Antena Meniu Search
x

Vom rămâne fără benzină și motorină la vară? Avertismentul experților în energie

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a lansat un avertisment ce părea imposibil până de curând: am putea rămâne fără benzină și motorină în această vară, când plecăm în vacanță.

de Redactia Observator

la 01.06.2022, 13:02

prețuri la o benzinărie din România, 2020
Vom rămâne fără benzină și motorină la vară? Avertismentul experților în energie - Shutterstock (arhivă, 2020)

Acest scenariu sumbru pentru europeni - de neimaginat în urmă cu câteva luni - este acum menționat în mod explicit de Agenția Internațională a Energiei, care a lansat avertismentul înainte de deschiderea sezonului estival. Intervievat de revista germană Der Spiegel, directorul executiv al organizației, Fatih Birol, se teme că creșterea cererii va fi prea mare în comparația cu oferta din sezonul vacanțelor și că acest lucru va provoca blocaje în țările europene. 

O afirmație care trebuie totuși pusă în perspectivă, potrivit specialistului în materii prime Jean-Pierre Favennec. "Fiecare operator petrolier trebuie să aibă trei luni de depozitare. Depozitarea efectivă utilizabilă este ceva mai mică, totuși. Dar să zicem că avem cu ușurință o lună și jumătate sau două luni de stoc în față", a precizat el.

Petrolul va ajunge în cele din urmă la europeni, dar pe alte rute

Pe termen lung, embargoul european asupra petrolului rusesc va duce mai degrabă la o reorientare a aprovizionărilor la nivel global, decât la o penurie. "Se presupune că rușii vor vinde mai mult petrol în China și India. Indienii și chinezii vor avea nevoie de puțin mai puțin petrol în Orientul Mijlociu sau în Africa, de exemplu. Și astfel petrolul va deveni disponibil pentru europeni", a adăugat Jean-Pierre Favennec.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, presiunile asupra prețurilor vor continua. Potrivit șefului IEA, actuala criză energetică este "mult mai mare" și va dura mai mult decât șocurile petroliere din anii 1970.

Cât vor costa benzina și motorina la pompă, după embargoul impus petrolului rusesc

Europa, cel mai mare client al Rusiei, renunţă parţial la petrolul rusesc. Importurile vor scădea cu 75% în această lună și cu 90% până la sfârşitul anului. Astfel, pentru 30 la sută din necesar va fi nevoie de alte surse. 

După o lună de negocieri şi blocaje, ţările Uniunii Europeane au ajuns la un compromis. 90 la sută din importurile de petrol rusesc vor fi interziseUngaria este exceptată de la embargou, iar Cehia, Bulgaria şi Slovacia au primit un răgaz să-şi pună la punct infrastructura.

Imediat după anunţ, preţul barilului a crescut, iar efectele se vor vedea şi la noi. Între 50 de bani şi un leu pe litru va fi creşterea la pompă, estimează specialiştii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Vom rămâne fără benzină și motorină la vară? Avertismentul experților în energie