Antena Meniu Search
x

Video CALCUL: Cât ar costa un kilogram de piept de pui, după reducerea prețurilor la alimentele de bază

În timp ce unele alimente se ieftinesc, altele se vor scumpi. Coaliţia de guvernare ia acum în calcul reducerea TVA la produsele alimentare de bază şi creşterea pentru celelalte, de la 9 la 19%. Între timp şi plafonarea adaosului comercial bate pasul pe loc. Cabinetul Ciolacu încă nu s-a înţeles cu retailerii nici cum să facă ieftinirea, nici ce să coste mai puțin. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 26.06.2023, 20:07

Vezi și

Încă se poartă discuţii şi negocieri pe schema privind plafonarea adaosului comercial. Nu s-a ajuns la o concluzie, dar premierul promite că problema va fi tranşată până la finalul acestei săptămâni. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Plafonarea adaosului comercial nu se va face pe tot lanţul. Vizaţi sunt procesatorii şi retailerii. Producătorii nu vor fi afectaţi de această măsură. Pe de-o parte retailerii îşi doresc un acord voluntar între ei şi Guvern. De cealaltă parte, Executivul ar vrea o OUG prin care să-i oblige pe retaileri să facă aceste scăderi de preţuri. 

Marcel Ciolacu, premierul României: O să vedem dacă rămâne acord sau intră ordonanţă. 

Se insistă pe ordonanţă pentru un echilibru în tot sistemul. Aici vorbim şi de produsele din România, dar şi de produsele din import. E nevoie de acest efort mixt din partea statului şi din partea privaţilor. 

Pe acelaşi subiect

Pragurile plafonării adaosului comercial la alimente urmează să fie stabilite

Până când apar cifre concrete, aleşii îşi dau cu părerea. Liberalii spun că ieftinirea alimentelor de bază nu va putea depăși 10% din nivelul actual al prețurilor. Asta înseamnă că, spre exemplu, un kilogram de piept de pui care acum costă 26 de lei ar urma să coste în jur de 23 de lei. 

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Cu toţii susţinem ca cetăţenii români să poată să acceseze produsele de bază la preţuri cât mai accesibile. 

Nici lista cu alimentele care vor avea preţuri mai mici nu a fost definitivată. Potrivit unor surse, premierul nu ar fi mulţumit de propunerea făcută de retaileri şi ar vrea ieftiniri pentru un număr mai mare de produse. 

Gabriel Biriș, analist financiar: E o victorie politică pentru premier. Nu cred că va însemna o reducere semnificativă a valorii coşului de cumpărături. Mai afectaţi vor fi procesatorii, unde marjele nu sunt foarte mari. 

Sorin Minea, Romalimenta: Ca să rămân cu un preţ stabil, am nevoie ca tu, producătorule, să rămâi cu un preţ stabil pe materia primă. Deci el trebuie să-şi ia angajamentul că în următoarele luni nu scumpeşte nimic. Să nu vină a doua zi să-mi spună: ştii, eu am semnat cu guvernul un pact, am scăzut preţul cu 10%. Scade-l şi tu cu 15. După aia mi se întoarce mie. 

Clienţii sunt sceptici cu privire la planurile Guvernului

Client: Preţurile vor rămâne la fel. Sau dacă le scad, găsesc ei o modalitate...să rămână la acelaşi preţ. 

În plus, în coaliţie se discuta ca, pentru coşul cu alimente de bază, TVA-ul să fie redus până la 5% sau chiar 0%. În schimb pentru alte produse, TVA-ul ar putea să crească de la 9% la 19%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » CALCUL: Cât ar costa un kilogram de piept de pui, după reducerea prețurilor la alimentele de bază