Antena Meniu Search
x

Cât pierde Europa și cât pierde Putin din cauza embargoului petrolier. Va afecta mai tare Rusia decât UE - Reuters

După aproape o lună de ezitări, Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești. Înlocuirea țițeiului Ural cu cel Brent, care este mai scump,va umfla și mai tare factura la energie în UE. Totuși, decizia va reduce cea mai profitabilă sursă de venituri a Moscovei și va ajuta la stoparea mașinii de război a lui Vladimir Putin, potrivit ReutersRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 98 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 01.06.2022, 14:13

Cât pierde Europa și cât pierde Putin din cauza embargoului petrolier. Va afecta mai tare Rusia decât UE - Reuters
Cât pierde Europa și cât pierde Putin din cauza embargoului petrolier. Va afecta mai tare Rusia decât UE - Reuters - Shutterstock

Noul pachet de sancțiuni prevede o interdicție imediată pentru 75% din importurile europene de țiței rusesc. Va crește la 90% până la sfârșitul anului. Embargoul parțial este destinat să permită Ungariei și altor țări fără ieșire la mare să continue să importe petrol rusesc prin conducte. 

Aproximativ 10% din importuri vor fi scutite temporar de embargoul UE pentru a ajuta țările fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia. Aceste țări importă petrol rusesc prin conducte și nu îl pot înlocui cu ușurință.

Implementarea neuniformă a celui mai puternic instrument de sancțiuni din Europa este ca un spin în ochi. Va avea ca rezultat o factură la energie mai mare pentru consumatorii deja afectați din UE. UE a importat între 3 și 3,7 milioane de barili de petrol rusesc Ural pe zi, potrivit Rystad Energy.

Înlocuirea a 75% din aceste importuri cu țiței Brent, de 120 de dolari pe baril, ar implica un cost suplimentar de cel puțin 2 miliarde de dolari pe lună, potrivit analizelor Reuters. Cu toate acestea, embargoul rămâne semnificativ.

Pe acelaşi subiect

Exporturile rusești de țiței și condensat s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, mai mult de o cincime din totalul veniturilor din exporturile de mărfuri ale Moscovei în 2021. Chiar dacă petrolul poate fi transportat mai ușor în altă parte din lume decât gazul, Rusia se va chinui să înlocuiască complet exporturile pierdute în UE.

India a cumpărat cantități record de țiței rusesc la preț redus, dar rafinăriile sale au ajuns să funcționeze peste capacitate, potrivit analiștilor RBC, citați de Reuters. China nu a intensificat încă importurile, dar economia sa a fost afectată de lockdown-uri de aproape 2 luni cauzate de Covid. În plus, embargoul decis de UE este așteptat să descurajeze navele non-rusești să transporte țițeiul Rusiei. 

Rusia putea câștiga cel puțin 8,1 miliarde de dolari pe lună exportând 3 milioane de barili pe zi în UE la prețurile actuale ale țițeiului Ural. Analiștii Rystad spun că Moscova poate redirecționa în cel mai bun caz 1 milion din barilii destinați anterior UE, ceea ce înseamnă că exporturile de 3 milioane de barili se vor micșora rapid. Aceasta înseamnă pierderi de venituri de cel puțin 3,4 miliarde de dolari pe lună în faza inițială a embargoului, adică puțin peste 40% din veniturile lunare ale Moscovei din exporturile către UE, arată calculele Reuters Breakingviews. Această pierdere s-ar putea ridica la cel puțin 4,5 miliarde de dolari pe lună, odată cu intrarea în vigoare a interdicției complete a UE. Embargoul UE asupra petrolulu va afecta Rusia mai mult decât Europa

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cât pierde Europa și cât pierde Putin din cauza embargoului petrolier. Va afecta mai tare Rusia decât UE - Reuters