Război Rusia - Ucraina, ziua 182 LIVE TEXT. Cel puțin 15 morți după un atac cu rachete în Dnipropetrovsk, anunță Zelenski. Moscova ar pregăti "referendumuri" în teritoriile ocupate
Război Rusia - Ucraina, ziua 182. Ucraina sărbătoreşte astăzi, 24 august, Ziua Indepedenţei fix în ziua în care se împlinesc şase luni de la invazia Rusiei. Washingtonul promite Kievului un nou ajutor militar, în valoare de 3 miliarde de dolari. Şi nemţii promit ajutor militar, Germania urmând a furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro. Autorităţile de la Moscova, respectiv Kiev s-au acuzat reciproc în faţa comisiei ONU în ceea ce priveşte disputa pe centrala nucleară de la Zaporojie. Pe de altă parte, un depozit de muniţie din sudul Rusiei a luat foc, iar ruşii dau vine pe arşiţă pentru acest incident.
De Redactia Observator la 24.08.2022, 22:49- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 22:45. Atac cu rachete de Ziua Independenței Ucrainei, anunță Volodimir Zelenski. Cel puțin 15 oameni au murit
Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite într-o lovitură asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat miercuri seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul declarațiilor adresate Consiliului de Securitate al ONU. Zelenski a spus că se așteaptă să crească numărul răniților, transmite CNN.
UPDATE 21:30. Rusia ar pregăti "referendumuri" în teritoriile ocupate din Ucraina
- Război Rusia - Ucraina, ziua 181 LIVE TEXT. Zelenski promite că va recuceri Crimeea, Lavrov cere pedepsirea fără...
- Ultimele cuvinte pe care Daria Dughina i le-a spus tatălui ei: "Mă simt ca o eroină. Vreau să fiu una, nu vreau o...
- Epave din cel de-Al Doilea Război Mondial ies la suprafaţă: Seceta a dus la expunerea navelor naziste scufundate...
Rusia se pregătește să organizeze "referendumuri" în teritoriile ucrainene ocupate în câteva zile sau săptămâni, a avertizat miercuri un înalt demnitar din administrația de la Washington. Moscova ar fi instruit oficialii să înceapă pregătirile în zonele care au căzut sub controlul său în timpul războiului împotriva Ucrainei, inclusiv Harkov, Herson, Zaporojie, precum și părți din Donețk și Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby.
Primele referendumuri ar putea fi anunțate de îndată ce se încheie săptămâna aceasta, a adăugat el, menționând că SUA și comunitatea internațională nu vor considera astfel de alegeri drept legitime.
"Ne aşteptăm ca Rusia să încerce să manipuleze rezultatele acestor referendumuri sub pretenţia falsă a poporului ucrainean care doreşte să se alăture Rusiei. Va fi esenţial să semnalăm şi să contracarăm această dezinformare în timp real", a spus Kirby. "Oficialii ruși știu că ceea ce fac ei va fi lipsit de legitimitate și nu va reflecta voința poporului. Poporul ucrainean, în orice referendum liber și corect, ar vota cu o majoritate covârșitoare împotriva aderării la Rusia", a adăugat el.
UPDATE 19:15. Mesajul lui Joe Biden pentru Ucraina, de Ziua Independenței
Poporul ucrainean a inspirat lumea prin curajul și devotamentul său față de libertate, a spus președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei.
„Astăzi (miercuri, 24 august - n.r.), felicit poporul ucrainean cu ocazia Zilei Independenței. Poporul ucrainean a inspirat lumea prin curajul și devotamentul său față de libertate”, a spus Joe Biden, în mesajul său de Ziua Independenței Ucrainei.
Biden spune că va continua să sprijine Ucraina.
„Ne-am angajat să continuăm să îi sprijinim (pe ucraineni - n.r.) în timp ce își apără suveranitatea și democrația”, a mai scris Biden, pe Twitter.
Ucrainenii marchează miercuri 31 de ani de când s-au eliberat de Uniunea Sovietică.
UPDATE 17:30. Boris Johnson a făcut o vizită neașteptată la Kiev, cu ocazia Zilei naţionale a Ucrainei
Premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, s-a deplasat miercuri la Kiev, într-o vizită neanunţată care are rolul exprimării solidarităţii cu Ucraina cu ocazia Zilei Independenţei, informează postul de televiziune Sky News.
Boris Johnson s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, în centrul Kievului.
"Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ne priveşte pe toţi. De aceea, mă aflu astăzi în Kiev. De aceea, Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noştri ucraineni", a afirmat Boris Johnson.
UPDATE 16:30. Joe Biden a anunțat un ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de aproape trei miliarde de dolari
Statele Unite vor oferi asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 2,98 miliarde de dolari, a declarat miercuri preşedintele Joseph Biden, subliniind că Washingtonul va continua să susţină poporul ucrainean "în lupta pentru apărarea suveranităţii".
"În numele tuturor americanilor, felicit poporul Ucrainei cu ocazia Zilei Independenţei. În ultimele şase luni, ucrainenii au inspirat lumea prin curajul extraordinar şi dedicarea pentru libertate. Au stat determinaţi şi puternici în faţa invaziei totale a Rusiei în Ucraina. Iar astăzi nu este doar o celebrare a trecutului, ci este şi o afirmare clară a faptului că Ucraina rămâne în mod mândru şi va rămâne o naţiune suverană şi independentă", a afirmat preşedintele Biden într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.
"Statele Unite ale Americii menţin angajamentul de susţinere a poporului Ucrainei în continuarea luptei pentru apărarea suveranităţii. În cadrul acestui angajament, sunt mândru să anunţ cea mai mare tranşă de asistenţă pentru securitate de până acum - aproximativ 2,98 de miliarde de dolari în arme şi echipamente care vor fi furnizate prin intermediul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate în Ucraina. Aceste fornduri vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie şi muniţie, sisteme anti-drone şi radare pentru a garanta continuarea acţiunilor de apărare pe termen lung", a precizat Biden.
UPDATE 16:00. Marele pariu al lui Putin: Cum speră Moscova să convingă Europa că armistițiul în condițiile rusești este singura cale către pace
Iernile reci au ajutat Moscova să-i învingă pe Napoleon şi pe Hitler, iar preşedintele rus Vladimir Putin mizează acum că preţurile în creştere spectaculoasă la energie şi posibilele lipsuri în iarna aceasta vor convinge Europa să forţeze Ucraina să încheie un armistiţiu, în condiţiile impuse de Rusia, scrie miercuri Reuters într-o analiză.
Aceasta este - spun două surse ruseşti familiarizate cu modul de gândire al Kremlinului - singura cale către pace pe care o vede Moscova, având în vedere că autorităţile de la Kiev spun că nu vor negocia până când Rusia nu va părăsi întreaga Ucraină.
"Avem timp, putem aştepta", a declarat o sursă apropiată autorităţilor ruse, care a refuzat să fie identificată pentru că nu este autorizată să vorbească cu mass-media. "Va fi o iarnă grea pentru europeni. Am putea vedea proteste, revolte. Unii lideri europeni s-ar putea gândi de două ori înainte să continue să sprijine Ucraina şi să creadă că a sosit momentul unei înţelegeri'', a adăugat sursa citată.
UPDATE 13:30 Vladimir Putin discută personal cu comandanţii ruşi din Ucraina. Nu ar mai avea încredere în Serghei Şoigu şi Valeri Gerasimov - ISW
Comandanții ruşi de pe frontul din Ucraina îi raportează direct președintelui Vladimir Putin, ocolind atât Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Şoigu, cât și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gerasimov în lanțul de comandă, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), un think tank din Statele Unite, specializat în probleme de apărare.
ISW, care nu a putut verifica în mod independent informaţia, citează publicația independentă rusă Vazhnye Istorii sau iStories, care la rândul lor citează surse anonime din cadrul Statului Major al Rusiei. Potrivit acestora, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a pierdut încrederea lui Vladimir Putin după faza inițială a invaziei la scară largă în Ucraina, care a eșuat în ciuda asigurărilor date de Șoigu privind o victorie rapidă.
UPDATE 13:06 Şeful unui oraş ocupat de forţele ruse în regiunea Zaporojie, ucis în explozia maşinii sale
Şeful desemnat de ruşi al oraşului Mihailovka (Mihailivka), situat în zona controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie, a fost ucis marţi, în urma detonării maşinii sale, a declarat un responsabil al administraţiei proruse a regiunii, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Vladimir Rogov, membru al administraţiei regionale din Zaporojie, specifică pe contul său Telegram că Ivan Suşko, desemnat de ruşi ca şef al administraţiei locale din Mihailovka, a fost grav rănit, după explozia unei bombe ce îi fusese plasată sub maşină şi a decedat la scurt timp după aceea la spital.
Mihailovka este o localitate cu 11.000 de locuitori. Acesta este ultimul dintr-o serie de colaboraţionişti desemnaţi în administraţiile locale de trupele ruse în zonele ocupate din Ucraina care îşi pierde viaţa. În regiunea vecină Herson, şeful adjunct al oraşului Novaia Kahovka a fost împuşcat mortal la domiciliul său în 6 august, aminteşte agenţia de presă citată. Potrivit unor media ucrainene, în eliminarea acestora ar fi implicată rezistenţa ucraineană din teritoriile aflate sub ocupaţia forţelor ruse.
UPDATE 12:33 La 6 luni de la începutul războiului din Ucraina, Șoigu anunță că totul merge conform planului
De Ziua Independenței Ucrainei, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a repetat declarația sa că Federația Rusă ar încetini în mod deliberat ritmul ofensivei sale din Ucraina pentru a minimiza victimele civile, notează Pravda. "În timpul operațiunii speciale, respectăm cu strictețe normele dreptului umanitar. Atacurile sunt efectuate cu arme de înaltă precizie împotriva obiectelor infrastructurii militare a Forțelor Armate ale Ucrainei - puncte de control, aerodromuri, depozite, zone fortificate, obiective din cadrul complexului militar-industrial. În același timp, totul este făcut pentru a evita victimele în rândul civililor, desigur, încetinește ritmul ofensivei, dar o facem în mod deliberat.", a declarat Șoigu.
UPDATE 12:28 ISW: Avansări mici ale ruşilor la est de Nikolaev. Forţele ucrainene au atacat în Herson
Potrivit raportului de miercuri al Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în ultimele 24 de ore, ruşii au efectuat atacuri limitate la nord-est și la sud de Bakhmut, la periferia de nord-vest a orașului Donețk și la sud-vest de orașul Donețk. Trupele Moscovei au reuşit avansuri mici la est de orașul Nikolaev și în nord-vestul regiunii Herson. Forțele ucrainene au continuat să lovească ţinte militare rusești și liniile terestre de comunicație în regiunea Herson, unde activitatea partizanilor ucraineni continuă să afecteze activitățile ocupanţilor ruşi.
UPDATE 12:24 Ruşii au atacat cu rachete 5 zone din Ucraina, în noaptea de dinaintea Zilei Independenței
În noaptea de dinaintea Zilei Independenței Ucrainei, trupele ruse au lansat rachete în Zaporojie, regiunea Dnipro, Harkov, Sloviansk și zonele populate din regiunea Lugansk a anunţat armata ucraineană citată de publicaţia Pravda ucraineană. Așezările și fortificațiile trupelor ucrainene de la granița regiunilor Lugansk ș Donețk au rezistat la trei atacuri cu rachete și la un atac aerian, potrivit armatei ucrainene "Rușii au tras de 13 ori cu artileria şi de 17 ori cu lansatoare de rachete. Mortarele au fost folosite de 5 ori. De 6 ori rușii au fost forțați să se retragă când au încercat să atace.”
În regiunea Donețk, noaptea trecută a avut loc un atac cu rachete asupra oraşului Sloviansk, s-au înregistrat bombardamente la Mariinka, Krasnohorivka, Georgiivka. O persoană a murit și două au fost rănite. Au fost bombardate localităţile Avdiivka, Toretsk, Krasnohorivka, satul Karlivka, satul Severnye şi satul Nelipivka. Regiunea a rămas fără gaz și parțial fără apă și electricitate.
În regiunea Harkov, cele mai multe atacuri au fost în districtul Shevchenkiv, dar au a fost lovit şi districtul Novobavarsky. O clădire cu 3 etaje din Shevchenkiv a luat foc în urma bombardamentelor: aproximativ 100 de salvatori au stins incendiul. În întreaga regiune, marți după-amiaza și noaptea trecută, au fost înregistrate bombardamente la Harkov, Chuguyiv și Bogoduhiv. 5 civili au fost răniți.
În regiunea Dnipropetrovsk, oraşul Nikopol a fost bombardat de patru ori în timpul nopții. În regiunea Zaporojie, rachetele ocupanților au lovit infrastructura din Shevchenkiv și Komunar Ruşii au continuat bombardamentele şi în regiunea Nikolaev, potrivit forţelor ucrainene.
UPDATE 11:50 Războiul din Ucraina apasă asupra sistemului umanitar din întreaga lume - raport Crucea Roşie
Conflictul din Ucraina apasă asupra întregului sistem umanitar şi ar putea avea efecte de durată legate de capacitatea organizaţiilor de a face faţă situaţiilor de urgenţă din întreaga lume, a avertizat marţi Crucea Roşie, citată miercuri de France Prese, potrivit Agerpres. Războiul, ce a intrat miercuri în cea de-a şaptea lună, a împins oamenii "la un punct critic de ruptură", a explicat Francesco Rocca, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), într-un comunicat.
"Efectele şocului devastator nu fac decât să crească pe măsură ce conflictul se prelungeşte, cu creşterea preţurilor la alimente şi energie şi agravarea crizelor alimentare", a adăugat el. Consecinţele conflictului cresc nevoile de ajutor în întreaga lume, a declarat Birgitte Bischoff Ebbesen, director regional IFRC pentru Europa şi Asia Centrală, într-un briefing de presă online. "Criza s-a răspândit în întregul sistem umanitar şi l-a supus unui stres enorm", a subliniat ea, iar "acest lucru va avea un efect de durată asupra capacităţii organizaţiilor umanitare şi a donatorilor de a răspunde situaţiilor de urgenţă în altă parte".
Invazia rusă lansată pe 24 februarie în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, a contribuit la penurii alimentare grave cu care se confruntă cele mai sărace regiuni ale lumii. În ciuda eforturilor de reluare a livrărilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aceste exporturi au scăzut cu 46% de la începutul anului, potrivit IFRC. "Această scădere masivă are un efect major asupra Cornului Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu foametea extremă - cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani".
Crucea Roşie, care are acum peste 100.000 de voluntari şi personal local în Ucraina şi în ţările învecinate, continuă să îşi mărească acolo evaluările nevoilor umanitare. Organizaţia deplânge pagubele enorme din Ucraina, unde milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele: "Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara distrugerile provocate oraşelor şi caselor şi impactul asupra familiilor". Deja, inflaţia în creştere şi deficitul de produse esenţiale precum combustibilul sau alimentele, în Ucraina şi în ţările vecine, obligă tot mai mulţi oameni să lupte pentru a-şi procura produse de bază.
Iar nevoile vor creşte odată cu vremea mai rece aşteptată în următoarele săptămâni. "Va fi cea mai grea iarnă", a notat Maksîm Doţenko, directorul general al Crucii Roşii Ucrainene, în timpul briefingului de presă. "Nevoile cresc" şi consecinţele se vor simţi dincolo de Ucraina, a avertizat el.
UPDATE 11:17 A primit Ucraina în secret arme mai puternice de la americani? Unii experții militari cred că SUA au furnizat mai multe arme decât au anunțat
Unii experții militari cred că Ucraina a primit în secret anumite arme de la americani. La Washington circulă zvonuri că Statele Unite au furnizat Ucrainei mai multe arme decât a anunțat public administrația, relatează Politico. Totuși, niciun membru al Casei Albe nu a confirmat și nici măcar nu a sugerat că au existat transporturi secrete de arme către Ucraina. Vineri, pe 19 august, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că SUA furnizează de ceva timp, în tăcere, ucrainenilor rachete anti-radar de mare viteză, folosite pentru țintirea sistemelor radar. ”Când am anunțat pentru prima dată furnizarea de rachete HARM, modul în care am caracterizat în anunț nu a fost detaliat. Am spus că oferim capacitate anti-radar”, a spus oficialul.
UPDATE 11:10 UE şi NATO au transmis sprijinul ferm pentru Kiev de Ziua Independenţei Ucrainei
Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat miercuri sprijinul ferm faţă de Ucraina cu prilejul Zilei Independenţei acestei ţări, la 24 august, când se împlinesc şi şase luni de la declanşarea invaziei ruse, transmite EFE, citat de Agerpres. ''Suntem mândri să-i sprijinim pe prietenii noştri ucraineni în lupta lor pentru un viitor liber, independent şi european'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe contul ei de Twitter.
De Ziua Independenţei Ucrainei, clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene din Bruxelles, a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean, galben şi albastru, în noaptea din 23 spre 24 august, ''pentru a ne arăta sprijinul faţă de Ucraina'', a explicat Von der Leyen. ''Însemnătatea Zilei Independenţei Ucrainei este mai convingătoare ca oricând. Ucraineni puternici şi curajoşi care luptă pentru vieţile, familiile, ţara, valorile, alegerile şi libertatea lor. Pentru independenţa lor. UE va fi mereu alături de Ucraina. Sprijinul nostru nu se va opri aici'', a transmis la rândul său, într-un comunicat, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Totodată, Serviciul European de Acţiune Externă a semnalat că, ''de Ziua Independenţei, culorile Ucrainei strălucesc în inima Europei'' şi că ''inimile noastre bat la unison, pentru o Ucraină independentă şi mereu liberă''. Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a trimis un mesaj poporului ucrainean, căruia i-a dat asigurări că poate conta în continuare pe sprijinul Alianţei Nord-Atlantice. ''De Ziua Independenţei Ucrainei, aduc un omagiu femeilor şi bărbaţilor ucraineni curajoşi care au luptat pentru libertatea şi pentru ţara lor. NATO a sprijinit Ucraina de la independenţa ei şi (Ucraina) poate conta pe NATO cât este nevoie. Ucraina va învinge!'', a scris politicianul norvegian pe contul său de Twitter.
UPDATE 11:06 "Ucraina a renăscut când a fost invadată de Rusia". Discurs emoționant al lui Zelenski
Președintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor, într-un discurs emoționant pentru a marca 31 de ani de independență, că Ucraina a renăscut când a fost invadată de Rusia. Ucraina va lupta „până la sfârșit”, fără niciun compromis, notează Mediafax. Zelenski le-a spus ucrainenilor că Ucraina a renăscut atunci când Rusia a invadat-o pe 24 februarie și că va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est. În discursul înregistrat, difuzat la împlinirea a 6 luni de la invazia Rusiei din 24 februarie, Zelenski a spus că Ucraina nu mai vede războiul încheindu-se atunci când va fi pace, ci atunci când Kievul va fi victorios. conform Reuters.
"O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat", a spus el. Liderul din timpul războiului, în vârstă de 44 de ani, a ținut discursul în hainele de luptă care îl caracterizează, în fața monumentului central al Kievului care marchează independența față de Uniunea Sovietică controlată de Rusia. "Ce înseamnă pentru noi sfârșitul războiului? Obișnuiam să spunem: pace. Acum spunem: victorie", a spus el.
Străzile din centrul Kievului erau neobișnuit de goale miercuri dimineața, după zile de avertismente cumplite privind posibilitatea ca Rusia să lanseze noi atacuri cu rachete asupra marilor orașe. Potrivit AFP, Zelenski a promis de Ziua Independenței că Ucraina va lupta „până la sfârșit” și nu va face „nici o concesie sau compromis”. „Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la capăt”.
UPDATE 11:03 Soldat neozeelandez ucis în Ucraina în timp ce se afla în permisie
Un soldat neozeelandez aflat în permisie din cadrul forțelor armate ar fi fost ucis în Ucraina, a anunțat miercuri Forța de Apărare a Noii Zeelande (NZDF), notează Mediafax. "Armata neozeelandeză va lucra îndeaproape cu familia soldatului pentru a oferi sprijin în aceste momente profund triste", a precizat NZDF, conform Reuters.
Deocamdată nu sunt disponibile alte detalii. Soldatul se afla în concediu fără plată și nu era în serviciul activ în cadrul NZDF. NZDF nu are oameni în Ucraina, deși are trupe în Marea Britanie care ajută la instruirea ucrainenilor în lupta de front.
UPDATE 11:01 Singurele două ţări din UE care nu au trimis deloc arme în Ucraina de la startul războiului
Doar două țări ale Uniunii Europene, Ungaria și Austria, au refuzat să ofere arme Ucrainei de la începutul invaziei ruse, potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Pravda. "Cu excepția Ungariei și Austriei, ca țară neutră, furnizarea de arme Ucrainei nu este un tabu pentru nicio țară europeană, Deși pentru o perioadă a fost," a afirmat Kuleba, adăugând că, totuși, "la nivel practic, apar multe lucruri, argumente și discuții diferite".
UPDATE 10:07 1.000 de copii ucraineni din Mariupol, adoptați de ruși. Ucraina acuză Moscova că organizează adopții ilegale
Surse guvernamentale apropriate Kremlinului au confirmat că familiile ruse adoptă copiii ucraineni deportați din Mariupol, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Autoritățile din reginea Krasnodar Krai anunță că au transferat peste 1.000 de copii din Mariupol în orașele Tyumen, Irkutsk, Kemerov și Altay Krai, unde familiile ruse i-au adoptat. Peste 300 de alți copii “așteaptă în continuare să-și cunoască noii părinți”, anunță autoritățăile ruse. Totodată, cetățenii care decid să adopte vor primi un bonus financiar de la stat.
UPDATE 08:53 Alarmele au sunat în aproape toată Ucraina
De Ziua Independenţei, alarmele au sunat în aproape toată Ucraina. Excepţie au făcut regiunile Herson şi Crimeea, zone ocupate de armata rusă, notează Pravda. Alarmele antiaeriene au fost auzite începând cu ora 06:55.
Washingtonul va furniza Ucrainei un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari
Statele Unite vor anunţa un nou ajutor militar de aproximativ 3 miliarde de dolari Ucrainei pentru a marca Ziua Independenţei sale dar şi şase luni de conflict, a indicat marţi un responsabil american, scrie AFP, citat de news.ro. Casa Albă ar trebui să anunţe oficial acest ajutor miercuri, în aceeaşi zi a celebrării Independenţei Ucrainei, care coincide cu împlinirea a şase luni de conflict de la începutul invaziei ruse în această ţară, pe 24 februarie, a precizat responsabilul sub anonimat.
Ar fi cel mai mare ajutor militar american de la începutul războiului şi ar permite Kievului de a achiziţiona noi arme sau de a finanţa formaţiuni sau operaţiuni. Banii provin dintr-un fond al Pentagonului care poate fi folosit pentru operaţiuni imediate sau pentru achiziţionare de armament.
Această tranşă este dintr-un alt fond care îi permite preşedintelui Joe Biden să dispună transferul imediat în Ucraina a armelor, materialelor şi echipamentelor din stocurile existente. Vineri, Pentagonul a anunţat un ajutor militar pentru Ucraina din acest fond, o sumă de 775 de milioane de dolari. Acest nou ajutor a inclus rachete suplimentare pentru sistemele de artilerie de precizie Himars americane, care au „schimbat jocul pe câmpul de luptă”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA.
Germania va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 500 de milioane de euro
Germania va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, a declarat marţi cancelarul Olaf Scholz, conform site-ului Tagesschau.de, citat de Mediafax. Olaf Scholz, aflat în vizită oficială în Canada, a participat prin videoconferinţă la reuniunea Platformei Crimeea.
Cancelarul Germaniei a anunţat asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, inclusiv trei sisteme antiaeriene de tip Iris-T şi 12 vehicule blindate. De asemenea, vor fi livrate 20 de sisteme de artilerie, muniţie şi sisteme anti-drone, conform unuui purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin. "Germania se menţine cu fermitate de partea Ucrainei şi va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar. Comunitatea internaţională nu va accepta niciodată anexările de teritoriu ilegale şi imperialiste ale Rusiei", a declarat Olaf Scholz, conform site-ului RND.de, în intervenţia la reuniunea Platformei Crimeea.
Ucraina marchează Ziua Independenţei sub tensiune, la şase luni de la începutul invaziei ruse. Zelenski: "Sunt posibile provocări respingătoare ale Rusiei şi atacuri brutale"
Ziua Naţională a Ucrainei este marcată miercuri sub o mare tensiune, la şase luni de la lansarea invaziei ruse, în momentul în care Statele Unite vor anunţa un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodată Kievului, potrivit AFP, citat de news.ro. "Trebuie să fim conştienţi că mâine (miercuri), sunt posibile provocări respingătoare ale Rusiei şi atacuri brutale", a avertizat marţi seară Volodimir Zelenski. „Şi, bineînţeles, vom răspunde oricărei manifestari a terorismului rus”, a adăugat preşedintele ucrainean, care avansase deja sâmbăta trecută că „Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de dezgustător, deosebit de crud”.
"Astăzi sărbătorim ziua drapelului nostru şi se întâmplă într-un moment în care luptăm împotriva celei mai îngrozitoare ameninţări la adresa statului şi, în acelaşi timp, am atins cea mai mare unitate naţională. De aceea am îndurat. Pentru că am unit şi am unit lumea în jurul valorilor adevărate", a declarat preşedintele ucrainean. La primele ore ale zilei de 24 august, explozii au fost auzite în mai multe oraşe, precum Harkov (nord-est), Zaporojie şi Dnipro (centru), potrivit autorităţilor locale.
Atentatul cu bombă în urma căruia fiica unui proeminent ideolog rus ultra-naţionalist a murit în weekend, pentru care Rusia învinovăţeşte Ucraina, a sporit şi temerile de represalii. Înmormântarea Dariei Dugina a avut loc marţi, la Moscova, la care tatăl ei, Alexander Dugin, a spus că doar victoria din Ucraina ar putea justifica preţul pe care l-a plătit. Zelenski a spus că are informaţii de la serviciile din Ucraina şi de la partenerii internaţionali că există o ameninţare crescută, dar a subliniat că ameninţarea din partea Rusiei a rămas zilnic şi constantă din 24 februarie.
El a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev că Ucraina nu va fi de acord cu nicio propunere de îngheţare a frontului actual pentru a „calma” Moscova, care controlează acum aproximativ 22% din Ucraina, inclusiv Crimeea, scrie The Guardian. „Dacă lumea arată oboseală din cauza războiului din Ucraina, va fi o mare ameninţare pentru întreaga lume”, a declarat Zelenski într-o conferinţă online despre Crimeea la care au participat reprezentanţi din 60 de state.
Marţi dimineaţă, ambasada SUA la Kiev a difuzat un mesaj alarmist avertizând că Rusia ar putea să bombardeze "în următoarele zile" Ucraina şi recomandă cetăţenilor americani să părăsească "chiar acum" ţara. De la retragerea forţelor ruse din vecinătatea capitalei ucrainene la sfârşitul lunii martie, cea mai mare parte a luptei s-a concentrat în est, unde Moscova a câştigat încet teren, şi în sud, unde trupele ucrainene spun că efectuează o contraofensivă, care este, de asemenea, foarte lentă. Cu toate acestea, Rusia continuă să vizeze în mod regulat oraşele ucrainene cu rachete cu rază lungă de acţiune, chiar dacă Kievul şi împrejurimile sale sunt rareori lovite.
Ucraina sărbătoreşte la 24 august independenţa de URSS din 1991, o dată ce marchează şi un semestru de război care a provocat zeci de mii de morţi şi distrugeri imense în această ţară. În acest context macabru, "a sărbători" nu este cu adevărat verbul potrivit, mai ales că autorităţile de la Kiev au interzis toate adunările publice de luni până joi în capitală, iar guvernatorul regiunii Harkov (centrul-est) a dispus, la rândul său, oprirea accesului de marţi seara până joi dimineaţă.
Centrala de la Zaporojie: Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc în faţa Consiliului de Securitate al ONU
Rusia şi Ucraina s-au acuzat din nou marţi, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că pun în pericol centrala nucleară de la Zaporojie, în timp ce secretariatul general al ONU le-a cerut să înceteze orice activitate militară în jurul sitului, potrivit AFP, citat de news.ro. "Forţele armate ucrainene continuă practic în fiecare zi să bombardeze teritoriul centralei nucleare, creând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european în ansamblul său", a lansat ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia, care a solicitat această reuniune a Consiliului.
El a cerut occidentalilor să "înceteze să-l mai apere pe protejatul ucrainean". "Avem impresia că colegii noştri trăiesc într-o realitate paralelă în care armata rusă bombardează situl pe care îl protejează", a spus el. "Nimeni nu-şi poate imagina că Ucraina vizează o centrală nucleară creând un risc enorm de catastrofă nucleară pe propriul teritoriu", a răspuns ambasadorul ucrainean Sergiy Kyslytsya.
"Încă o dată Rusia are îndrăzneala de a convoca o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta propriile provocări şi propriile acţiuni teroriste", a adăugat el, estimând că a "pierdut o oră să asculte o grămadă de declaraţii imaginare". Cele două ţări asigură că sunt pregătite să permită accesul unei echipe de inspectori de la Agenţia internaţională a energiei atomice (AIEA) în sit, dar misiunea nu a putut fi programată.
"Este foarte important ca această misiune să se desfăşoare în aşa fel încât comunitatea internaţională să poată vedea realitatea şi nu un spectacol de teatru rusesc", a spus Sergiy Kyslytsya. Omologul său rus mizează pe AIEA pentru a "confirma realitatea", a spus el. Secretarul general adjunct al ONU pentu Afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a repetat necesitatea ca cele două părţi să "înceteze orice activitate militară la centrală".
Amintind de cuvintele secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a calificat orice atac asupra centralei drept „sinucigaş”, ea a cerut „bunul simţ”, exprimându-şi îngrijorarea faţă de „rapoartele aproape zilnice despre incidente alarmante” de la centrală. La cererea Washingtonului, Parisului şi Londrei, o altă reuniune a Consiliului de Securitate este prevăzută miercuri dimineaţă pentru a marca şase luni de la invazia Ucrainei de către Rusia.
Muniţia dintr-un depozit aflat în apropierea graniţei Rusiei cu Ucraina a luat foc din cauza arşiţei
Muniţia dintr-un depozit aflat în sudul Rusiei, în apropierea graniţei cu Ucraina, a luat foc marţi, al doilea astfel de incident într-o săptămână, un oficial local afirmând că de vină sunt temperaturile ridicate, tranmsite Reuters, citat de Agerpres. Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că locuitorii din apropierea satului Timonovo au fost evacuaţi după ce muniţia a început să ardă spontan. Nimeni nu a fost rănit, a spus el într-un comunicat.
Săptămâna trecută, locuitorii din Timonovo şi Soloti, localităţi situate la 15 km de Ucraina, au fost evacuaţi după ce un depozit de muniţie din apropiere a luat foc. Nu a reieşit clar din declaraţiile guvernatorului dacă incendiul de marţi s-a produs în acelaşi depozit sau dacă a afectat muniţia care fusese mutată. Lunile trecute, Gladkov a învinuit forţele ucrainene pentru o serie de explozii produse în Belgorod şi în împrejurimi, regiune care se află la aproximativ 650 km sud de Moscova.
Kievul evită, în general, să revendice responsabilitatea pentru exploziile produse pe teritoriul rus, sugerând uneori sarcastic că de vină este neatenţia. "În câteva luni vom afla dacă muniţia rusă poate exploda din cauza frigului", a declarat marţi pe Twitter ministerul ucrainean al apărării."Cele cinci cauze principale ale exploziilor bruşte în Rusia sunt: iarna, primăvara, vara, toamna şi fumatul".