Antena Meniu Search
x

Singurele două ţări din UE care nu au trimis deloc arme în Ucraina de la startul războiului

Doar două țări ale Uniunii Europene, Ungaria și Austria, au refuzat să ofere arme Ucrainei de la începutul invaziei ruse, potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Pravda.

de Adrian Popovici

la 24.08.2022, 11:23

Austria și Ungaria, singurele state din UE, care nu au trimis arme în Ucraina, susține Dmitro Kuleba - Profimedia

"Cu excepția Ungariei și Austriei, ca țară neutră, furnizarea de arme Ucrainei nu este un tabu pentru nicio țară europeană, Deși pentru o perioadă a fost," a afirmat Kuleba, adăugând că, totuși, "la nivel practic, apar multe lucruri, argumente și discuții diferite".

Austria se numără printre statele care și-au declarat neutralitatea în acest război și, după cum explica în luna mai cancelarul țării, Karl Nehammer, țara sa va continua pe acest drum . Astfel, de la începutul războiului, a trimis echipamente de protecție militară și peste 100.000 de litri de combustibil pentru activități civile, notează Al Jazeera.

"După experiența oribilă a două războaie mondiale și a regimului terorist nazist, neutralitatea este adânc înrădăcinată în mentalitatea populației austriece", a declarat Wolfgang Pusztai, analist de securitate și politică.

Împreună cu alte 140 de state membre ale ONU, Austria a votat în favoarea rezoluției Adunării Generale din 2 martie  care condamna invazia Rusiei. Dincolo de acest vot, Austria a sprijinit Ucraina cu arme neletale, cum ar fi donarea de asistență umanitară și echipamente de protecție. În consecință, relațiile dintre Viena și Moscova s-au deteriorat de pe februarie 24.

Pe acelaşi subiect

De ce nu a trimis Ungaria arme în Ucraina?

Dacă în cazul Austriei, decizia de a nu trimite arme poate fi înțeleasă prin tradiția neutralității de după cel de Al Doilea Război Mondial și a prosperității asociate de public cu relațiile economice solide dezvoltate cu vestul și Estul continentului, în cazul Ungariei, situația este mult mai complicată.

Mai exact, orice măsură luată de Budapesta tinde să fie analizată prin prisma relației dintre Viktor Orban și Vladimir Putin, la care se mai adaugă și declarațiile primului ministru ungar legate de președintele Ungariei, pe care l-a numit unul dintre adversarii săi în discursul de după victoria în alegerile parlamentare.

Budapesta a refuzat să trimită arme și, până de curând, chiar să permită tranzitul acestora către Ucraina pe teritoriul său. Ministrul de externe declara că Ungaria nu vrea să fie atrasă în acest conflict. De asemena, miniștrii lui Viktor Orban susțineau că în acest fel încearcă să protejeze minoritățile maghiare de pe teritoriul ucrainean, permițând doar tranzitul ajutoarelor umanitare.

”Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (...) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (...) şi că nu vom fi atraşi în acest război”, a declarat ministrul de externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Singurele două ţări din UE care nu au trimis deloc arme în Ucraina de la startul războiului