Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin deplânge prăbuşirea Uniunii Sovietice: "A fost o dezintegrare a Rusiei istorice"

Preşedintele rus Vladimir Putin a deplâns prăbuşirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii ca fiind dispariţia a ceea ce el a numit ”Rusia istorică” şi a spus că criza economică care a urmat a fost atât de gravă încât a fost forţat uneori să trăiască la lumina lunii şi să lucreze ca şofer de taxi, transmite Reuters, citat de news.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 13.12.2021, 08:27

Vladimir Putin deplânge prăbuşirea Uniunii Sovietice: "A fost o dezintegrare a Rusiei istorice"
- Profimedia

Comentariile lui Putin, difuzate duminică de televiziunea de stat din Rusia, ar putea alimenta şi mai mult speculaţiile criticilor săi cu privire la intenţiile sale de politică externă, potrivit cărora plănuieşte să recreeze Uniunea Sovietică şi ia în calcul un atac asupra Ucrainei, o noţiune pe care Kremlinul a respins-o ca având rolul să provoace frică. ”A fost o dezintegrare a Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Putin despre destrămarea din 1991, în comentarii difuzate duminică, în cadrul unui film documentar intitulat „Rusia. Istoria nouă”, potrivit agenţiei de presă de stat RIA.

Putin, despre prăbuşirea URSS: "Cea mai mare catastrofă geopolitică"

”Ne-am transformat într-o ţară complet diferită. Şi ceea ce a fost construit de-a lungul a 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut”, a spus Putin, spunând că 25 de milioane de ruşi din ţările proaspăt independente s-au trezit brusc izolaţi de Rusia, parte a ceea ce el a numit ”o tragedie umanitară majoră”. Putin a descris, de asemenea, pentru prima dată cum a fost afectat personal de vremurile economice grele care au urmat prăbuşirii sovietice, când Rusia a suferit o inflaţie de două cifre.

"Uneori (eu) a trebuit să trăiesc la lumina lunii şi să conduc un taxi. Este neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, a avut loc şi asta", a spus preşedintele. Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, a numit anterior prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a fost condusă de la Moscova, drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, dar noile sale comentarii arată cum a văzut-o în mod specific ca fiind un regres pentru puterea rusă.

Pe acelaşi subiect

Ucraina a fost una dintre cele 15 republici sovietice, iar Putin a folosit un articol îndelungat, publicat pe site-ul Kremlinului în acest an, pentru a explica de ce crede că vecinul de la sud al Rusiei şi poporul ei fac parte integrantă din istoria şi cultura Rusiei. Această viziune este respinsă de Kiev ca o versiune a istoriei motivată politic şi suprasimplificată.

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014

Occidentul a acuzat Rusia că a desfăşurat zeci de mii de trupe în apropierea Ucrainei, în pregătirea unui posibil atac, posibil din ianuarie. Grupul celor Şapte democraţii bogate ale lumii a avertizat duminică Moscova cu privire la consecinţe graveşi costuri severe dacă va ataca Ucraina.

Kremlinul a spus că Rusia nu are de gând să lanseze un nou atac asupra Ucrainei şi că Occidentul pare să se fi convins de intenţiile agresive ale Moscovei pe baza a ceea ce numeşte poveşti false din media occidentală.

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii care au preluat controlul asupra unei zone din estul Ucrainei în acelaşi an şi care continuă să lupte cu forţele guvernamentale ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin deplânge prăbuşirea Uniunii Sovietice: "A fost o dezintegrare a Rusiei istorice"