Război Rusia - Ucraina, ziua 207 LIVE TEXT. O întâlnire Zelenski - Putin nu "îşi are rostul acum", crede Kievul. Armata rusă caută voluntari pentru a-i trimite pe front
Război Rusia - Ucraina, ziua 207. Cehia, care deţine momentan preşedinţia UE, a cerut organizarea unui tribunal special internaţional prvind judecarea Rusiei pentru crimele de război de la Izium, unde au fost descoperite peste 400 de cadavre într-o groapă, multe cu urme de tortură. De cealaltă parte, Rusia acuză Ucraina că a reînceput atacurile la centrala nucleară de la Zaporojie. Cu toate acestea, principala linie electrică la cea mai mare centrală din Europa a fost repusă în funcţiune. În discursul adresat naţiunii, Volodimir Zelenski a spus că în localităţile din regiunea Harkov s-au dus mâncare, medicamente, a fost restabilită reţeaua de energie electică şi se va restabili şi cea de transport.
De Redactia Observator la 18.09.2022, 21:37- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 21.33: Kievul susţine că nu au sens în acest moment eventuale discuţii între Putin şi Zelenski
Kievul exclude eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru moment, relatează DPA. "Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina.
El a oferit trei motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment. În primul rând, Rusia ar încerca să îşi păstreze şi să îşi legitimeze câştigurile teritoriale. În al doilea rând, menţinerea stării de fapt nu ar face decât să ofere Moscovei un moment de respiro care i-ar permite să îşi continue atacurile în noile linii ale frontului. În al treilea rând, Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei.
- Armata rusă, măcinată de corupţie şi gestiune defectuoasă: "Este armata minciunii" - AFP
- Probleme pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin, "certat" la summitul din Uzbekistan și contestat pe plan intern
- Ruşii se laudă că Putin nu e izolat iar Xi Jinping a vorbit cu el fără mască. Occidentul vede un eşec de...
Prin urmare, negocierile nu ar fi posibile decât odată ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean, a afirmat el. Atunci, vor putea fi negociate valoarea despăgubirilor şi predarea criminalilor de război, a mai declarat Podoliak.
UPDATE 21.11: Justin Trudeau: Gropile comune din Ucraina, dovezi ale crimelor de război comise de Rusia
Premierul canadian Justin Trudeau afirmă că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război ale Rusiei şi că este nevoie ca aceasta să fie trasă pe deplin la răspundere pentru acţiunile sale, relatează Reuters.
Trudeau, care se află la Londra pentru funeraliile de luni ale reginei Elisabeta a II-a, a declarat duminică presei că s-a întâlnit cu premierul britanic Liz Truss şi că invazia rusă din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda de discuţii. "Evident, Marea Britanie şi Canada au fost două dintre ţările care au sprijinit puternic Ucraina şi au luat măsuri împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei", a afirmat Trudeau.
Aceste acţiuni "includ într-o măsură tot mai mare şi tot mai clar crime de război, crime absolut inacceptabile, fie că ne gândim la ce am descoperit la Bucea, fie că este vorba de descoperirea gropilor comune din teritoriile recucerite de Ucraina", a spus el.
Autorităţile ucrainene au transmis că au descoperit 440 de cadavre în pădurile din apropiere de Izium, oraş din nord-estul ţării recucerit de forţele ucrainene. Ele au precizat că majoritatea morţilor erau civili şi că nu au fost stabilite deocamdată cauzele deceselor. Kremlinul nu a comentat descoperirea gropilor comune, dar Moscova a negat în mod repetat că a atacat civili în mod deliberat sau că a comis atrocităţi.
"Trebuie să există o investigaţie corespunzătoare şi transparenţă, iar Vladimir Putin, susţinătorii săi şi armata rusă trebuie traşi la răspundere pentru atrocităţile pe care le-au comis şi le comit în continuare în Ucraina", a spus Trudeau. El a mai afirmat că ţara sa a sprijinit ferm Ucraina şi va continua să ofere ajutor.
UPDATE 20.25: Aproximativ 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene
Un total de 165 de nave, cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord, au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia pentru deblocarea porturilor maritime ucrainene, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, citat de Reuters.
Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut după ce Rusia a invadat ţara pe 24 februarie şi i-a blocat porturile la Marea Neagră, ducând la creşterea preţurilor alimentelor la nivel mondial şi provocând temeri de penurie în Africa şi Orientul Mijlociu.
Ucraina, un important producător şi exportator mondial de cereale, livra înainte de război până la 6 milioane de tone de cereale pe lună. Trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise în baza acordului semnat pe 22 iulie de Moscova şi Kiev, iar ministerul a spus că aceste porturi pot încărca şi trimite în străinătate 100-150 de nave comerciale pe lună.
UPDATE 19.17: Alla Pugaciova, regina muzicii pop sovietice, denunţă războiul lui Putin din Ucraina
Alla Pugaciova, regina muzicii pop sovietice, a denunţat duminică războiul dus de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, spunând că ucide soldaţi în scopuri iluzorii, reprezintă o povară pentru oamenii de rând şi transformă Rusia într-un paria mondial, relatează Reuters şi BBC News. De la invazia din Ucraina începută la 24 februarie, Rusia a reprimat vocile critice, artiştii care se exprimă împotriva războiului fiind amendaţi. Criticii la adresa războiului sunt catalogaţi drept trădători ai patriei la televiziunea naţională.
În vârstă de 73 de ani, Alla Pugaciova, o celebritate deopotrivă în perioada sovietică şi în cea post-sovietică şi probabil cea mai cunoscută femeie din Rusia, a cerut de asemenea să fie clasată drept "agent străin" după ce soţul său, actorul şi prezentatorul de televiziune Maxim Galkin, în vârstă de 46 de ani, a fost inclus pe această listă la 16 septembrie. "Vă cer să mă includeţi în rândul agenţilor străini ai ţării mele dragi, în semn de solidaritate cu soţul meu", a scris Alla Pugaciova pe Instagram, reţea de socializare care este interzisă în Rusia.
Cântăreaţa a spus că soţul său este un patriot care vrea o ţară prosperă, cu pace, libertate şi "oprirea morţii băieţilor noştri în scopuri iluzorii". Alla Pugaciova a spus că Rusia devine un paria, în timp ce vieţile ruşilor sunt afectate de conflict. Ea nu a folosit cuvântul "război", dar şi-a exprimat clar dezacordul faţă de ceea ce Kremlinul numeşte o operaţiune militară specială.
Alla Pugaciova şi Maxim Galkin au plecat în Israel în martie, la o lună de la invazia rusă din Ucraina, însă artista s-a întors în august în Rusia împreună cu copiii săi. Astfel de critici dure din partea uneia dintre cele mai celebre persoane din Rusia - cunoscută de mai multe generaţii - sunt rare şi potenţial periculoase în Rusia modernă. Ele indică de asemenea nivelul de îngrijorare în rândul elitelor ruse în legătură cu războiului.
UPDATE 17.58: Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, într-o vizită de două zile în China
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, va avea consultări şi întâlniri de securitate în timpul unei vizite de două zile în China, începând de duminică, a anunţat Ministerul de Externe al Chinei, citat de Reuters.
Patruşev va participa la cea de-a 17-a rundă a consultărilor strategice de securitate ale Chinei cu Rusia şi la cea de-a 7-a întâlnire pentru cooperare în domeniul securităţii între forţele de ordine chineze şi ruse, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat publicat duminică pe site-ul său.
Întâlnirile au loc după ce preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au purtat discuţii faţă în faţă în Uzbekistan, joi, prima oară de la izbucnirea războiului din Ucraina.
UPDATE 16.42: Discurs îngrijorător al lui Lukașenko: "Azi Ucraina, mâine Moldova sau țările baltice, Polonia sau România"
Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko consideră că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina şi Belarus şi pentru a slăbi Federaţia Rusă, relatează Interfax. ''Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România'', a declarat el.
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri al Belarus în România pentru a i se comunica faptul că partea română respinge afirmaţiile liderulului belarus Aleksandr Lukaşenko, considerând că acestea alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale.
UPDATE 15.28: Ocupaţia rusă anunţă că a ''eliminat'' un grup armat la Herson
Autorităţile de ocupaţie ruse din Herson, sudul Ucrainei, au anunţat că un grup armat a fost distrus în lupte sâmbătă seară în centrul acestui oraş, care este ţinta unei contraofensive ucrainene, informează duminică France Presse.
"În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat", a declarat sâmbătă seară pe Telegram administraţia de ocupaţie. "După o luptă scurtă, atacatorii au fost eliminaţi'', a adăugat această sursă, precizând că niciun soldat rus şi niciun civil nu a fost rănit.
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, a denunţat o "provocare". Vorbind la un canal de televiziune ucrainean duminică dimineaţă, ea a declarat că "tirurile şi exploziile de ieri din Herson sunt o provocare a ocupantului".
În Rusia, media publică Vesti a difuzat un video arătând două vehicule blindate înconjurate de soldaţi în timpul incidentului, pe un bulevard din zona gării Herson. În această înregistrare video, unul dintre blindate deschide focul de mitralieră, în timp ce se aud alte tiruri. Duminică dimineaţă, un oficial al ocupaţiei ruse, Kirill Stremusov, a asigurat că situaţia era "calmă" în Herson. "Naziştii încearcă să atace, dar fără succes", a declarat el pe Telegram.
UPDATE 14.40: Armata rusă care caută să angajeze soldați
Armata rusă caută să angajeze soldați. Oamenii lui Putin ar folosi camioane mobile de recrutare pentru a atrage cât mai mulţi voluntari dornici să meargă pe frontul din Ucraina. Stimulentul: aproape 3.000 de dolari pe lună, transmite Reuters.
UPDATE 13:35. Amiral britanic: Putin "a eșuat în toate obiectivele sale strategice militare", spune șeful Apărării din Regatul Unit
Vladimir Putin "eșuează în toate obiectivele sale strategice militare”, a spus amiralul Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, precizând că este probabil ca războiul să continue "pentru o lungă perioadă de timp", în ciuda succeselor recente ale forțelor militare ucrainene.
"De la bun început, am spus că aceasta a fost o eroare strategică a președintelui Putin și erorile strategice duc la consecințe strategice. Și, în acest caz, este un eșec strategic. Putin eșuează în toate obiectivele sale strategice militare, a vrut să subjugă Ucraina, iar asta nu se va întâmpla", a declarat Radakin pentru BBC.
UPDATE 12:12. New York Times: SUA, tot mai îngrijorate că Putin ar putea escalada războiul din Ucraina
Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane par mai îngrijorate ca niciodată că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioadă, relatează New York Times, potrivit News.ro. Oficialii americani nu ştiu ce formă ar putea lua escaladarea, dar multe dintre opţiunile pentru care se pregătesc sunt sumbre: un bombardament mai nediscriminatoriu al oraşelor ucrainene, o campanie de asasinate vizând lideri ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în ţări NATO precum Polonia şi România, care canalizează cantităţi extraordinare de arme, muniţie şi echipament militar în ţară. Această relatare a efortului administraţiei de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversaţii cu mai mult de o duzină de înalţi oficiali americani, în timp ce aceştia se străduiesc să calibreze următorii paşi, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei fără a declanşa un conflict mai larg.
Acestea se întâmplă pe măsură ce ucrainenii fac progrese, iar ruşii, deocamdată, sunt încă în dezordine. Oficialii americani cred că, până acum, au reuşit să-şi mărească asistenţa militară, de informaţii şi economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă cu vreo mişcare majoră. Ei spun că, aproape sigur, ar fi reacţionat cu putere dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care îl primeşte acum, cum ar fi informaţii care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruşi şi să ţintească depozite de arme, tancuri şi sisteme ruseşti de apărare aeriană, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie. În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă şi refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adânc în Rusia, a limitat conflictul. Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară. ”Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situaţia va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a spus Putin vineri, după ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.”
UPDATE 10.10. Australia nu va interzice turiştilor ruşi să intre pe teritoriul său, anunţă ministrul Apărării de la Canberra
Australia nu va interzice turiştilor ruşi să intre în ţară ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat ministrul Apărării Richard Marles, conform abc.net.au, potrivit News.ro. De la începutul conflictului, Australia a sancţionat sute de indivizi şi entităţi ruse. De asemenea, a furnizat Ucrainei echipamente de apărare şi ajutor umanitar, în timp ce a interzis exporturile de alumină şi minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski doreşte ca naţiunile occidentale să interzică intrarea ruşilor în ţările lor. Întrebat dacă Australia va interzice şi turiştii ruşi, Marles a spus că sancţiunile vizează guvernul Rusiei, "nu poporul rus însuşi”. "Nu luăm în considerare această variantă în acest moment”, a spus el. Până acum, Polonia, Letonia, Cehia şi Estonia au încetat să mai elibereze vize de turism pentru ruşi, iar Finlanda a redus numărul de vize pe care le emite ruşilor cu 90%.
UPDATE 9:10. Rusia a intensificat atacurile asupra țintelor civile, spune Marea Britanie
Rusia a reacționat la eșecurile sale militare de săptămâna trecută prin creșterea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii civile, chiar dacă nu are niciun impact militar, potrivit celui mai recent raport de informații al Ministerului Britanic al Apărării, scrie The Guardian.
Într-o postare pe Twitter, oficialii britanici spun că tactica rușilor are drept scop de a distruge moralul poporului ucrainean: "Rusia a lansat câteva mii de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022. Cu toate acestea, în ultimele șapte zile, pe măsură ce se confruntă cu eșecuri în prima linie, Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii civile, în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean".
UPDATE 7:30. Trimisul Papei în Ucraina, ţinta unui atac armat. Cardinalul Krajewski a scăpat nevătămat
Cardinalul Konrad Krajewski a fost ţinta unui atac armat în timp ce oferea ajutoare umanitare în numele Papei Francisc, în apropiere de oraşul ucrainean Zaporojie, informează Vatican News, potrivit news.ro. El se află acolo pentru a oferi ajutor umanitar şi asistenţă spirituală în numele Papei Francisc. Cardinalul de origine poloneză a mers în Ucraina pentru a patra oară de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. El a explicat că ziua de 17 septembrie este una importantă în viaţa sa, deoarece de ce în urmă cu nouă ani a pimit hiotonirea episcopală.
La Zaporojie, cardinalul Krajewski era alături de un episcop catolic, un episcop protestant şi un soldat ucrainean. Cu ajutorul lor, a încărcat microbuzul cu provizii şi a mers cu maşina către primele linii ale frontului, zonă despre care spune că "nu mai intră nimeni în afară de soldaţi” din cauza schimburilor de focuri puternice. El a mers tocmai pentru a ajuta oamenii blocaţi în acest ţinut al nimănui cu alimente şi alte provizii. Când a terminat de descărcat proviziile pentru unii localnici, cardinalul Krajewski şi colegii săi au fost ţinta unor focuri de armă. Împreună cu însoţitorii săi, Cardinalul a căutat adăpost. "Pentru prima dată în viaţa mea nu ştiam unde să fug. Pentru că nu este suficient să alergi, Trebuie să ştii unde să mergi", a declarat el, pentru Vatican News. Cardinalul Krajewski şi cei aflaţi cu el au scăpat nevătămaţi şi au continuat să ofere ajutoarele încărcate în microbuz. Ba chiar a împărţit toate Rozariile pe care le avea şi care au fost binecuvântate de Papă, iar cei care le-au primit le-au pus la gât. După acest cel mai recent incident, cardinalul Krajewski şi-a reiterat convingerea că "nu putem decât să ne rugăm şi să repetăm: ‘Isuse, am încredere în tine’”.
UPDATE 7:00. Președintele ucrainean spune că s-au găsit noi dovezi ale torturii la Izium, în regiunea Harkov
Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul adresat naţiunii, că la Izium au fost găsite noi dovezi ale faptului că persoanele înmormântate acolo au fost torturate.
"Lucrările de exhumare au continuat astăzi la Izium, regiunea Harkiv. Sunt examinate cadavrele. Au fost găsite noi dovezi ale torturii folosite împotriva persoanelor îngropate acolo. Peste zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov - în diferite localităţi. Pe măsură ce ocupanţii au fugit, aceştia au aruncat şi dispozitivele pentru abuz. Chiar şi la gara Kozachai Lopa s-a găsit o cameră pentru tortură, s-au găsit instrumente pentru tortura electrică.Tortura a fost o practică larg răspândită în teritoriul ocupat. Asta au făcut naziştii. Aceasta este ceea ce fac ruşii. Şi vor răspunde în acelaşi mod - atât pe câmpul de luptă, cât şi în sălile de judecată. Vom stabili toate identităţile celor care au torturat, care au abuzat, care au adus această atrocitate din Rusia aici, pe pământul nostru ucrainean", a afirmat liderul de la Kiev.
Zelenski a precizat că în localităţile din regiunea Harkov s-au dus mâncare, medicamente, a fost restabilită reţeaua de energie electică şi se va restabili şi cea de transport. "Va veni momentul când vom reconstrui tot ce a distrus inamicul", a mai spus președintele ucrainean.
Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a solicitat crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război. Jan Lipavský, ministrul ceh al Afacerilor Externe susține că este îngrozit de masacrul săvârşit de ruşi în Izium. „Rusia a lăsat în urmă gropi comune pline cu sute de oameni împuşcaţi şi torturaţi în zona Izyum. În secolul XXI, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi abominabile. Nu trebuie să le trecem cu vederea. Susţinem pedepsirea tuturor criminalilor de război. #StandwithUkraine. Solicit înfiinţarea rapidă a unui tribunal internaţional special care să judece crimele de război”, a scris oficialul pe Twitter.
Zelenski: "Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium ... Urmele morţii lăsate de Rusia sunt peste tot"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul de joi noapte către naţiune, că o "groapă comună" a fost descoperită la Izium, oraș recucerit de forţele ucrainene în urmă cu câteva zile. "O gropă comună a fost găsită la Izium, în regiunea Harkov. Acolo au început deja acţiunile necesare. Mâine (n.r. vineri) vom avea informaţii mai clare, verificate. Vor fi jurnalişti ucraineni şi străini la Izium. Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a dus ocupaţia rusă. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium ... Urmele morţii lăsate de Rusia sunt peste tot. Şi trebuie trasă la răspundere pentru asta. Rusia trebuie să dea socoteală pentru acest război. Vom face totul pentru asta", a declarat Volodimir Zelenski. El a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucea”, orașul de lângă Kiev, unde a acuzat forțele ruse de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului.
Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la acuzații ale lui Zelenski. Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de defăimare. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la locul de înmormântare în masă din Izium, care a fost o fortăreață a frontului rusesc înainte ca contraofensiva Ucrainei.