Antena Meniu Search
x

12 specialiști din Cluj-Napoca au contribuit la crearea primei maşini autonome

de Redactia Observator

la 30.01.2020, 17:33

Vezi și

12 români din Cluj-Napoca au contribuit la crearea primei maşini autonome destinată condusului urban! Cel mai mare producător de maşini din lume a prezentat deja autoturismul care poate circula fără şofer. Şi, cu toate că - în oraş - pericolele pentru un astfel de autoturism sunt mult mai mari din cauza aglomeraţiei, inginerii clujeni au găsit soluţia pentru ca maşina să treacă de primele teste.​

Iniţial, maşina a fost concepută pentru a fi un vehicul care se parchează singur. Pe parcurs, însă, proiectul a evoluat. Trei universităţi din Cluj-Napoca, Praga şi Zunrich, împreună cu cel mai mare producător de maşini din Germania, s-au dedicat complet - timp de patru ani - pentru crearea primei maşini autonome capabilă să circule pe străzile oraşului.

Practic, cercetătorii din Cluj-Napoca au conceput cea mai importantă parte a acestui autoturism. Cea prin care computerul de bord prelucrează în timp real toate informaţiile şi imaginile transmise de senzorii maşinii şi de cele patru camere video.

Din cauza preţului ridicat al tehnologiei, care ridică valoarea autoturismului la aproape o sută de mii de euro, nu este rentabil să o foloseşti în scop personal.

Modelul prototip al acestei maşini a fost prezentat în luna decembrie în Germania, însă pe străzile oraşelor va apărea după ce va trece cu brio şi următoarele teste la care va fi supusă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri Auto » 12 specialiști din Cluj-Napoca au contribuit la crearea primei maşini autonome