Antena LIVE
Video

Cum să găteşti cel mai gustos şi sănătos peşte. Bucătari de top au dezvăluit reţeta succesului

Pe plită sau prăjit? Românii sunt obișnuiți să mănânce peştele în baie de ulei sau pane. Bucătarii cu experienţă spun că nu trebuie gătit în exces. Nici fructele de mare, de altfel. Savoarea unui file şi a scoicilor trebuie să vină din condimentele și sosurile cu care le asezonăm. 

De la 21.01.2023, 20:35

''Este o bază de unt şi ulei pe care o punem aici, da? Şi pe care începem să o aromatizăm. Usturoi, nu tot din lume. Şi aici am nişte praz, tăiat cum m-am priceput eu mai bine.Un praf de sare ca să scoateţi apa din tot ce înseamnă vegetale. Apoi nişte roşii cherry, ca să avem şi o bază de sos, pe care le aruncăm acolo.bŞi stingem cu un vin. Nu foarte mult. Focul tare, ca să scoatem din el alcoolul, da? Puţin iute oricând, e binevenit. Să trezim practic la viaţă tot sosul ăsta.  Şi pur şi simplu punem scoicile, pe care eu le prefierb puţin înainte tocmai pentru a scoate orice urmă de miros de nisip. Le aromatizăm şi cam asta a fost tot.''

Octavian Baloi este un bucătar atipic. Micul lui restaurant din Constanța are în meniu preparate gătite cu migală, cât mai aproape de natural. 

Octavian Baloi, chef: Eu zic că peştele se mănâncă cât mai aproape de natur, în completare de un sos de legume, de ceva care să-l pună cumva în valoare. 

Reporter: Prăjit? Pane? Avem această tendinţă de a prăji...

Pe acelaşi subiect

Octavian Baloi, chef: Da, da da, trebuie să prăjim totul noi. Nu, nu. Există şi alte modalităţi. Există plită, există sare, există cuptor, puţin cuptor, există tehnici de gătire în care să nu facem piure, practic, un peşte, mai ales dacă mai este şi proaspăt. 

Matei Datcu, proprietar restaurant pescăresc: Orice peşte dacă-l găteşti prea mult e clar că-l cam distrugi. Prăjit mult îl faci opincă, fiert mult nu-l mai găseşti în cratiţă. Aşa, pe plită, cred că poţi să-l laşi puţin mai mult, că se face destul de ok. 

Și dacă gustul peștelui este evidențiat de metoda de pregătire, de sosuri și de condimente, şi vinul pe care-l bem la masă trebuie să fie ales pe sprânceană. 

Lora Munteanu, reprezentant cramă: Pentru peşte şi fructele de mare, în general, vom alege întotdeauna un vin sec. Vinurile seci sunt în general cele albe (...) şi vinurile rose, asta recomandăm noi.

Peşte pe plită sau prăjit?

Într-unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific pescăresc de la malul mării, bătălia dintre peștele prăjit în ulei și cel fript pe plită este strânsă. 

Andreea Spiridon, bucătar: Într-o zi aglomerată, în jur de 250-300 din toate speciile de peşte sunt pe plită. Restul de 150 sunt prăjite. 

Gustos și aromat, cu usturoi și verdeață, fileul prăjit este încă pe gustul multor clienți. 

Matei Datcu, proprietar restaurant pescăresc: După revoluţie toată lumea mânca peştele prăjit. Era reţeta succesului. Luai peştele, îl prăjeai, făină, ulei şi cam asta era. Acum văd că au început să meargă pe varianta plită, grătar. Ceea ce e mai ok, că eliminăm puţin uleiul ăla. 

''Peştele prăjit sau peştele pe plită?

Clar, prăjit. Cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi. 

De ce?

Este mult mai gustos şi mult mai bun.''

"Şi-şi. De regulă prăjit, dar este ok şi pe plită.''

Prăjit în ulei, pe plită ori în saramură, peștele este motivul pentru care multi turiști vin la mare și în extrasezon. Weekendul prelungit și vremea bună au făcut ca restaurantele de la malul mării să fie pline în acest sfârșit de săptămână.

Ți-a plăcut acest articol?

peste fructe de mare bucatari reteta restaurant litoral
Întrebarea zilei
Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce ambalaje nu intră, de fapt, sub incidența SGR. Ce poți face cu ele și cum...
Fanatik.ro
Publicat 27.04.2024
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Joburile care nu solicită gândirea cresc riscul de afectare cognitivă și...
spotmedia.ro
Publicat 22.04.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. VREMEA se schimbă...
Gandul
Publicat 24.04.2024
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii...
Adevărul
Publicat 26.04.2024
A mancat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit...
A1
Publicat 26.04.2024
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor....
CaTine
Publicat 28.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
Șocul lui Ioan Andone, după ce s-a mutat în Spania: „Am 4 dormitoare. Știți...
GSP
Publicat 25.04.2024
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e...
Click.ro
Publicat 26.04.2024
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Useit
Publicat 27.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală...
Redacţia.ro
Publicat 24.04.2024
Primarul care candidează împotriva soției pentru un nou mandat: „N-am crezut...
libertatea.ro
Publicat 26.04.2024
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai...
ZU
Publicat 28.04.2024
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Hello taste
Publicat 28.04.2024
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi...
Deparinti
Publicat 28.04.2024
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici....
ziare.com
Publicat 25.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
Medicool
Publicat 26.04.2024
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă...
orangesport.ro
Publicat 13.04.2024