Antena LIVE

Curs valutar

(P) „Fumatul și Chimicalele Industriale cresc riscul de cancer de vezică”. Avertismentul Prof. Dr. Matei, expert european în urologie

Cancerul de vezică urinară este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, ocupând locul al patrulea în România. În fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 4.500 de cazuri noi. Este o afecțiune gravă, dar tratabilă dacă este depistată la timp, iar factori precum fumatul și expunerea la substanțe chimice joacă un rol esențial în dezvoltarea sa. Am stat de vorba cu Prof. Dr. Deliu-Victor Matei, un expert de renume în domeniul urologiei și oncologiei urologice, despre primele semne de alarmă, dar și despre ce opțiuni de tratament avem dacă suntem diagnosticați cu această boală gravă.

De la 04.10.2024, 17:03
WhatsApp

În primul rând, fumătorii ar trebui să arate un interes sporit prevenției, deoarece principalul factor de risc pentru cancerul de vezică este fumatul. Acesta crește semnificativ șansele de apariție a bolii, deoarece substanțele chimice inhalate din fumul de țigară sunt filtrate prin rinichi și se acumulează în urină, afectând vezica urinară. De asemenea, expunerea la anumite substanțe chimice din industrie, în special cele utilizate în procesarea pielii, poate contribui la apariția cancerului de vezică.

Simptomul cel mai alarmant și frecvent este hematuria monosimptomatică, adică prezența sângelui în urină, fără alte simptome precum durere sau usturimi. Aceasta poate fi ușor ignorată de pacienți, dar reprezintă un semnal de alarmă care necesită evaluarea de către un specialist.

Screening și diagnostic

Pentru o diagnosticare timpurie și eficientă, Prof. Dr. Deliu Matei recomandă două investigații esențiale: “ecografia abdominală și pelvină, împreună cu un examen citologic al urinei prelevate din trei eșantioane.” Aceste teste trebuie efectuate anual de persoanele aflate în grupa de risc, deoarece ajută la identificarea eventualelor anomalii și pot conduce la un diagnostic rapid.

Opțiuni de tratament

Tratamentul cancerului de vezică depinde de stadiul bolii. În cazurile superficiale, se poate opta pentru rezecția endoscopică a tumorii, urmată de profilaxia recidivelor prin instilații endovezicale, un tratament local aplicat direct în vezică pentru a preveni revenirea cancerului. “În cazurile mai avansate, în care tumora invadează stratul muscular al vezicii, cistectomia radicală devine necesară. Această intervenție implică îndepărtarea vezicii urinare și reconstrucția căilor urinare.”, declară profesor dr. Deliu-Victor Matei.

Chirurgia robotică și avantajele sale

Cistectomia radicală asistată robotic reprezintă o opțiune modernă, oferind multiple avantaje atât pentru medic, cât și pentru pacient. Prof. Dr. Deliu Matei subliniază precizia crescută a mișcărilor și vizibilitatea tridimensională extinsă pe care robotul le oferă chirurgului, facilitând o intervenție mai sigură și mai precisă. Pentru pacient, chirurgia robotică aduce beneficiile intervențiilor minim invazive: dureri postoperatorii mai reduse, o recuperare mai rapidă și un risc scăzut de complicații. În mod obișnuit, pacienții se recuperează în 14-30 de zile după o astfel de intervenție.

Prof dr Matei spune că: “Deși viața pacientului după o cistectomie radicală se schimbă, calitatea acesteia poate fi una foarte bună, cu condiția adaptării la noile condiții.” O parte esențială a recuperării este gestionarea derivatelor urinare, care pot fi externe sau interne, în funcție de cazul fiecărui pacient. În cadrul Centrului de Excelență în Urologie Memorial, se pot efectua reconstrucții ale vezicii urinare, de înaltă complexitate ce pun accentul pe calitatea vieții pacientului. Aici activează o echipă multidisciplinară de medici supraspecializați, cu experiență în abordarea patologiilor urologice complexe, ce oferă servicii medicale complete, la cele mai înalte standarde de calitate.

Mesaj pentru pacienți

Prof. Dr. Deliu-Victor Matei îndeamnă pacienții să nu ignore simptomele precum hematuria și să renunțe la fumat, întrucât acesta reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc în apariția cancerului de vezică. Tratamentul adecvat și la timp poate aduce rezultate foarte bune, iar chirurgia modernă oferă soluții eficiente pentru o recuperare cât mai rapidă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul descoperit recent care i-a uimit până și pe cercetători. Are 15 metri...
Fanatik.ro
Publicat 04.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Patru zodii binecuvântate după 5 octombrie. Oportunități uriașe pentru...
Gandul
Publicat 03.10.2024
Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene. „Cineva...
Adevărul
Publicat 04.10.2024
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum...
A1
Publicat 04.10.2024
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2024. Gemenii trebuie să fie deschiși la ce e...
CaTine
Publicat 04.10.2024
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu....
spynews.ro
Publicat 03.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Cele mai bune depozite bancare în octombrie 2024. Care este banca la care...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Fiica lui Eminem este însărcinată. Artistul a anunțat că o să fie bunic...
ZU
Publicat 04.10.2024
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Hello taste
Publicat 03.10.2024
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Deparinti
Publicat 04.10.2024
Alarma sună în capul oamenilor, după o descoperire: Băutura care...
ziare.com
Publicat 04.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Medicool
Publicat 04.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024