Antena Meniu Search
x

Curs valutar

PNL, gata de negocieri cu USR după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Lasconi îl vrea pe Bolojan premier

S-au înţeles că nu s-au înţeles. Negocierile purtate de forţele de Dreapta pentru o alianță împotriva PSD înainte de alegeri au eşuat. PNL, USR şi REPER vor avea liste separate pentru Parlament, iar Nicolae Ciucă si Elena Lasconi se vor lupta pentru un loc în finala prezidenţială. PNL şi USR, fosti aliaţi la guvernare, ar putea relua discuţiile la final de noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidenţiale.

de Redactia Observator

la 06.09.2024 , 20:23

Negocierile dintre forţele de Dreapta au eşuat cu 4 zile înainte de termenul limită pentru depunerea Alianţelor electorale. "Fiecare îşi doreşte cât mai mult. Când spun asta mă gandesc la locurile eligibile pt parlamentari", a declarat Elena Lasconi. “Noi am încercat să propunem ideea de grand coalition, deci o Coaliţie mai largă. Nu s-a putut”, spune Dragoș Pîslaru, liderul REPER. 

Pe masa negocierilor a fost inclusiv varianta ca PNL şi USR să propună un tandem preşedinte-premier. Elena Lasconi a spus recent că l-ar propune la şefia Guvernului pe liderul PNL Ilie Bolojan. "Mi-a venit această idee pentru că îl admir pe domnul Bolojan. Eu, pur şi simplu, asta am simțit, asta am spus. Nu m-am gândit la nu ştiu ce mutări de şah". “Doamna Lasconi a propus să fie preşedinte cu Ilie Bolojan premier. Putea să fie şi invers. Ciucă preşedinte cu propunere de prim-ministru USR", susține Dragoș Pîslaru, liderul REPER. 

Surse Observator spun că PNL va relua negocierile cu USR dacă Nicolae Ciucă va ajunge în finala prezidenţială. În acest caz, PNL va încerca să unească toate forţele de Dreapta într-o aliantă mai largă împotriva PSD.

Vezi și

Reporter: Care credeți că va fi finala prezidențială?

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă, liderul PNL: Ciucă - Ciolacu.

"Suntem un partid de dreapta, cel mai mare partid de dreapta care are toate instrumentele și forța necesare să-și ducă în Turul II candidatul", a declarat Nicolae Ciucă. Între timp, USR a negociat separat o alianţă cu REPER, PMP şi Forţa Dreptei. Discutiile nu au dus însă nicăieri.

Ce spune sondajul comandat de PNL

Un sondaj comandat de liberali arată că PSD pleacă favorit în alegerile generale, cu un scor de 31%. PNL ar obţine doar 22 de procente, urmat de AUR cu 14% şi USR cu 13%. S.O.S. România, partidul Dianei Şoşoacă, ar fi votat de 10% dintre români, iar UDMR ar intra în Parlament la limita pragului electoral. Maghiarii l-au desemnat azi pe Kelemen Hunor candidat la prezidenţiale.

În cazul alegerilor parlamentare, 10 septembrie este data limită pentru depunerea alianțelor electorale la Biroul Electoral Central. Partidele și alianțele politice pot depune listele de candidați până pe data de 17 octombrie.

Campania electorală pentru alegerile generale va începe pe 1 noiembrie si se încheie oficial pe data de 30 noiembrie - prima zi de vot în Diaspora. Românii din țară îsi vor alege senatorii și deputații de Ziua Națională. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » PNL, gata de negocieri cu USR după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Lasconi îl vrea pe Bolojan premier