Antena Meniu Search
x

Video Ploile abundente au făcut ravagii în agricultură. Cât de grav a fost afectată cultura de orz

Ploile abundente din ultima perioadă au făcut ravagii în agricultură. Producţia de orz a scăzut cu aproape o treime faţă de anii trecuţi. Totuşi, pentru fermierii care cumpără cereale de calitate mai slabă pentru furaje... preţul va fi mai mic.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 08:21

Vezi și

Dacă în anii trecuţi, producţia de orz era de aproape şapte tone pe hectar, anul acesta, ploile torenţiale au stricat planurile fermierilor. "Încă nu am terminat de recoltat. Din cauza faptului că o parte din suprafeţe au terenurile atât de umede, încât nu putem să intrăm cu combinele la recoltat. Am încercat săptămâna trecută şi a fost mai mult patimă decât recoltat. Aveam aşteptări mai mari. Am crezut că vom sării de şase tone", a declarat Felix Odină, fermier.

Fermierii stau la mâna cerului

Iar dacă pentru producătorii de cereale, cultura de anul acesta este un dezastru, pentru cei care achiziţionează orzul pentru furaje, preţul acestuia este un chilipir. "Ca totul să fie rău până la sfârşit, anul acesta vindem cu preţ la o treime din ce am vândut anul trecut. Anul trecut a fost preţul la orz 1.65 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 0,65 lei pe kilogramul de orz", a declarat Felix Odină, fermier.

În mai puţin de două săptămâni va fi recoltat şi grâul. Dar şi pentru această producţie, fermierii stau la mâna cerului. "Ne aflăm în perioada de început de recoltare. De aici încolo va fi un moment de rău augur pentru recoltă, dacă va ploua", a declarat Leonard Cicic, agricultor. "Sperăm că acum vom avea o perioadă de linişte, din punct de vedere al precipitațiilor, ca să putem să recoltăm  şi să băgăm la adăpost munca noastră de un an de zile", a declarat Cornel Stroescu, agricultor. Dacă în acest an, producţia de cereale din judeţul Mehedinţi a fost afectată de ploile torenţiale, în anul 2022, aceasta a avut de suferit din cauza secetei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Ploile abundente au făcut ravagii în agricultură. Cât de grav a fost afectată cultura de orz