Antena Meniu Search
x

Consultări între Joe Biden, Klaus Iohannis și liderii B9. Președintele României a cerut creșterea prezenţei militare a NATO în țară

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o discuţie telefonică joi cu preşedintele Iohannis şi alţi opt lideri ai statelor din flancul estic al NATO despre tensiunile militare de la graniţa Ucrainei. Biden le-a prezentat rezultatul discuţiei pe care a avut-o cu preşedintele Putin. Preşedintele Iohannis a cerut creşterea prezenţei militare a NATO în România şi în zona mării negre.

de Redactia Observator

la 10.12.2021, 08:43

Vezi și

Joe Biden a început maratonul de convorbiri telefonice, de aseară, printr-o discuţie cu preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenschi. Liderul american l-a asigurat pe omologul său de sprijin în ceea ce priveşte menţinerea integrităţii teritoriale în faţa presiunilor Rusiei. A urmat apoi o conferinţă prin telefon cu liderii ţărilor din flancul estic al NATO, printre care şi Klaus Iohannis. 

Jen Psaki, secretar presă Casa Albă: De asemenea, preşedintele a oferit o actualizare statelor din formatul Bucureşti 9, din flancul estic al NATO. Le-a citit minuta discuţiei sale cu preşedintele Putin pentru a afla şi perspectiva lor privind actuala situaţie de securitate şi pentru a sublinia determinarea noastră de a sprijini securitatea transatlantică. 

Biden mizează pe susţinerea europeană în cazul în care va decide să aplice sancţiuni economice Rusiei. Până atunci, însă, ar prefera o soluţie diplomatică. 

Jen Psaki, secretar presă Casa Albă: Aceasta este preferinţa noastră. Dar şi să transmitem clar că vor exista consecinţe, semnificative şi severe, şi ne vom coordona cu partenerii noştri europeni pentru asta. 

Pe acelaşi subiect

Ce i-a cerut Klaus Iohannis președintelui Joe Biden

În timpul convorbirii, Klaus Iohannis a cerut asigurări că NATO şi SUA, în special, vor sprijini militar statele din flancul estic al NATO. "Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Totodată, președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre". 

În discuţia de marţi cu preşedintele american, Vladimir Putin a cerut ca NATO să nu mai doteze statele de la granţia cu Rusia cu echipamente militare. A cerut şi garanţii scrise că extinderea NATO înspre est va înceta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Consultări între Joe Biden, Klaus Iohannis și liderii B9. Președintele României a cerut creșterea prezenţei militare a NATO în țară