Antena Meniu Search
x

Video Cât plăteşte la stat un român cu un salariu brut de 5.000 de lei. Avem cele mai mare taxe pe muncă din Europa

Muncim mult, dar statul ne ia banii. La propriu! Un studiu recent arată că românii sunt printre angajaţii europeni care muncesc cel mai mult, însă rămân la final de lună cu unul dintre buzunare gol. 

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 17:43

Vezi și

Dările ne înjumătăţesc practic venitul. Asta pentru că avem cele mai mari taxe pe muncă, dacă este să ne raportăm la alte 15 ţări europene analizate. 

Românii ajung să împartă jumătate de salariu cu statul

În timp ce salariaţii din România, Ungaria şi Slovacia, primesc sub 60% din salariul brut, la polul opus angajaţii din Olanda, Italia şi Germania rămân la final de lună cu peste 70% din sumă. 

Chiar şi vecinii bulgari stau mai bine decât noi. Comparaţia este făcută pe un salariu brut lunar de 1.000 de euro, adică aproape 5.000 de lei. Din această sumă un român primeşte în mână doar 572 de euro, cu 81 de euro mai puţin faţă de un angajat din Bulgaria şi cu aproape 200 de euro în minus faţă de unul din Olanda. 43% sută din bani merg la stat şi ca să vă faceţi o idee, asta înseamnă 2.860 de lei rămân la angajat, iar 2.140 de lei sunt reţinuţi. 

Motivul este că România se numără printre puținele țări care nu au contribuțiile sociale plafonate, iar studiul atrage atenţia că în absenţa unei plafonări maximale a acestora, orice creştere a fiscalităţii ne lasă cu mai puţini bani de cheltuit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cât plăteşte la stat un român cu un salariu brut de 5.000 de lei. Avem cele mai mare taxe pe muncă din Europa