Antena Meniu Search
x

Video Surse: PSD vrea să îl facă iar premier pe Nicolae Ciucă, dacă acceptă să îl ajute pe Marcel Ciolacu să fie preşedinte

PSD şi PNL se pregătesc de alegerile locale şi europarlamentare, dar fac planuri şi pentru prezidenţiale. Surse Observator susţin că social democratii ar putea da candidatul pentru Cotroceni, iar liberalii ar primi în schimb sefia Guvernului si propunerea României pentru comisarul european. Discutiile sunt însă abia la început, iar ecuatia puterii se poate complica în orice clipă.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 29.03.2024, 20:40

Vezi și

PSD şi PNL ar putea susţine un candidat comun la alegerile prezidentiale. Totul depinde de scorul celor două partide la alegerile europene din 9 iunie. Deocamdată, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă defilează umăr la umăr, înainte de campania electorală. "Preşedintele pentru un partid şi premierul pentru celălalt partid e o variantă care nu ar lăsa foarte multe răni. E o negociere, depinde cât de mult îşi doresc funcţia de preşedinte şi cât de multe concesii sunt dispuşi să facă pentru asta", a declarat Cristian Pîrvulescu.

În cursă ar putea intra si fostul lider PSD, Mircea Geoană

PSD si PNL negociază în secret o Aliantă pentru România - un proiect prin care cele două partide şi-ar împărti puterea după alegeri. Sursele Observator spun că negocierile din culise vizează cele mai importante functii politice. PSD ar renunţa la postul de premier si la Comisarul European din partea României. Totul cu o singură conditie: PNL să-l sustină pe Marcel Ciolacu în lupta prezidentială. În acest scenariu, Nicolae Ciucă ar reveni la Palatul Victoria si ar conduce Guvernul în următorii 4 ani - ceea ce i-ar securiza pozitia la vârful PNL.

"Cele doua partide care cand se apropia campania electorala ne urcam pe scena si spuneam huooo. Cum e mai bine sa fim noi sa nu fie ei, cum e mai bine sa fie ei sa nu fim noi", a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD. "Va fi o presiune extraordinara din partea PSD pentru a exista un candidat unic. Dar va fi foarte greu pentru PNL sa accepte acest lucru. Pentru PNL ar fi cu siguranta un câştig dacă ar avea un prim-ministru pe patru ani", a declarat Cristian Pîrvulescu.

Dacă negocierile dintre PSD si PNL vor esua, atunci Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă vor fi adversari în bătălia pentru Palatul Cotroceni. "Atunci lucrurile s-ar complica foarte mult pentru domnul Ciolacu din cauza aritmeticii electorale. Pentru ca in turul II pentru PSD e dificil sa treaca de 50%", a declarat Cristian Pîrvulescu. În cursă ar putea intra si fostul lider PSD, Mircea Geoană. Numărul doi din NATO va lua o decizie în luna iulie, după Summit-ul Aliantei de la Washington. "O confruntare PSD-PNL in turul 2 si o confruntare intre Ciolacu si Geoana, acestea sunt ipoteze care ar pune foarte multe probleme", a declarat Cristian Pîrvulescu. Partidele de extremă dreapta ar putea miza pe George Simion si Diana Sosoacă. Asta în timp ce Dreapta Unită l-ar putea sustine pe liderul USR Cătălin Drulă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Surse: PSD vrea să îl facă iar premier pe Nicolae Ciucă, dacă acceptă să îl ajute pe Marcel Ciolacu să fie preşedinte