Ce sunt curenții "rip", ucigașii tăcuți din Marea Neagră. Pot smulge pe oricine de pe mal, acolo unde apa nu depăşeşte nici măcar un metru
24 de ore negre, pe litoralul românesc. Şase oameni şi-au pierdut viaţa, ieri, în valurile mării agitate. Zeci de oameni au ignorat şi de această dată steagul roşu arborat de salvamari şi au fost traşi sub apă de curenţii de tip rip. Prognoza nu este diferită nici astăzi.
De Cristina Niță la 15.08.2023, 14:56Astăzi, se pare că turiștii ascultă de sfatuile salvamarilor. La Costinești, turiștii stau doar cu picioarele în apa mării, intră doar la mal și așteaptă să iasă soarele.
Vântul suflă cu putere pe litoral, rafalele ajung până la 60 km/oră. Marea este agitată, iar curenții sunt foarte puternici. Vorbim despre așa numiții curenți RIP . Specialiștii atrag atenția că este imposibil să înoți împotriva lor și că nici măcar înătătorii experimentați nu le-ar face față.
În ultimele 24 de ore, șase oameni au murit înecați în apele mări: patru turiști au sfârșit la Mamaia, unul în Venus și unul, noaptea trecută, în Costinești, iar o fată se află în stare gravă la spital.
Vacanța s-a sfârşit tragic pentru șase turişti aflaţi pe litoral
- "A ridicat mâna şi după nu l-am mai văzut". Un tânăr a murit înecat, azi noapte, la Costinești. Băiatul a...
- Filmul tragediei din Mamaia. Toţi cei trei tineri morţi au intrat în apă pentru a salva o fată de 16 ani luată...
- "Hai că e mort! Tu nu-ţi dai seama?!" Zi neagră pe litoral: patru turişti au murit înecaţi şi alţi 2 sunt în...
- Tragedie în Mamaia. Trei persoane au murit înecate, iar alte trei au ajuns la spital. Victimele, resuscitate pe...
Şirul evenimentelor tragice de pe litoral a început încă de ieri. Scene dramatice s-au derulat sub ochii turiştilor pe o plajă aglomerată din Mamaia.
Cristina Niță, reporter Observator: Pe plajă era arborat steagul galben, adică scăldatul este permis doar pentru cei mai buni înotători. Cu toate acestea, deşi erau valuri foarte mari, oamenii s-au aventurat în marea agitată.
Unii au reuşit să iasă la limită din apă. O fată de 16 ani a fost însă luată de curenţii puternici şi dusă în larg. Trei bărbaţi au sărit să o salveze. Cum nici ei nu mai reuşeau să iasă la mal, în apă s-a format un uriaş lanţ uman pentru salvarea lor.
Martor: Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate, e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, au fost în apă vreo opt. Au fost duşi în curent în partea cealaltă, trei am scos noi, încă unu au scos salvamarii şi au venit ceilalţi cu skyjetul şi i-au scos pe toţi. Pluteau, nu au ajuns prima dată la ei. Au mers la cei care încercau să se salveze.
Salvamar: A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două sau trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva în neregulă, a intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze.
Au trecut zeci de minute până când salvamarii au reuşit să-i aducă pe toţi la mal.
Fata fost resucitată şi dusă la spital. Dar pentru cei trei salvatori ai ei, medicii nu au mai putut face nimic. S-au stins sub ochii familiilor cu care veniseră la mare din diferite oraşe ale ţării. Oamenii erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș. Astfel de misiuni dramatice au avut loc pe întreg litoralul. Tot în Mamaia, un băiat a fost scos în ultima clipă din mare, iar în Venus un turist a murit.
Curenții RIP pot smulge pe oricine din apropierea malului
Marea Neagră este una dintre cele mai pericoluase. Cercetătorii avertizează că pe litoral există curenţi ucigaşi, numiţi rip, care pot smulge pe oricine din apropierea malului, acolo unde apa nu depăşeşte nici măcar un metru. În câteva secunde, victima e purtată în larg şi, dacă nu ştie cum să reacţioneze corect, panica îi poate fi fatală.
După valul de tragedii, a fost arborat steagul roşu în sudul litoralului, ceea ce înseamnă că scăldatul e interzis. Salvamarii fac apel la oameni să nu le ignore sfaturile. Ei spun că adesea turiştii vin cu explicaţia că au plătit pentru vacamţă şi vor să dacă baie în mare. De altfel, din cauza mării agitate, au fost interzise ieşirile în larg cu orice fel de ambarcaţiune de agrement.