Antena LIVE

Curs valutar

Vladimir Putin i-a cerut lui Boris Johnson un tratat prin care NATO exclude o extindere spre Est. Liderii din Vest se tem că e amenințare de război

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis premierului britanic, Boris Johnson, că vrea un acord internațional scris prin care NATO să se angajeze că nu va continua extinderea spre est, prin aderarea Ucrainei la Alianță. Potrivit unui comunicat transmis de Kremlin, liderul rus a susținut că sunt necesare discuții pentru a lămuri intențiile viitoare ale NATO, potrivit The Guardian.

De la 14.12.2021, 12:09
WhatsApp
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, discută în timpul summitului de la Berlin, din 19 ianuarie 2020. Profimedia Images

Vladimir Putin și Boris Johnson au discutat, luni, la telefon, pentru prima dată în ultimele trei luni. Premierul britanic și-a exprimat îngrijorarea cu privire la desfășurarea forțelor ruse la granița cu Ucraina și l-a avertizat pe liderul de la Kremlin că „orice acțiune de destabilizare va fi o greșeală cu consecințe grave”. De asemenea, șeful Executivului britanic a cerut ca situația să fie rezolvată pe cale diplomatică, scrie The Guardian

Putin s-a plâns că autoritățile ucrainene exagerează în mod intenționat situația și folosesc armament greu și drone de atac, încălcând astfel mai multe prevederi ale Acordului de la Minsk. De asemenea, liderul de la Kremlin susține că populația rusă din Ucraina este ținta discriminărilor

Președintele Rusiei i-a cerut lui Boris Johnson un acord international care ar exclude orice tentativă a NATO de a se extinde în est. 

Rusia ameninţă cu un răspuns militar dacă nu primeşte garanţii de securitate de la NATO

Pe acelaşi subiect

Totodată, viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a ameninţat luni cu un răspuns militar din partea Moscovei dacă SUA şi NATO nu reacţionează la solicitarea rusă de a primi garanţii de securitate pentru a evita ca Alianţa Nord-Atlantică să continue să se extindă spre est şi să se apropie mai mult de frontierele sale, scrie Agerpres.

"Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar", a declarat Riabkov, într-un interviu publicat luni de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

Numărul doi din MAE rus a transmis anterior preocuparea Kremlinului cu privire la posibila amplasare în Europa de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Riabkov a avertizat că desfăşurarea unor astfel de rachete, interzisă prin Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), denunţat de SUA şi de Rusia în 2019, va duce la confruntare.

"În prezent nu ne bazăm pe ele (pe rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie), în ţara noastră este în vigoare un moratoriu unilateral şi le cerem SUA şi NATO să se alăture acestui moratoriu", a insistat înalta oficialitate rusă, care a adăugat că SUA şi NATO nu reacţionează la propunerile ruse.

Membrii Alianţei Nord-Atlantice "acţionează după bunul plac, după cum le convine, nu vor să ţină cont de interesele noastre de securitate", a adăugat Riabkov.

În noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut MAE de la Moscova "să obţină pentru Rusia garanţii importante de securitate pe termen lung". Liderul de la Kremlin a explicat că aceste garanţii caută să evite "producerea unui conflict". Potrivit preşedintelui rus, una dintre "liniile roşii" pe care Occidentul nu trebuie să le treacă este extinderea NATO către est, îndeosebi către Ucraina.

Liderii din Vest se tem că e amenințare serioasă de război

În privat, liderii din Vest sunt confuzi cu privire la intențiile lui Vladimir Putin, dar se tem că retorica și cererile din ce în ce mai mari venite din partea Rusiei creează condițiile pentru o amenințare serioasă de război – mai degrabă decât să testeze cât de decis este Occidentul la modul de acțiune în privința sa. O ipoteză este că decizia lui Putin de a testa fermitatea și unitatea Occidentului vine în urma plecării Angelei Merkel din funcția de cancelar german.

Kremlinul dezminte orice plan de invazie

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat, marți, trei ore în cadrul unui summit virtual, pe fondul tensiunilor de la granița cu Ucraina. Unul la Washington, celălalt în Soci, cei doi lideri au convenit să continue discuţiile la nivel diplomatic, însă nu au lipsit și amenințările.

În cadrul summitului online, președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a cerut omologului american, Joe Biden, garanții că NATO nu-și va extinde influența în Est, prin aderarea Ucrainei, scrie Russia Today. La râdul său, Joe Biden l-a avertizat pe liderul de la Kremlin că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina, atrăgând atenția că aceste noi măsuri ar avea un impact mai grav decât cele emise în 2014, scrie CNN. „Suntem pregătiți să facem acum ce nu am făcut în 2014”, i-a transmis liderul de la Casa Albă omologului său rus, potrivit consilierului american pentru securitate, Jake Sullivan.

Kremlinul a respins aceste acuzații în repetate rânduri, iar președintele Vladimir Putin a descris sugestia că Rusia ar invada Ucraina drept „provocatoare”: "Rusia urmărește o politică externă pașnică. Dar are dreptul  se apere", a declarat liderul de la Kremlin.

Consultări cu liderii B9, după summitul Biden - Putin

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o discuţie telefonică, joi, cu preşedintele Iohannis şi alţi opt lideri ai statelor din flancul estic al NATO despre tensiunile militare de la graniţa Ucrainei. Biden le-a prezentat rezultatul discuţiei pe care a avut-o cu preşedintele Putin. Preşedintele Iohannis a cerut creşterea prezenţei militare a NATO în România şi în zona mării negre.

În timpul convorbirii, Klaus Iohannis a cerut asigurări că NATO şi SUA, în special, vor sprijini militar statele din flancul estic al NATO. "Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Totodată, președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre".

Iulia Iancu
vladimir putin boris johnson nato ucraina invazie ucraina rusia marea britanie
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024