Antena Meniu Search
x

Video Cosmin cultivă 400 de hectare de grâu și așteaptă o recoltă bogată. Acum speră să-și poată recupera investiția după un an de muncă

Se anunţă un an bun, cu recoltă bogată la grâu, si asta e exceptional dacă ne gândim la prețul pâinii pentru noi.  Însă agricultorii sunt nemulţumiţi.  Speră măcar să-şi recupereze investiţia, căci de profit nici nu poate fi vorba.

de Redactia Observator

la 04.07.2023, 21:47

Vezi și

Cosmin cultivă grâu pe 400 de hectare în Ilfov. De câteva zile, a intrat cu combinele pe câmp şi spune că recolta va fi mai bogată decât anul trecut. Însă nu-şi freacă mâinile de bucurie. Dimpotrivă. Se teme că abia îşi va putea acoperi cheltuielile, pentru că producţia mai mare înjumătăţeşte preţul. 

Cosmin Iancu, fermier: "Marea problemă rămân preţurile de valorificare. Preţurile la grâu în momentul acesta sunt dramatic de scăzute. Să vinzi cu 85 de bani kilogramul în condiţiile în care anul trecut era undeva la 1,60 lei şi coroborând toate acestea cu nişte costuri de producţie fantastice, ne va face pe foarte mulţi dintre noi să ne gândim dacă agricultura, nu mai discutăm despre profitabilă, ci dacă mai este profitabilă." 

Vlad Macovei, preşedinte asociaţie fermieri: "Este evident că raportat la anul trecut, preţurile sunt mai mici. A existat un vârf de preţ anul trecut în momentul în care incertitudinile majore legale de războiul din Ucraina au pus sub semnul întrebării anumite producţii şi atunci presiunea pe preţ a fost în sens de creştere pentru că lumea a căutat să facă stocuri."

O pâine se vinde în acest moment cu un preţ cuprins între 1,70 lei şi 9 lei, în funcţie de gramaj şi sortiment. O scădere a preţului la cereale ar fi o veste bună pentru consumatori. 

Pe acelaşi subiect

Ce s-a schimbat în ultimul an?

Dragoş Frumosu, analist economic: "Producem produse de panificaţie din grâul din Ucraina la preţ mai scăzut sau în situaţia în care preţul grâului a scăzut şi o scadă în continuare, ţinând cont de recolta mult mai bună decât anul trecut, ar trebui evident ca preţul produselor de panificaţie să scadă."

Conform estimărilor, România ar putea produce circa 10,5 milioane de tone de grâu, cu peste un milion mai mult decât în 2022. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Este un an agricol foarte bun. Dacă bunul Dumnezeu ne va lăsa să ducem recolta acasă sunt sigur că România anul acesta o să înregistreze cantităţi mari de cereale pentru consumul intern şi pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană." 

România ocupă locul 2 în clasamentul țărilor europene care exportă grâu. În schimb, producţia la rapiţă va fi mai mică, spun fermerii. 

Cosmin Iancu, fermier: "Anul acesta, având în vedere condiţiile foarte delicate din primăvară urmată de o perioadă prelungită de secetă care va conduce ca producţia de anul acesta să fie considerabil mai mică faţă de cea de anul trecut."

Kilogramul se vinde acum cu 1,80 lei, la jumătate faţă de anul trecut. Suprafaţa cultivată cu rapiţă situează România pe locul patru în rândul statelor membre UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cosmin cultivă 400 de hectare de grâu și așteaptă o recoltă bogată. Acum speră să-și poată recupera investiția după un an de muncă