Antena Meniu Search
x

1000 de copii ucraineni din Mariupol, deportați și adoptați de ruși. Ucraina acuză Moscova că organizează adopții ilegale

Surse guvernamentale apropriate Kremlinului au confirmat că familiile ruse adoptă copiii ucraineni deportați din Mariupol, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. 

de Redactia Observator

la 24.08.2022, 10:34

1000 de copii ucraineni din Mariupol, adoptați de ruși. Ucraina acuză Moscova că organizează adopții ilegale
1000 de copii ucraineni din Mariupol, adoptați de ruși. Ucraina acuză Moscova că organizează adopții ilegale - Profimedia Images

Autoritățile din reginea Krasnodar Krai anunță că au transferat peste 1.000 de copii din Mariupol în orașele Tyumen, Irkutsk, Kemerov și Altay Krai, unde familiile ruse i-au adoptat. Peste 300 de alți copii “așteaptă în continuare să-și cunoască noii părinți”, anunță autoritățăile ruse. Totodată, cetățenii care decid să adopte vor primi un bonus financiar de la stat. 

Direcția Principală de Informații a guvernului ucrainean (GUR) a mai raportat că oficialii ruși au transferat 30 de copii ucraineni din Khartsyzk, Ilovaysk și Zuhres din regiunea ocupată Donețk, la Nijni Novgorod sub pretextul de a participa la programe educaționale și de formare pentru tineri. 

Transferul forțat al copiilor, „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios” este o încălcare a Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

Rușii care adoptă copii ucraineni primesc bani de la stat

Pe acelaşi subiect

Pentru a încuraja cetățenii ruși să adopte copii ucraineni, statul rus le oferă o „plată unică a indemnizațiilor de maternitate”. Astfel, autoritățile promit să plătească anual 20.000 de ruble (aproximativ 300 de dolari) pentru fiecare copil adoptat și mai mult de 150.000 de ruble (aproximativ 2500 de dolari) pentru un copil cu dizabilități, un copil de peste 7 ani sau „adopția” de frați.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina

Federația Rusă continuă să răpească copiii ucraineni și să organizeze adopții ilegale de către cetățenii ruși, transmite Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe. 

„Astfel de acțiuni din partea Rusiei încalcă Convenția de la Geneva pentru protecţia persoanelor civile în timp de război, precum și Convenția ONU din 1989 privind drepturile copilului.

Facem apel la comunitatea internațională, în special la ONU, să condamne crimele în curs de desfășurare ale Rusiei împotriva copiilor din Ucraina, precum și să ia măsuri imediate împotriva Moscovei pentru a opri încălcarea dreptului internațional. Toți copiii ucraineni, care au fost strămutați ilegal pe teritoriul Rusiei, trebuie înapoiați părinților sau tutorilor lor legali.

Partea ucraineană va continua să documenteze crimele militarilor ruși și ale oficialităților de rang înalt pentru a-i aduce în fața justiției”, transmite MAE ucrainean. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » 1000 de copii ucraineni din Mariupol, deportați și adoptați de ruși. Ucraina acuză Moscova că organizează adopții ilegale