Antena Meniu Search
x

Retragerea Rusiei din Ucraina nu va salva Europa de recesiune în această iarnă - analiză CNN

 În ultimele zile, Ucraina a lansat o contraofensivă care pare că schimbă ritmul în care se poartă războiul, reușind să recupereze teritorii importante aflate sub ocupația rușilor. Dacă eforturile ucrainenilor se dovedesc eficiente, atunci există posibilitatea ca Vladimir Putin să fie nevoit să își schimbe obiectivele și strategia din acest conflict, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 14.09.2022, 11:55

Soldați ruși
Economiștii sunt de părere că o încetare a conflictului nu va ameliora problemele economice ale Europei. - Profimedia

În aceste condiții, subliniază experții citați, chiar dacă trupele rusești sunt împinse sau se retrag după graniță și sunt reluate exporturile de, șansele ca țările europene să evite o recesiune economică sunt scăzute.

"Nu cred că este probabil ca dintr-o dată Ucraina să împingă înapoi forțele rusești, războiul să se termine, fluxurile de gaze rusești către Europa să se reia și prețurile să scadă", a declarat Neil Shearing, economist șef al grupului al Capital Economics. "Asta nu se va întâmpla."

Gazele, factorul determinant al recesiunii economice

Contractele futures pe gaze naturale din Europa au scăzut cu aproape 50% după ce au atins un nou record la sfârșitul lunii august. Au scăzut cu 20% săptămâna trecută, pe măsură ce trupele ucrainene au avansat. Dar ele sunt încă cu aproximativ 460% mai mari decât în urmă cu un an, în urma anunțului Rusiei că va închide conducta crucială Nord Stream 1.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, nu este clar care vor fi următoarele mișcări ale lui Putin în timp ce forțele sale se retrag. El ar putea reduce livrările de gaze către Europa, care continuă să curgă prin Ucraina, accentuând criza energetică din Europa, sau să revină la forme și mai îngrijorătoare de șantaj, dacă consideră că rămâne fără alternative.

"Ar trebui să avem puțină modestie în ceea ce privește capacitatea noastră de a prezice ce se va întâmpla", a adăugat Shearing.

Europenii au făcut stocuri de gaze, iar guvernele au oferit pachete de sprijin pentru populație și pentru consumatorii industriali. Chiar și așa, o contracție a activității economice în lunile următoare pare inevitabilă, avertizează economiștii. Producția în Regatul Unit a stagnat în cele trei luni până în iulie, potrivit datelor publicate luni. Între timp, economiștii din Germania și-au redus estimarea pentru creșterea economică în cea mai mare economie a Europei.

"Ne îndreptăm spre o recesiune de iarnă", a declarat luni Timo Wollmershäuser, șeful Ifo Institut.

Dependența Europei de gazele naturale din Rusia, deși diminuată în acest an, a lăsat-o vulnerabilă, deoarece piața se confruntă cu o volatilitate fără precedent. Rușii furnizează acum cu 78% mai puține gaze comparativ cu această perioadă a anului trecut, potrivit lui Kaushal Ramesh, șeful departamentului de analiză din cadrul Rystad Energy.

"Reducerea livrărilor de gaze din Rusia în timpul verii și creșterile drastice ale prețurilor pe care le-au declanșat fac ravagii în redresarea economică postpandemică", a spus Wollmershäuser. "Nu ne așteptăm la o revenire la normal până în 2024."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Retragerea Rusiei din Ucraina nu va salva Europa de recesiune în această iarnă - analiză CNN