Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 102 LIVE TEXT. Vladimir Putin avertizează cu noi bombardamente în Ucraina dacă SUA trimit sistemele de rachete HIMARS

Război Rusia - Ucraina, ziua 102. Epicentrul luptelor din Ucraina este, în aceste zile, oraşul Severodoneţk din Donbas. Armata ucraineană afirmă că rezistă cu succes forţelor ruse, care, la rândul lor, susţin că unităţile ucrainene se retrag după ce au suferit pierderi grele. Într-un nou mesaj transmis naţiunii, Volodimir Zelenski susține că amata rusă poate opri războiul dacă o persoană din Moscova dă un astfel de ordin, iar absenţa unui astfel de ordin este o umilinţă pentru întreaga lume.

de Redactia Observator

la 05.06.2022, 22:51

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:50. Vladimir Putin avertizează că va lovi noi ţinte din Ucraina dacă SUA trimit rachete HIMARS

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Statele Unite, într-un interviu difuzat duminică la televiziunea Rusia-1, că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai lungă pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

Statele Unite au exclus trimiterea de forţe proprii sau ale NATO în Ucraina, dar Washingtonul şi aliaţii săi europeni au furnizat arme Kievului, precum drone, artilerie grea Howitzer, rachete antiaeriene Stinger şi antitanc Javelin.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142, sau HIMARS, după ce a primit asigurări din partea Kievului că acestea nu vor fi folosite pentru a ţinti Rusia.

Putin a declarat că livrările de arme nu sunt „nimic nou” şi nu schimbă nimic, dar a avertizat că va exista un răspuns dacă Statele Unite vor furniza muniţii cu rază de acţiune mai lungă pentru sistemele HIMARS, care au o rază de acţiune de până la 300 km, scrie Reuters.

Dacă se furnizează rachete cu rază mai lungă de acţiune „vom lovi acele ţinte pe care nu le-am lovit încă”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului de televiziune de stat Rusia-1.

Putin a declarat că raza de acţiune a sistemelor HIMARS de la Lockheed Martin depinde de muniţiile furnizate şi că raza de acţiune anunţată de Statele Unite este aproximativ aceeaşi cu cea a sistemelor de rachete de fabricaţie sovietică pe care Ucraina le deţinea deja. „Acest lucru nu este nimic nou. Nu schimbă nimic în esenţă”, a declarat Putin. El a precizat că aceste arme le înlocuiesc pe cele pe care Rusia le-a distrus.

Putin nu a identificat ţintele pe care Rusia le va ataca, dar a spus că „agitaţia” în jurul livrărilor de arme occidentale a fost concepută pentru a prelungi conflictul.

Vorbind despre dronele livrate de statele occidentale în Ucraina, Putin a declarat că apărarea aeriană rusă „le sparge ca pe nişte nuci”. Zeci, a spus el, au fost distruse.

Deşi oficialii ruşi au avertizat că decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete va exacerba conflictul, Putin a declarat că aceasta nu va aduce schimbări fundamentale pe câmpul de luptă, transmite MEDIAFAX.

Întrebat despre exporturile de cereale ucrainene, el a spus că cea mai bună soluţie ar fi transportul acestora prin Belarus, dar a precizat că va trebui să fie ridicate sancţiunile impuse aliatului rus.

De la invazia Rusiei din 24 februarie, transporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră au stagnat şi peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri.

Putin şi oficialii ruşi nu folosesc cuvintele război sau invazie, spunând că este vorba de o „operaţiune militară specială” menită să prevină persecuţia vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei.

Putin o prezintă, de asemenea, ca pe un punct de cotitură în istoria Rusiei: o revoltă a Moscovei împotriva Statelor Unite, despre care spune că a umilit Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Ucraina spune că luptă pentru propria supravieţuire împotriva unei acaparări de teren în stil imperial rusesc care a divizat irevocabil cele mai mari două popoare slave din est şi a semănat moarte şi distrugere în a doua ţară ca mărime din Europa.

 

UPDATE 21:50. Generalul-maior rus Roman Kutuzov a fost ucis în Ucraina, confirmă presa de stat din Moscova

Generalul-maior rus Roman Kutuzov a fost ucis în estul Ucrainei, informează duminică un jurnalist din presa de stat de la Moscova, într-o postare pe Telegram preluată de Reuters.

Ştirea reporterului de televiziune Aleksandr Sladkov nu precizează când şi unde şi-a pierdut viaţa generalul, transmite AGERPRES.

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile pentru ocuparea oraşului Severodoneţk din Donbas, în estul Ucrainei, una din ţintele importante după ce nu au reuşit să ocupe Kievul la începutul războiului.

Rusia consideră decesele soldaţilor secret de stat chiar şi în timp de pace, menţionează Reuters. Bilanţul oficial pierderilor din Ucraina nu a mai fost actualizat din 25 martie, când Moscova a anunţat moartea a 1351 de soldaţi de la începutul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale", denumirea folosită de ruşi pentru invazia declanşată în 24 februarie. 

UPDATE 20:00. Lipsa de apă potabilă în Mariupol este acum la un nivel critic, susține un consilier al primarului

Petro Andrușenko a spus că oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă și o pot primi doar o dată la două zile.

Pagubele aduse Mariupolului în timpul a mai mult de două luni de bombardament au fost atât de grave încât majoritatea serviciilor de bază, cum ar fi electricitatea, gazul și apa curentă, nu au fost încă restabilite de autoritățile locale susținute de Rusia.

"Cantitatea de apă era mică înainte, dar acum a scăzut cu totul. Este necesar să vă înregistrați în coadă... În viitor, temperatura va crește, nivelul apei va scădea, iar apa va fi mai puțină", a spus Petro Andrușenko, potrivit CNN.

Andrușenko, care nu se află în Mariupol, și-a repetat avertismentele cu privire posibilitatea izbucnirii unor epidemii din cauza nivelului ridicat de gunoi și a numărului de cadavre îngropate în morminte săpate la mică adâncime.

"Este greu de spus. Ne așteptăm la holeră, la orice epidemie virală legată de tractul gastrointestinal. Ca urmare a unor condiții insalubre, acest lucru se poate întâmpla. Până și dizenteria poate ucide zeci de mii de oameni", a spus consilierul primarului.

Până acum nu au existat raportări confirmate de dizenterie sau alte boli epidemice în Mariupol.

UPDATE 19:00. Cancelarul Austriei: O aderare rapidă a Ucrainei la UE "nu este realistă". Ce propune liderul de la Viena

Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut duminică apel la o etapă intermediară între cooperare şi aderarea deplină la Uniunea Europeană pentru ţări precum Ucraina şi Moldova.

Aşa-numitul „spaţiu pregătitor” ar permite ţărilor să atingă standardele Uniunii Europene, similar Spaţiului Economic European (SEE) sau Acordului European de Liber Schimb (AELS), a declarat Nehammer.

„În prezent, Ucraina se luptă pentru supravieţuirea sa politică şi teritorială. Toate eforturile noastre vizează în primul rând să punem capăt războiului de agresiune rusesc. Într-o astfel de fază, o aderare rapidă şi deplină la uniune nu poate fi oricum o problemă urgentă”, a adăugat acesta.

UPDATE 16:25. Rușii au termen până pe 10 iunie să captureze Severodonețk, susțin ucrainenii

Un oficial ucrainean afirmă că generalul rus care conduce ofensiva din Ucraina a primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonețk, potrivit CNN.

Militarii ruși „avansează" în mai multe zone la nord de orașul Sloviansk, în estul Ucrainei, după ce au „finalizat regruparea trupelor", a anunțat, duminică, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Sâmbătă, administrația militară a orașului Sloviansk a declarat că sute de persoane fug zilnic din oraș, iar numărul evacuărilor aproape că s-a dublat în această săptămână. Un atac cu rachete care marți a ucis trei persoane „i-a împins pe cetățeni să plece", a declarat oficialul.

În apropiere de Lyman, Rusia „avansează, de asemenea, în direcția Sviatohirsk, încercând să împingă trupele noastre pe malul drept al râului Siverskyi Donets", a dezvăluit armata, potrivit MEDIAFAX.

Trupele rusești continuă să bombardeze zone din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, opt civili au fost uciși și 11 au fost răniți în regiunea Donețk, după ce forțele ruse au bombardat 15 zone, se arată într-un bilanț al administrațiilor regionale, publicat duminică.

UPDATE 13:50 Rusia susţine că a distrus în Kiev tancuri şi vehicule blindate livrate de ţări din Europa de Est

În urma bombardamentelor de duminică dimineaţa din capitala ucraineană Kiev, primul atac de acest fel din ultimele săptămâni, Rusia a distrus tancuri şi vehicule blindate furnizate Ucrainei de ţări din Europa de Est, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konacenkov, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune lansate de forţele aerospaţiale ruse la periferia Kievului au distrus tancuri T-72 furnizate de ţări din Europa de Est şi alte blindate care se aflau în hangarele unei companii de reparare a vagoanelor" de tren, a susţinut Konacenkov.

UPDATE 12:40 Spania va livra Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri

Spania urmează să livreze Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri de luptă Leopard în ceea ce reprezintă o intensificare a asistenţei militare acordată de Madrid autorităţilor de la Kiev, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais, transmite Reuters.

Spania va oferi şi pregătire esenţială armatei ucrainene în ceea ce priveşte folosirea acestor tancuri. Antrenamentele vor avea loc în Letonia, unde armata spaniolă are desfăşuraţi 500 de militari în cadrul misiunii NATO din ţara baltică. O a doua fază a antrenamentelor va avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais.

UPDATE 12:30 Răspunsul pregătit de ruşi, dacă SUA trimit rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, a relatat duminică agenţia de presă oficială rusă TASS, citată de Reuters.

UPDATE 12:00 "Războiul mondial al pâinii a început deja"

Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", scrie Agerpres.

UPDATE 11:30 262 de copii au fost ucişi în război

Până duminică dimineaţă, 262 de copii au fost ucişi şi 467 au fost răniţi în urma invaziei ruse din Ucraina, potrivit ultimelor cifre de la Rada Supremă, parlamentul ucrainean, informează The Guardian. Aceste cifre nu sunt definitive, a spus parlamentul pe Telegram:

Numărul adevărat este probabil semnificativ mai mare. În părţile Ucrainei care sunt ocupate sau aflate sub atac activ de către Rusia, autorităţile locale au spus că este imposibil să se ia cadavrele de pe stradă sau să se numere cetăţenii ucişi sau răniţi.

UPDATE 10:40 Ruşii au pierdut teren la Severodoneţk, anunță ucrainenii

Ruşii au pierdut teren în Severodoneţk, oraş-cheie în estul Ucrainei şi epicentrul unor lupte grele pentru controlul Donbasului, a anunţat duminică guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, informează AFP.

"A fost o situaţie dificilă, ruşii controlau circa 70% din oraş, dar în cursul ultimelor două zile au fost respinşi. Oraşul este împărţit în două, le e frică să se deplaseze liber", a anunţat pe contul său de Telegram guvernatorul Luganskului, controlată parţial de separatiştii proruşi din 2014, având drept capitală administrativă oraşul Severodoneţk.

"Oraşul este acum mai mult sau mai puţin împărţit în două", a insistat Gaidai, citat şi de Reuters. Agenţia de presă britanică notează că nu a putut verifica imediat declaraţiile guvernatorului regiunii Lugansk. 

UPDATE 10:10 O rachetă rusească a trecut „la o înălțime critică" deasupra unei centrale nucleare

Rușii au tras o rachetă de croazieră care a trecut „la o înălțime critică" deasupra unei centrale nucleare ucrainene, anunță un oficial ucrainean citat de CNN. Informația a venit de la reprezentanții centralei nucleare ucrainene Energoatom.

„Rusia continuă să amenințe siguranța nucleară a centralelor nucleare ucrainene și amenință lumea cu o nouă catastrofă nucleară. Rusia a comis un alt act de terorism nuclear - la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei 'Caliber', a zburat la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață", a anunțat operatorul de stat într-un comunicat.

Specialiștii Energoatom au mai explicat că forțele rusești „încă nu înțeleg că și cel mai mic fragment de rachetă care lovește o unitate energetică în funcțiune poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații".

UPDATE 09:40 Putin susţine că forţele antiaeriene ruse "sparg ca pe nuci" armele livrate Ucrainei 

Forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de arme livrate Ucrainei de alte state şi "le sparg ca pe nuci", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui scurt fragment dintr-un interviu al său pentru postul de televiziune "Rossia-1", fragment difuzat sâmbătă, scrie Agerpres.

UPDATE 08:40 Explozii puternice la Kiev

Explozii puternice au zguduit Kievul duminică dimineaţa, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un mesaj difuzat pe Telegram, relatează AFP şi Reuters.

''Câteva explozii au avut loc în cartierele Darnytsky şi Dniprovsky din oraş. Echipele de intervenţie sting incendiul'', a scris primarul capitalei Ucrainei. Sirenele au sunat în multe alte oraşe ale ţării.

UPDATE 07:30 Biserică distrusă de bombardamente, iar trei călugări au fost ucişi

Zelenski a acuzat, pe de altă parte, armata rusă pentru incendiul care a distrus biserica de lemn a mânăstirii Sviatohirsk, tot în Donbas. Doi monahi şi o călugăriţă şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentului. Mânăstirea adăposteşte 300 de refugiaţi şi era, înainte de invazie, un important loc de pelerinaj, în subordinea Patriarhiei Moscovei. Clericii ucraineni au rupt, însă, relaţiile cu patriarhul Kirill după ce acesta a binecuvântat invadarea ţării lor. Zelenski a subliniat că 113 biserici ucrainene au fost distruse de la începutul războiului. 

Volodimir Zelenski: Armata rusă poate înceta arderea bisericilor. Armata rusă poate înceta distrugerea oraşelor. Armata rusă poate înceta uciderea copiilor. Toate acestea, dacă va primi ordin de la o singură persoană de la Moscova. 

UPDATE 07:20 Rusia se aşteaptă la o creştere puternică a profiturilor din exporturile de petrol din 2022

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale ţării şi a prezis o creştere mare a profiturilor din livrările de energie în acest an, transmite Reuters.

”Având în vedere nivelul preţurilor care a fost stabilit ca urmare a politicilor Occidentului, nu am suferit pierderi bugetare”, a declarat ministerul de Externe pentru un post de televiziune sârb bosniac.

Lavrov a mai spus că, ”dimpotrivă, anul acesta vom creşte semnificativ profiturile din exportul resurselor noastre energetice”.

UPDATE 07:10 Cinci civili ucişi în urma mai multor explozii în apropiere de Doneţk

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a anunţat că cinci civili au fost ucişi şi 20 au fost răniţi, sâmbătă, în urma exploziilor multiple din apropierea oraşului Doneţk de către Forţele Armate ucrainene, informează CNN.

Oraşul este deţinut de autodeclarată Republica Populară Doneţk, dar este rareori bombardat de forţele ucrainene. Oficialii ucraineni nu au comentat exploziile.

UPDATE 07:00 Zelenski: Armata rusă poate opri invazia dacă o persoană din Moscova dă un astfel de ordin

"Ei sunt gata să ardă totul: bisericile ortodoxe la fel ca orice altceva în Ucraina. În timpul războiului pe scară largă, 113 biserici au fost deja distruse sau avariate de bombardamentele ruseşti. Printre acestea se numără şi cele antice - cele care au rezistat celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupaţiei ruse. Există şi cele care au fost construite după 1991. Diplomaţii ucraineni vor face totul pentru ca toată lumea să conştientizeze această altă crimă a ocupanţilor.

Rusia distruge în mod deliberat şi sistematic moştenirea culturală şi istorică a Ucrainei, precum şi infrastructura socială, locuinţe şi tot ceea ce este necesar pentru viaţa normală. Un stat care face asta nu poate fi membru UNESCO şi nu poate rămâne la ONU de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Carta ONU nu prevede niciun drept pentru terorişti, iar UNESCO nu este un loc pentru barbari", a spus Zelenski.

Zelenski a mai spus că 261 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei: "Dar acesta este numărul oficial. Cu cât aflăm mai multe despre cei care au fost îngropaţi în teritoriile ocupate, cu atât mai mare, din păcate, poate fi numărul de nume de pe această listă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 102 LIVE TEXT. Vladimir Putin avertizează cu noi bombardamente în Ucraina dacă SUA trimit sistemele de rachete HIMARS