Antena Meniu Search
x

Video Ce înseamnă pentru şoferi plafonarea tarifelor RCA? Asigurătorii critică decizia

Preţurile poliţelor RCA ar urma să fie plafonate pentru o perioadă de şase luni. Măsura propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară ar veni în sprijinul şoferilor. Asiguratorii spun însă că autorităţile nu ţin cont şi de valoarea despăgubirilor când iau astfel de decizii.  

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 19:45

Vezi și

Totul a plecat de la falimentul City Insurance, care a provocat chiar dublarea preţurilor poliţelor RCA la ceilalţi asigurători. 

Daniela Apostol, purtător de cuvânt ASF: Am constatat o tendinţă speculativă, menită să producă un dezechilibru financiar al consumatorilor. Ăsta este motivul pentru care am venit şi cu această măsură de propunere de limitare a tarifelor. 

Dacă se va aplica, timp de şase luni, niciun asigurător nu va putea scumpi poliţele peste tarifele de referinţă. Veste bună pentru şoferii care nu mai fac faţă scumpirilor. 

"Ar fi bine să plafoneze definitiv, nu doar pentru şase luni. Sunt foarte mari".

Pe acelaşi subiect

"În primul rând sunt foarte scumpe. 12 milioane aproape. Pe an".

Asigurătorii se apără, însă, şi spun că şi costurile lor au crescut. 

Mădălin Roşu, preşedintele BAAR: Doar a plafona primele cu siguranţă nu este cea mai bună măsură. Va trebui un set de măsuri suplimentare şi în zona de despăgubiri, pentru că despăgubirile sunt în creştere şi dacă vrem ca primele să fie în cădere...raportul trebuie să fie proporţional. 

Pentru un şofer de până la 30 de ani, care are o maşină cu un motor mic, de până la 1.200 de cm cubi, prima de referinţă de anul trecut era de 1.129 de lei. Ministerul Finanţelor propune acum, pentru acelaşi tip de maşină, un tarif de referinţă cu 13% mai mare. 

Potrivit aceluiaşi proiect, un şofer cu vârsta între 30 şi 40 de ani şi maşină cu motor care are o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.800 şi 2.000 de centimetri cubi va avea un tarif de referinţă de 1.159 de lei. 

Daniela Apostol, purtător de cuvânt ASF: Este nevoie de măsuri concrete deopotrivă din partea jucătorilor din piaţă, din partea companiilor de asigurare, dar şi din partea autorităţilor statului, să facem în aşa fel încât piaţa să fie mai stabilă şi să asigurăm protejarea consumatorilor. 

Măsura plafonării poliţelor RCA va fi discutată în Guvern şi va intra în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. Specialiştii spun că există riscul ca, după şase luni, preţurile poliţelor obligatorii să explodeze. În plus, nu e exclus ca unele firme să iasă de tot de pe piaţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Ce înseamnă pentru şoferi plafonarea tarifelor RCA? Asigurătorii critică decizia