Antena Meniu Search
x

Video Biletele de avion se vor scumpi cu 50%. Cum va afecta industria aviatică intrarea României în Schengen

Vremea biletelor de avion de 10 de euro a apus. Biletele se vor scumpi la anul cu 50% faţă de 2019. Este estimarea făcută de Asociaţia Aeroporturilor din România, iar motivul principal este că preţul combustibilului pentru aeronave e în creştere. Intrarea României în Schengen ar putea veni cu beneficii pentru pasageri, dar şi cu provocări şi cheltuilei mai mari pentru aeroporturi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 07.11.2022, 21:25

Vezi și

La anul, traficul aerian ar putea atinge nivelul dinaintea pandemiei, chiar dacă biletele de avion se vor scumpi în continuare. Comparativ cu 2019, preţurile vor fi mai mari cu 50%, estimează preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România. "Motivele principale pentru creşterea de 50% sunt preţul la combustibilul pt aeronave, creşterea preţului la energie, preţul la gaz, preţurile la materiale, creşterea preţului la forţa de muncă", a declarat David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România.

Schimbări vor apărea şi dacă România va adera la spaţiul Schengen

Companiile aeriene nu neagă ipoteza scumpirilor. "Prețul biletului depinde de mulți factori, cum ar fi costurile operaționale, costurile aeroportuare, cererea, situația actuală a pieței. Prețul biletului se poate schimba", spun cei de la Wizzair. "O să crească, dar mă aștept să fie o creștere mai degrabă corelată cu inflația", a declarat Antonio Nițu, director agentie de turism. Pretul biletelor de avion a crescut si anul acesta cu peste 25 sau 30% in unele cazuri. Iar daca pentru anul viitor scumpirea este estimata la acelasi procent, cel mai bun sfat pentru pasagerii care vor calatori mai scump ramane cumpararea biletului sau a pachetelor de vacanta din timp. Macar cu trei luni mai devreme, recomanda specialistii.  

Schimbări vor apărea şi dacă România va adera la spaţiul Schengen. Zonele din aeroporturi trebuie urgent reorganizate. "Spaţiile pentru zborurile interne vor deveni non-Schengen", a declarat David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România. Pe de altă parte, însă, vânzările au crescut constant în ultimele luni, iar estimările arată la fel şi pentru 2023. "Noi ne așteptăm ca interesul pentru biletele de avion și pentru călătorii în general să se mențină crescut, călătoriile sunt atât pentru turism, cât și pentru necesitate", a declarat Claudia Tocilă, agenţie de turism online. Până în 2040, România speră să aibă peste 50 de milioane de pasageri. Asta ar însemna că aeroporturile din toată ţara să îşi dubleze infrastructura în următorii 15 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Biletele de avion se vor scumpi cu 50%. Cum va afecta industria aviatică intrarea României în Schengen