Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial. Data de la care se ieftinesc cele 14 alimente de bază

E oficial. Alimentele de bază să ieftinesc din august. Ordonanţa care prevede plafonarea adaosului comercial a fost publicată de Guvern şi ar urma să aducă preţuri mai mici pentru 14 categorii de produse. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.06.2023, 19:54

Vezi și

Reducerile de preţuri la produsele de bază ar putea fi de până la 50%. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Plafonarea adaosului comercial vizează procesatorii, distribuitorii şi retailerii. La procesatori va exista un adaos de 20%, pentru distribuitori cota a fost stabilită la 5%, iar retailerii nu vor avea voie să aplice un adaos comercial mai mare de 20 de procente. 

Dorin Cojocaru, președinte APRIL: Acel 20% e profitul. Acela a fost blocat. În primul rând la micul retailer, deci buticurile, cei care vând în pieţe şi sunt intermediari. La ei se va vedea foarte rapid. Mai complicat este la hypermarket. Acolo sunt mai multe strategii de stabilire a preţului. 

Pe lista cu produsele care vor avea adaos plafonat se află 14 alimente, printre care pâine, brânză, carne, lapte, ouă sau fructe şi legume. 

Pe acelaşi subiect

Reducerile de preț vor varia de la un produs la altul și de la magazin la magazin

Acestea vor fi mai mari sau mai mici, în funcție de cât de mari sunt adaosurile fiecărui operator economic înainte de adoptarea ordonanţei. 

Ștefania Grama, proprietar băcănie: Adaosul ţine de fiecare comerciant în parte, în funcţie de costurile pe care le avem, dar şi de câtă muncă depunem pentru acel produs. Pentru un borcan de la raft nu necesită muncă. Dar la produsele frigorifice care necesită frig, procentul e un pic mai ridicat. 

De exemplu, dacă un produs are adaos de 50%, preţul acestuia ar urma să scadă cu 30%. Adică un kilogam de telemea care acum costă 60 de lei ar urma să coste 42 de lei. 

Adrian Negrescu, analist economic: Se aplică doar în baza unei declaraţii ce ar urma teoretic să fie verificată de Fisc. Cum avem nu mai puţin de 52.000 de firme cu profil de comercializare produse alimentare, va fi aproape imposibil pentru Fisc să facă controale. 

ANAF și Consiliul Concurenței ar trebui să se asigure că legea se respectă

Amenzile pot ajunge la două milioane de lei. 

Mihaela Neagu, director fabrică de zahăr: Adaosul comercial în zona zahărului nu era nicidecum de 20%. Dar salutăm această decizie a Guvernului. 

George Bădescu, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Deşi o intervenţie în piaţă nu este de dorit, totuşi este vorba de o situaţie conjuncturală, în care se are în vedere combaterea inflaţiei şi oferirea accesului a cât mai mulţi consumatori la produsele de bază. Încă nu putem să anticipăm exact care vor fi urmările. 

Asta în timp ce distribuitorii nu văd cu ochi buni plafonarea. 

Constantin Dumitriu, companie distribuţie produse alimentare: Va afecta comerţul tradiţional, pentru că acolo e cea mai mare problemă. Automat distribuitorii sunt afectaţi, pentru că noi aprovizionăm aceşti comercianţi. Iar dacă ei dau faliment, noi ne pierdem banii. 

Cabinetul Ciolacu se aşteaptă ca, în urma adoptării ordonanţei, să scadă şi rata inflaţiei. Economiştii îi contrazic. Şi spun că, în timp ce alimentele de bază se vor ieftini, la celelalte produse preţurile vor creşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial. Data de la care se ieftinesc cele 14 alimente de bază