Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Șeful forțelor armate britanice: Invazia Rusiei în Ucraina ar fi la un nivel nemaivăzut în Europa de la Al Doilea Război Mondial

Mobilizarea a zeci de mii de militari ruși la frontiera de est a Ucrainei a stârnit îngrijorare cu privire la o posibilă ofensivă armată majoră, la aproape opt ani de la anexarea Crimeei. Mai mulți lideri europeni și de peste Ocean se tem că Vladimir Putin ar putea iniția o operațiune armată pe mai multe fronturi chiar la începutul anului 2022. O astfel de invazie ar fi la un nivel nemaivăzut în Europa de la Al Doilea Război Mondial, a avertizat noul Șef al Statului Major din Marea Britanie.

de Redactia Observator

la 09.12.2021 , 18:49

soldat
Militar din Armata Ucrainei, în regiunea Lungask, aprilie 2021 - Profimedia Images (arhivă)

Admiralul britanic Sir Tony Radakin a descris drept "extrem de îngrijorătoare" escaladarea crizei din Ucraina, acolo unde mobilizarea a zeci de mii de militar, cu tehnică de luptă, a ridicat temeri în vestul Europei cu privire la un potențial război între Ucraina și Rusia. "Ar fi foarte mulți soldați ruși morți" dacă președintele rus decide să dea verde invaziei, a declarat, la rândul lui, ministrul de Externe al Ucrainei, la Sky News

"Noi, împreună cu partenerii, trebuie să facem acest preț de nesuportat pentru Putin. Ei, Statele Unite și aliații, pot lovi cu sancțiuni economice. Noi vom lupta la sol. Îmi pare rău să spun asta, dar vor fi mulți soldați ruși morți și noi sperăm că președintele Putin nu vrea ca asta să se întâmple", a precizat ministrul Dmytro Kuleba. Acesta a vorbit despre o abordare în trei direcții pentru a descuraja Rusia de la o ofensivă armată - discuții politice, sancțiuni și cooperare militară cu partenerii.

Kuleba a spus că nu se așteaptă ca forțele NATO să lupte la sol alături de armata ucraineană, dar că se așteaptă la sprijin. "Ce cerem (n.r. de la NATO) este să ne ajute să evităm războiul sau, dacă suntem lăsați fără nicio alternativă din cauza dorinței Rusiei de a purta un război, să ne ajute să ne întărim armata", a transmis ministrul de Externe.

Articolul continuă după reclamă

Summitul cu Joe Biden nu l-a intimidat pe Vladimir Putin

Pe acelaşi subiect

Oficialii ucraineni din domeniul Apărării susțin că Rusia a suplimentat numărul de trupe din apropierea graniței cu Ucraina până la 120.000 de militari, inclusiv personal suplimentar în cadrul forțelor aeriene și navale. Iar asta imediat după videoconferița Joe Biden - Vladimir Putin.

Potrivit celei mai recente evaluări de securitate în curs de desfășurare, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că "echipamente militare, cum ar fi tancuri, vehicule armate și rachete Iskander rămân în apropierea graniței cu Ucraina", în urma numeroaselor exerciţii militare ruseşti. Rusia "deplasează și acumulează unități militare pentru a menține tensiunea în regiune", se arată în raport, permițându-i să "creeze rapid forțe de lovitură și să pună bazele unei întăriri rapide".

De-a lungul ultimelor luni s-au constatat creșteri de efective militare la granița ruso-ucraineană, au atras atenția mai mulți oficiali din Occident. Săptămâna trecută, scrie CNN, forțele ruse aveau capabilități de-a lungul graniței cu Ucraina capabile să efectueze o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict de lungă durată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Șeful forțelor armate britanice: Invazia Rusiei în Ucraina ar fi la un nivel nemaivăzut în Europa de la Al Doilea Război Mondial