S-au scumpit din nou benzina și motorina. Cât a ajuns să coste un litru de diesel la pompă
Ban cu ban, preţul motorinei creşte de la o zi la alta şi a ajuns să depăşească pragul de 9 lei pe litru. Din martie, litrul de diesel s-a scumpit cu un leu, iar specialiştii spun că nu se va opri aici. Influenţate de cererea tot mai mare, războiul din Ucraina şi costurile din energie, preţurile vor continua să crească, în această vară.
De Ioana Matei la 05.06.2022, 19:48Scumpirile par să fie singura constantă în ultima perioadă. Preţurile la pompă cresc încet şi sigur, de la o lună la alta. La începutul lunii martie, litrul de motorină standard costa, în medie, 7 lei şi 30 de bani. În mai puţin de o săptămână a depăşit pragul de 8 lei şi a crescut neîncetat până acum.
Ioana Matei, reporter Observator: În doar jumătate de an, motorina s-a scumpit cu aproximativ 50 la sută. În Bucureşti, sunt staţii, cum este şi cea din spatele meu, unde litrul de diesel a depăşit 9 lei. Asta înseamnă că, la un rezervor de 50 de litri, plinul costă acum 450 de lei, cu 135 de lei mai mult decât la începutul anului.
Embargoul pe petrolul rusesc îi costă pe europeni. Motorina, tot mai scumpă
Influenţat de embargo-ul impus Rusiei în privinţa importurilor de petrol, preţul barilului se apropie de maximul acestui an, atins în martie, de aproape 140 de dolari.
Adrian Măniuţiu, analist economic: România importă 70% din ţiţeiul brut pe care îl rafinează aici. Acest ţiţei vine prin Marea Neagră, iar în Marea Neagră au crescut exponenţial, de sute de ori, costurile cu asigurările petrolierelor. Sigur că motivul principal este războiul din Ucraina.
La asta se adaugă şi principiul economiei de piaţă. Cererea în creştere scumpeşte oferta.
Adrian Măniuţiu, analist economic: S-a relansat transportul internaţional, s-a relansat transportul aerian, iar preţul dieselului este corelat cu preţul combustibilului aviatic. Lumea va continua, cu nemulţumire poate, să înjure preţurile de la pompă, dar, totodată, alimentând şi făcând plinul pentru a merge în vacanţă, pentru a se deplasa cu maşina.
O scumpire semnificativă se simte şi la benzină
Dacă vor să îşi umple rezervorul, şoferii scot din buzunar cu 35 de lei mai mult decât luna trecută, în condiţiile în care un litru se apropie de 8,5 lei.
Adrian Negrescu, consultant economic: Preţurile produselor rafinate în România cresc odată cu creşterea preţului curentului, a gazelor, a costurilor. Preţurile vor creşte în continuare, pe măsură ce petrolul va deveni mai scump şi problemele economice, la nivel internaţional se vor agrava.
Deşi abia facem faţă scumpirilor, România se numără printre ţările cu cei mai ieftini carburanţi. Doar şapte ţări, printre care vecinii unguri şi bulgari, au preţuri mai mici la combustibil.