Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Document. Cum arată Ordonanța pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente. Lista produselor. Amenzi de până la 2 milioane de lei

Alimentele de bază s-ar putea ieftini de la 1 august, odată cu plafonarea adaosului comercial. Cel puţin asta prevede ordonanţa de urgenţă care ar urma să fie adoptată mâine, 29 iunie, de Guvern. Între timp, Executivul a publicat şi lista oficială a alimentelor de bază pentru care ar trebui să plătim mai puţin după ordonanţă - 14 la număr, printre care uleiul, pâinea, carnea, lactatele, fructele sau legumele. În paralel, se discută şi despre modificarea cotei de TVA pentru alimente.

de Mădălina Chiţac

la 28.06.2023 , 15:11

În urmă cu scurt timp a fost pusă în transparenţă decizională ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial. Este foarte posibil ca această ordonanţă de urgenţă să fie adoptată în şedinţa de Guvern de joi şi va intra în vigoare de la 1 august şi se va aplica pentru o perioadă de 3 luni.

Această ordonanţă stabileşte un plafon maxim de 20% la retaileri şi la procesatori. Asta înseamnă că aceştia nu vor avea voie să vină cu un adaos mai mare de 20% pentru produsele de bază. Documentul care poate fi consultat la finalul acestui articol prevede amenzi între 100.000 de lei şi 2.000.000 de lei pentru nerespectarea noilor reglementări

Fermierii nu vor fi afectaţi de această măsură, aşa că ar trebui ca începând cu luna august să găsim la raft alimente de bază mai ieftine. În acelaşi timp, se discută o măsură referitoare la TVA. S-ar dori ca TVA-ul să fie mai mic de 9% pentru alimentele de bază, iar acesta să crească până la 19% pentru alimentele care nu sunt de bază.

Vezi și

Lista de produse agricole și alimentare

Pe acelaşi subiect

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

6. Mălai 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui*

10. Carne proaspătă porc**

11. Legume proaspete vrac***

12. Fructe proaspete vrac****

13. Cartofi proaspeți albi vrac 14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

Cum arată Ordonanța de Urgență pregătită pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente

"Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență

Art. 1 Prezenta ordonanță de urgență instituie pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Art.2 Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole și alimentare descrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

Art. 3 (1) Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor prevăzute în anexă, după cum urmează: a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte; b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale; c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. (2) Procedura de formare a prețului la raft pentru produsele prevăzute în anexă trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.

Art.4 Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art.5 Contractele comerciale în desfășurare ale căror termene și condițiisunt contrare prevederilor prezentei ordonanțe de urgență vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României.

Art.6 (1) Nerespectarea prevederilor art. 3 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune. (2) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. (3) Verificarea și constatarea contravențiilor în sfera comercială, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (2) se fac de către Autotitatea Națională de Administrare Fiscală, prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate și de către Consiliul Concurenței, după caz.

Art.7 Prezenta ordonanță de urgență se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare."

Documente: Ordonanta de urgenta stopare crestere preturi.pdf

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Ştiri economice » Document. Cum arată Ordonanța pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente. Lista produselor. Amenzi de până la 2 milioane de lei