora 19:30.
Dezbaterea cu Elena Lasconi poate fi urmărită de la 19.30 LIVE la Observator şi pe observatornews.ro, inclusiv pe pagina Observator de Facebook şi pe contul Observator de Youtube
Principalele discuţii:
Unde va plaseaza ultimele sondaje?
EL: Am avut si locul doi si locul trei. Zilele astea sunt esential romanii.
- PSD, aproape sigur de un tur 2 Ciolacu - Simion, după ce Dreapta nu a găsit candidatul unic
- Nicuşor Dan îi cere viitorului preşedinte să mai bage din corupţi la puşcărie. "Să echilibrăm sistemul"
- Ultimele încercări ale PNL pentru a-i convinge pe Lasconi şi Geoană să se retragă. Bolojan nu vrea repetarea...
- CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale din România
- Reacţia Elenei Lasconi după ce Marcel Ciolacu a decis să limiteze timpul de votare în diaspora. "Asistăm la o...
Cine este Traian Băsesc pentru Elena Lasconi?
EL: Nu este consultantul meu, nu sunt apropiată de Dl Băsescu, l-am votat, am avut o mare admiraţie pentru el, însă încerc să iau ce este mai bun de la preşedinţii pe care i.am avut. Nu mă sfătuiesc cu dl. Băsescu, nu ştiu dacă aş avea bani.
EL: Am cheltuit cel mai puţin în campanie dintre toti ceilalăţi candidati, am vazut cati bani se pompeaza in online.
EL: Dl. Ludovic Orban a făcut pasul şi mă bucur, îl respect foarte multe, are o experinţa vastă, a avut funcţii importante, cred că a privit cu maturtitate şi a înţeles că se joacă la fiecare vot. Pentru locul 2 este o bătălia foarte mare.
Vă consideraţi o Kamala Harris de România?
EL: Eu mă văd Elena Lasconi, şi mă văd de foarte multă vreme.
Ilie Bolojan este cel care în acest moment încearcă să convingă ceilalţi candidaţi să se retragă în favoarea lui Nicolae Ciucă.
EL: Niciodata nu m-a sunat să mă retrag. Sunt onestă. M-a sunat şi a făcut u apel care a făcut un apel care a fost similar cu ceea ce a vorbit la Cluj. Politica este matematică, iar in sondaje eu sunt cel mai bine cotat candidat de dreapta. A vorbit o singură dată cu dl Bolojan în viata mea.
În campania asta cine v-a spus de dl. Bolojan că ar trebui să devină premier?
EL: Eu am simţit, îl respect foarte mult, l-am urmărit şi când am urmărit reportajul cu dl. Bolojan, cred că era de un 1 Decembrie. Mi-a plăcut atât de mult că am vrut să ma uit la brut. Am văzut şi m-a inspirat.
Prima întrebare adresată de Marcel Ciolacu: Odată cu intrarea PSD la GUvernare am venit şi am plafonat preţurile la energie şi gaz deoarece era necesar atât pentru creşterea nivelului de trai dar mai ales pentru scăderea inflaţiei. Am citit că veţi scoate aceste plafonări. Cu alte cuvinte, îi anunţati pe români că preţurile vor fi de 4-5 ori mai mari. Credeţi că românii vor suporta aceste scumpiri?
EL: Mi se pare o ipocrizie că cel care a aproape a băgat ţara în faliment să mă întrebe acest lucru, nu am spus că vom scoate plafonăîrile, ci că trebuie investiţii ca să putem să avem un preţ mai bun. Asta dureaza, nimeni nu a spus că noi venim să scumpim. Este o promisiune că nu vom creşte taxele şi că vom face o reformă pe bune în administraţie, adicî să ascultăm de părere poporului, să avem mai puţine ministere. sunt 187 de agenţii şi inspectorate care sunt inutile, să tăiem din cheltuieli, ANAF are multe de recuperat din TVA şi nu îşi face treaba.
Care ar fi primele trei măsuri pe care le luaţi de la Cotroceni, le cereţi Guvernului să le ia din punct de vedere economic.
EL: În primul rând se cheltuiesc mulţi bani cu bunuri şi servicii, trebuie o schimbare drastică. În al doilea rând, trebuie tăiat din cheltuielile inutile. Voi transparetiza toate cheltuielile de la Cotroceni din ultimii ani. Mi se pare absurd să ai acces la cheltuieli pe care le face preşedintele SUA, şi să fie secret de stat aici. Acolo se duc foarte mulţi bani.
Să presupunem că Parlamentul trimite spre promulgare o lege care dezincriminează consumul de cannabis, promulgaţi această lege?
EL: Eu cred că pentru orice decizie care afectează societatea trebuie discutat cu mai mulţi specialişti. Vă mărturisesc că nu am avut niciodată curiozitatea să încerc aşa ceva, din teama că voi ajunge dependentă, de teamă că nu voi mai avea bani să plătesc ratele la bancă şi am de crescut un copil. Recreaţional nu ştiu, vă spun prin ce am trecut eu. Eu consider că este o chestiune care trebuie discutată la prima şedinţă a CSAT.
Este Traian Băsescu modelul dumneavostră de preşedinte?
EL: Eu vreau să fiu un preşedinte implicat.
Sunteţi faţă în faţă cu procurori şef DNA, cu procurorul şef DIICOT, ce le spuneţi în aceste condiţii, aţi clamat, dar aveţi oameni în partid care nu şi-au clarificat situaţia? Ce le spuneţi pentru a-i mobiliza să lupte?
EL: Dacă spuneţi de Fără penali în funcţii publice, adică persoane care să aibă sentinţă definitivă şi irevocabilă în vreo chestiune penală. Vă zic pe pielea mea că avut multe plângeri penale pentru că au încercat să ma oprească. Mă bucur că în ţara asta există procurori de bună credinţă. Când e campanie electorală ne trezim cu cineva că mai are o suspiciune.
Cu AUR nu aş lucra, nu pun o etichetă, dar ştiu că nu îşi doresc binele României. Îmi doresc să lucrez cu oameni care iubesc ţara asta şi chiar vor să facă ceva. Indiferent de culoarea politică, şi în calitate de primar am lucrat cu oameni din PSD, PNL, USR, UDMR.
Pe colegii de partid cum îi convingeţi să lucreze cu orice om de bună credinţă? Aţi vedea un guvern USR, PSD, PNL?
EL: Mi-ar fi greu să vad asta.
E Câmpulung o Românie mică? E uşor să transpui ceea ce ai făcut acolo la nivelul ţării?
EL: Da, 100% mi se apre cî este uşor. Am făcut lucruri concrete şi am făcut lucruri concrete. Acolo am redus factura de energie electrică, am investit sume istorice în spitale, în şcoli.
Daţi-mi această şansă şi o să vedeţi ce înseamnă un preşedinte bun.
Dvs aveţi unicul copil şi fratele departe de ţară, nu v-aţi întâlnit niciodată cei 7 nepoţi spuneaţi într-un interviu. Ce aţi face ca să faceţi să îi aduceţi acasă.
EL: Aş face să funcţioneze insituţiile statului, iar oamenii să fie trataţi cu respect. Sp avem o şcoală bună lângă casă, o masă caldă, aş investi în spitale. Îmi doresc foarte mult să facem ca aceste instituţii să funcţioneze. Oamenii nu mai au încredere pentru au pierd procese. Aş vrea ca oamenii să nu mai moară cu dreptatea în mână.
Vă deranjează că mulţi spun că nu vă pricepeţi la nimic?
EL: Nu mă deranjează, că toată viaţa am fost subestimată. Am muncit, nu am îngenunchiat.
Întrebare din partea lui Mircea Geoană: Ce aţi face în calitate de preşedinte în condiţiile în care pieţele nu ar mai finanţa România, către ce instituţii v-aţi adresa şi cum veţi face să nu crească taxele să nu repetăm scenariul din 2010?
EL: În primul rând hai să facem să avem o economie mai puternică, să atragem mai mulţi investitori, ei nu vin în România pentru că nu există predictibilitatea. Când tu îţi faci un plan te duci într-o ţară, vrei să investeşti. Cred că ar trebuie să schimbăm diplomaţie economică, mă refer la toţi ataşaţii pe care îi are România în ambasadele din toată lumea care mi se pare că nu îşi fac treaba. Apoi să terminăm cu această cheltuire excesivă. E ca şi cum te-ai împrumuta de la bancă în fiecare lună de nişte bani ca să te duci în vacanţă. Mă refer la creditele mari făcute de PSD PNL pentru că acestea ne-au dus la deficitul foarte mare pe care îl avem acum. Şi eu am informaţii că ar putea să se apropie de 8%.
Eu am un credit până în 2037, cred că sunt primul preşedinte din România cu credit la bancă. Sper să mai trăiesc atât şi să reuşesc să-l plătesc. Cred că ANAF trebuie să îşi facă treaba şi să colecteze banii din TVA. Sunt multe miliarde de euro.
Întrebările speciale:
Vi s-a propus vreo funcţie în schimbul renunţării la candidatură?
EL: Nu. Şi nu aş accepta.
Dacă vi se propune postul de prim ministru, îl acceptaţi?
EL: Nu.
Sunteţi de acord cu testarea antidrog obligatoriu în şcoli?
EL: Da.
Aţi vota legalizarea droguri uşoare în scop recreaţional?
EL: E o nunţă nu poţi cu da sau nu.
Susţineţi revenirea la serviciul militar obligatoriu ?
EL: Nu
Cresc taxele şi impozitele anul viitor?
EL: Nu. Nu ne dorim asta. Depinde ce rezultate o să avem după parlamentare
Sunteţi de acord cu eliminarea pensiilor speciale?
EL: Da
Vă daţi demisia de la şefia partidului dacă nu intraţi în turul 2?
EL: Nu
Legalizaţi căsătoria între persoane de acelaşi sex?
EL: Parteneriat civil
Este legalizarea prostituţiei o soluţia pentru creşterea veniturile bugetare?
EL: Nu, cred că asta e cea mia veche meserie şi cred că ar fi mai în siguranţă, nu cred că scopul e să strângi mai mulţi bani la buget.
Sunteţi faţă în faţă cu Putin pentru România?
EL: Să ne dea tezaurul înapoi şi să plece de pe teritoriile ocupe ilegal forţat din Ucraina.
Cum vedeţi încheierea războiului din Ucraina?
EL: Eu cred că este foarte important ce cred ucrainenii, pentru că eu nu candidez la preşedinţia Ucrainei. Aş fi o voce la nivelul UE pentru a ajuta Ucraina să câştige acest război, cu bani, să ajutăm Ucraina cu arme cu bani. Dacă Ucraina ar încheia războiul aşa cum se discută în politica internaţională cu cedare de teritorii, Rusia nu se opreşte, are un comportament de Imperiu. Ne-am asumat o direcţia, direcţia vest NATO. Se discută tot mai mult despre a investi mai mulţi bani în arme la nivelul fiecărei ţări la nivelul UE.
Aţi vota din nou Da la referendumul pentru familia tradiţională?
EL: Nu aş vrea să deschid această cutie a Pandorei şi nici să mai vorbesc de cu cine votez.
Cine vor fi cei doi finalişti în seara de duminică?
EL: Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu.
Aţi regret vreun vot pe care l-aţi acordat până acum preşedinţilor?
EL: Nu, nu regret şi nu mă întorc în trecut, poate că uneori greşesti şi cred că mi-am făcut datoria de cetăţean.
În fiecare seară, la 19.30, Nicușor Dan, Elena Lasconi, Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, față în față cu Alessandra Stoicescu, în direct, la Antena 1.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰