Ordonanţa de "ieftiniri considerabile" a Guvernului ar putea aduce de fapt scumpiri. Scenariul e confirmat de Consiliul Concurenţei, care vorbeşte şi de o penurie
Marea ieftinire anunţată de Guvern ar putea deveni marea scumpire. Este riscul despre care vorbeşte Consiliul Concurenţei, într-un document trimis executivului. Concret, instituţia avertizează că măsura ar putea aduce penurie de produse şi creşteri de preţ. Economiştii explică: alimentele alese sunt cele mai ieftine şi au deja un adaos mic, în multe cazuri sub plafonul impus de lege.
De Florentina Lazăr la 29.06.2023, 19:28Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: Sunt aşteptate ieftiniri considerabile a preţului produselor alimentare.
Optimism la Palatul Victoria, pesimism la Consiliul Concurenţei. Într-o adresă trimisă Ministerului Agriculturii, instituţia avertizează că ordonanţa ieftinirilor ar putea aduce, de fapt, scumpiri.
Adrian Negrescu, analist economic: Limitele de adaos comercial par să fi fost dispuse din pix, fără o analiză concretă a ce se întâmplă în piață. Mai ales pe zona de procesare, adaosurile sunt chiar mai mici decât cele propuse de Guvern. Nu este exclus, astfel, ca firmele să crească adaosul până la plafonul maxim impus de Guvern, cu efect direct în creșterea prețurilor produselor alimentare.
Distribuitorii sunt și ei vizați de plafonare
- Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial. Data de la care se ieftinesc cele 14 alimente de bază
- Guvernul ia în calcul două variante pentru a ieftini alimentele. SIMULARE: Care din ele ar fi mai avantajoasă
- Care sunt alimentele care vor avea prețul plafonat. Ultimele negocieri între guvernanți și retaileri
Distribuitorii, vizaţi şi ei de plafonarea adaosului, confirmă scenariul.
Constantin Dumitru, companie distribuție produse alimentare: În supermarketuri, alimentele de bază, din câte ştiu eu, au un adaos foarte mic, tocmai pentru a atrage clientela. Nu cred că vom vedea la raft o scădere mai mult de 10 la sută.
Scăderea de preț ar putea viza doar produsele româneşti, nu şi cele de import. În plus, Consiliul Concurenţei vorbeşte şi despre riscuri de aprovizionare, adică penurie.
Adrian Negrescu, analist economic: În condițiile în care nu va mai fi foarte profitabil să vândă produsele de pe lista guvernului, nu este exclus ca mulți comercianți să nu le mai comercializeze sau să reducă volumele de vânzare. Comercianții vor încerca să-și scoată pierderea din scumpirea celorlalte produse alimentare.
Care sunt alimentele care vor avea preț redus
Pe lista cu produsele care vor avea adaos plafonat se află 14 alimente, printre care pâine, brânză, carne, lapte, ouă, fructe şi legume. Reducerile vor varia de la magazin la magazin. Între timp, PNL insistă că vrea să scadă din toamnă şi TVA-ul, la acelaşi coş de bază, măsură contestat de PSD.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Prețul unui litru de ulei s-ar reduce cu 40 de bani dacă TVA-ul scade de la 9 la 5% și cu aproape 1 leu dacă TVA-ul este redus la zero. Un kg de carne de porc care costă acum 22 lei ar putea să coste cu 2 lei mai puțin din toamnă. Economiștii spun însă că măsura nu va produce efecte la raft imediat.
"Sperăm să se mai ieftinească, să mai avem bani şi de vacanţă", spune un român. "Să permită tuturor să ducă o viaţă mai bună şi mai frumoasă", completează altul.
Ordonanţa ieftinirilor va fi aprobată, vineri, în şedinţa de Guvern.