Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ordonanța de urgență pregătită de Guvern pentru economii la final de an. Ce instituții vor avea cheltuielile limitate

Undă verde pentru noile taxe şi impozite. Klaus Iohannis a promulgat ieri pachetul de măsuri fiscale prin care Guvernul speră să acopere măcar o parte din deficitul bugetar. Dacă nu reuşeşte, există riscul ca UE să ne suspende fondurile europene, iar România să piardă miliarde de euro. Din acest motiv, Guvernul a pregătit o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a face economii la final de an. 

de Marius Gîrlaşiu

la 27.10.2023 , 08:15

Guvernul condus de Marcel Ciolacu va adopta, astăzi, o ordonanţă de urgenţă prin care va limita cheltuielile autorităţilor locale şi centrale în ultimele două luni din an. Aşadar, ministerele, primăriile, consiliile judeţene şi instituţiile publice din România vor avea cheltuielile limitate prin această ordonanţă de urgenţă, în luna noiembrie şi în luna decembrie, spunea premierul Marcel Ciolacu.

Asta după ce, ieri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pachetul de măsuri fiscale. Este vorba despre acea lege pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu îşi asumase răspunderea în Parlament la finalul lunii septembrie, o lege care ulterior a fost atacată la Curtea Constituţională de partidele din opoziţie, dar care a trecut, în cele din urmă, de filtrul şi controlul Curţii Constituţionale. Asta înseamnă că o parte din aceste taxe vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, un alt val de taxe şi impozite urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor. 

Ce conține pachetul de măsuri fiscale

Vezi și

Acel pachet de măsuri fiscale va majora taxele pentru sectorul bancar din România, pentru marile companii multinaţionale, de pildă şi pentru firmele mici din ţara noastră, dar totodată va elimina şi excepţiile fiscale, acele facilităţi fiscale de care se bucură, în prezent, aproape un milion de angajaţi din ţara noastră.

Pe acelaşi subiect

O menţiune, în final şi despre deficitul bugetar. Ministerul de Finanţe a publicat execuţia bugetară pe primele nouă luni din an. Aflăm de acolo că deficitul bugetar este deja la pragul de 3,5% din produsul intern brut, asta în condiţiile în care ţinta de deficit asumată de Guvernul României, negocierile cu Comisia Europeană, este de 4,4% din produsul intern brut.

Guvernul încearcă să se încadreze în ţinta de 4,4% din PIB

Premierul Marcel Ciolacu spunea, ieri, la Bruxelles, că Guvernul încearcă să se încadreze, anul acesta, în ţinta de 4,4% din PIB, ceea ce înseamnă practic că, până în acest moment, executivul nu a primit o derogare de la Bruxelles, pentru relaxarea acestei ţinte de deficit bugetar, aşa cum îşi dorea Premierul Marcel Ciolacu, cel care avansa ieri pragul de 6% din PIB.

Spunea că Guvernul încearcă totuşi să nu depăşească 6% din PIB deficit bugetar, în acest an, o estimare mai realistă, putem spune, în condiţiile în care inclusiv fondul monetar internaţional susţine, în ultima analiză făcută pentru economia României, că vom încheia acest an cu deficit de peste 6% din produsul intern brut.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Ordonanța de urgență pregătită de Guvern pentru economii la final de an. Ce instituții vor avea cheltuielile limitate