Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Ucigaşii tăcuţi din valuri. Ce sunt curenţii "rip": 30 de oameni mor anual din cauza lor

Ne trage curentul la mare! Cercetătorii avertizează că pe litoral există curenţi ucigaşi care pot smulge pe oricine din apropierea malului, acolo unde apa nu depăşeşte nici măcar un metru. În câteva secunde, victima e purtată în larg şi, dacă nu ştie cum să reacţioneze corect, panica îi poate fi fatală. 30 de oameni mor anual din cauza curenţilor rip. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 23.06.2023, 19:21

Ucigaşii tăcuţi din valuri se întâlnesc pe aproape toate plajele din România. Odată prinse într-un curent rip, chiar dacă se află la 5 metri de mal, victimele pot fi purtate o sută de metri distanţă în cel mult două minute. 

Răzvan Mateescu, cercetător: Metoda de a ieşi dintr-una astfel de curent, în eventualitatea în care un înotător este prins într-un astfel de curent, este ca el să înoate perpendicular pe curent, paralel cu malul. După ce a ieşit din curent, foarte uşor se poate întoarce la mal. 

Denumirea vine din engleză şi înseamnă "a rupe violent şi rapid"

La Eforie Nord, cercetătorii şi profesorii Facultăţii de Geografie din Capitală au făcut un experiment cu vopsea ecologică şi au descoperit zece curenţi rip pe un singur kilometru. 

Pe acelaşi subiect

Răzvan Mateescu, cercetător: Ei se formează în zona de spargere a valurilor şi sunt ca nişte jeturi de la mal spre larg. Deci nişte curenţi foarte înguşti, foarte concentraţi. 

Denumirea vine din engleză şi înseamnă "a rupe violent şi rapid". 

Andreea Filip, reporter Observator: Pentru acest weekend meteorologii au anunţat un vânt intens ceea ce înseamnă că se vor forma valuri şi curenţi periculoşi aşadar turiştii sunt sfătuiţi să fie atenţi la steagurile arborate pe foişoarele salvamarilor. Galben înseamnă că au voie în apă doar cei experimentaţi, iar roşu - scăldatul interzis.

Astfel de curenţi fac 30 de victime, în medie, anual

Astfel de curenţi fac 30 de victime, în medie, anual. 

Gelu Vătămănescu, șef salvamari Eforie Nord: Anul trecut au fost foarte multe intervenţii, am pierdut chiar şi un coleg. Dar trecem peste şi sperăm să fie mai bine, să învăţăm din ele. 

Puţini români au auzit însă de curenţii care pot ucide chiar şi în apa până la brâu. 

Reporter: Ştiţi cum aţi putea ieşi dintr-un astfel de curent?

Turist: Da, dai stânga dreapta, să nu fii în faţa lui. 

Adrian Bâlbă, biolog: Acest fuior de curent are câţiva metri, zeci de metri maxim. Se formează mai ales acum că în urma înnisipării sunt foarte multe zone cu mal adânc. 

Până acum au fost studiaţi 40 de kilometri din bazinul Mării Negre. Trei sferturi dintre ei sunt afectaţi de curenţii rip. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Ucigaşii tăcuţi din valuri. Ce sunt curenţii "rip": 30 de oameni mor anual din cauza lor