Video Ce pensie va avea peste 35 de ani un român cu salariu de 4.000 de lei în prezent. Viitorii pensionari nu vor primi pe cât contribuie
Pensia de la stat nu ne va asigura o bătrâneţe fără griji. Asta pentru că populaţia activă este în continuă scădere. Analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România. Cei care vor ieşi din câmpul muncii peste zece, douăzeci de ani, ar putea primi o pensie mai mică faţă de cât au contribuit.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
Un român care are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, în prezent, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. Pe lângă suma care nu acoperă decât un sfert din coşul minim, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie acum.
Ce se poate întâmpla cu pensia peste 30 de ani
O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. Aceasta îi va asigura, însă, o pensie- spun analiştii - pentru o durată de doar 33 de ani. Explicaţia?
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România: Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii.
- Venituri mai mari pentru 7 milioane de români de la 1 ianuarie. Angajații cu salariul de 3.000 de lei vor avea,...
- Românii care încep noul an cu mai mulți bani în buzunare. 2023 vine cu creșteri de pensii și salarii
- S-a modificat Legea pensiilor. Noile categorii de români care pot ieşi mai repede la pensie
Adrian Benţa, analist fiscal: Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi.
Dacă acum 12 ani România avea o populaţie activă de peste 9 milioane de persoane, acum numărul a scăzut cu aproape un milion. Asta fără să punem la socoteală că în această categorie intră şi şomerii, care sunt aproape 500 de mii.
Claudiu Cazacu, economist: Altfel, ceea ce se va vedea peste 10-20 de ani va fi o putere reală de cumpărare a celor care ies la pensie mult diminuată chiar faţă de perioada actuală.
Ministrul Muncii crede însă că scenariul este unul pesimist
Marius Budăi, Ministrul Muncii: Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România- lucrurile vor arăta altfel. Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani.
Analiştii recomandă să ne orientăm şi spre alte forme de economisire pentru bătrâneţe.
Adrian Benţa, analist fiscal: Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul 2 de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare.
La finalul anului trecut România avea peste 4 milioane 700 de mii de pensionari. Rezultatele recensământului confirmă trendul pe care îl are populaţia României şi anume de scădere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰