Antena Meniu Search
x

Video Guvernul ia în calcul două variante pentru a ieftini alimentele. SIMULARE: Care din ele ar fi mai avantajoasă

Uleiul, carnea, legumele şi fructele se vor ieftini de luna viitoare chiar şi cu 50%. Guvernul va aproba joi o ordonanţă de urgenţă. Adaosul comercial va fi plafonat la 20% pentru procesatori şi 20% pentru retaileri, timp de trei luni. Înainte de decizie, s-au dus negocieri dure la Palatul Victoria şi pe modificarea cotei de TVA. O măsură care nu este deloc pe placul premierului.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 27.06.2023, 19:26

Vezi și

Ulei, zahăr, pâine albă, lapte, telemea, iaurt, mălai, făină, ouă, carne de pasăre şi de porc, dar şi legume și fructe. Aşa arată lista completă cu alimente transmisă de retaileri Executivului şi pentru care ar putea fi plafonat adaosul comercial. "Vom ieşi cu o formă pe care doresc să o aprobăm joi, în şedinţa de Guvern", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Alimente mai ieftine de luna viitoare

"Ar fi bine şi pentru noi. Ajută. Mai ales la lapte, pâine, la produsele de bază", crede un român. "Ideea e bună, dar nu ştiu dacă se va rezolva. Nu cred. Apar celelalte cu preţuri mai mari", spune altcineva. "Ei zic că scad, dar scad? Nu scad!", este de părere alt român.

Sceptici sunt şi analiştii. "Este foarte greu pe o piaţă liberă să impui cuiva să scadă adaosul comercial", afirmă Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară. "Poate pe unele produse de bază - pâine, carne, lapte şi alte alimente principale - vom vedea această reducere la adaosul comercial, însă concomitentă cu o creştere a preţurilor pe alte produse care nu sunt neapărat principale", a explicat Adrian Benţa, analist fiscal. 

Pe acelaşi subiect

Propuneri pentru modificarea TVA

Schema privind adaosul comercial se va aplica doar la procesatori şi retaileri, astfel că producătorii nu vor fi afectaţi. Pe lângă adaos, se discută şi despre modificarea TVA. O propunere a fost deja făcută de ministrul liberal de Finanţe. 

"În prezent avem pentru alimentele de bază un TVA de 9%, TVA care s-ar putea modifica în perioada următoare. Coaliţia de guvernare ia în calcul ca taxa pe valoarea adăugată să scadă pentru produsele alimentare de bază, asta în timp ce, pentru alte categorii de alimente TVA-ul ar putea să crească de la 9 la 19%", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator. 

Simulare. Cât ar costa alimentele

Observator a făcut şi o simulare în cazul aplicării ambelor măsuri vehiculate. Pentru pâine, ulei, ouă şi brânză plătim acum 44 de lei. Dacă la cele patru alimente ar scădea TVA-ul de la 9% la 5%, aşa cum a propus ministrul Finanţelor, am plăti cu 2 lei mai puţin, adică 42 de lei. 

Ne uităm şi la produse ceva mai scumpe. Pentru peşte, unt, şuncă şi caşcaval dăm acum, în medie, 138 de lei. Însă, dacă la aceleaşi alimente, care nu sunt considerate de bază, s-ar majora TVA-ul cu 10%, am plăti cu 14 lei mai mult. Concluzia? Coşul cu cele opt alimente luate împreună devine mai scump cu peste 10 lei. 

"Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. S-ar putea domnul ministru să se fi gândit la produsele de lux, ceea ce nu-i foarte rău", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. 

Ce cred economiştii despre reducerea TVA

Economiştii sunt de părere că reducerea TVA nu ar avea efecte şi că ar aduce venituri mai mici la bugetul de stat. Asta în contextul în care deficitul bugetar e mare. Pentru primele cinci luni din acest an a ajuns la 37 de miliarde de lei, adică 2,3% din PIB. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Guvernul ia în calcul două variante pentru a ieftini alimentele. SIMULARE: Care din ele ar fi mai avantajoasă