Antena Meniu Search
x

Permisul de conducere internaţional. Ce este şi cum pot românii să-l obţină

După Revoluţia din 1989 şi, mai ales, după intrarea României în Uniunea Europeană, milioane de români au luat calea pribegiei şi alte câteva milioane s-au obişnuit să-şi petreacă vacanţele în străinătate, iar mulţi dintre ei s-au aflat în situaţia de a avea nevoie de un permis de conducere internaţional.

de Redactia Observator

la 05.09.2023, 12:35

Şoferii români ar putea avea nevoie de permis de conducere internaţional în ţările din afara Uniunii Europene
Şoferii români ar putea avea nevoie de permis de conducere internaţional în ţările din afara Uniunii Europene - Profimedia
  • Permisul de conducere internaţional ar putea fi necesar în ţările din afara Uniunii Europene.

Revoluţia din 1989 şi intrarea României în Uniunea Europeană au deschis noi perspective pentru români. Cei mai mulţi au profitat la maxim. Ori s-au mutat, măcar temporar, într-o altă ţară ori au început să-şi petreacă, tot mai des, vacanţele în străinătate.

Iar mulţi dintre ei s-au aflat, cel puţin o dată, în situaţia de a avea nevoie de un permis de conducere internaţional. Indiferent că vorbim despre românii care s-au mutat într-o ţară din afara Uniunii Europene sau cei care au ales să viziteze o ţară din afara Uniunii Europene, la bordul unei maşini închiriate.

Cine are nevoie de permis de conducere internaţional

Ei bine, românii care circulă cu maşina printr-o altă ţară din Uniunea Europeană trebuie să ştie că ei nu au nevoie de permis de conducere internaţional, pentru că de aproximativ un deceniu s-a decis ca în Uniunea Europeană să existe un model unic de permis auto.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, românii care au în plan să circule cu maşina într-o ţară din afara Uniunii Europene trebuie să se intereseze înainte dacă se impune obţinerea unui astfel de permis de conducere internaţional sau se poate circula doar cu cel emis de autorităţile din România.

Situaţia poate să difere de la caz la caz. Cert este că, acolo unde aveţi nevoie de permis de conducere internaţional este necesar să aveţi la dispoziţie şi permisul de conducere din România, altfel riscaţi amenzi consistente.

Permisul de conducere internaţional este eliberat de ACR

Cei care au nevoie de un permis de conducere internaţional trebuie să ştie că acesta este eliberat de ACR (Automobil Clubul Român), deci trebuie să vă adresaţi instituţiei respective.

Permisul de conducere internaţional reprezintă, practic, "o traducere legalizată a permisului naţional românesc în şapte limbi de circulaţie internaţională şi recunoscut de toate statele semnatare ale Convenţiei asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968".

Acte necesare pentru solicitarea acestui tip de permis

După cum v-aţi obişnuit în România, trebuie să depuneţi un dosar cu mai multe documente pentru a obţine permisul de conducere internaţional. În primul rând, este vorba despre prezentarea actului de identitate şi a unei cereri-tip.

În plus, este nevoie de prezentarea permisului de conducere naţional, a două fotografii tip paşaport, a carnetului de membru ACR şi a dovezii că aţi făcut plata pentru eliberarea permisului de conducere internaţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri Auto » Permisul de conducere internaţional. Ce este şi cum pot românii să-l obţină