Antena Meniu Search
x

Video UE menţine interdicția pentru importurile de grâu și cereale din Ucraina. Termenul a fost prelungit până la jumătatea lui septembrie

Embargoul pentru importurile de cerealele din Ucraina va fi prelungit până pe 15 septembrie. Interdicţia expira azi, dar Comisia Europeană o continuă, anunţă ministrul agirculturii din Polonia.

de Redactia Observator

la 05.06.2023, 20:40

Vezi și

Grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui au voie doar să treacă prin România. Comisia Europeană a calculat că fermierii români au pierdut aproape 46 de milioane de euro, nevoiți să vândă cereale foarte ieftin ca să fie competitivi. 

Excesul de aprovizionare

Pe 2 mai, UE a stabilit restricții până la 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina. Măsura a avut scopul de a reduce excesul de aprovizionare în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Reprezentanții țărilor menționate s-au plâns la UE de faptul că grânele ucrainene mai ieftine fac producția internă nerentabilă și au cerut autorităților europene să introducă restricții.

„Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a patru produse în cele cinci țări. Este un proiect, dar sper că va intra în vigoare începând de mâine ", a scris ministrul Robert Telus .

Grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui ucrainene pot fi vândute în celalalte țări din UE. După declanșarea războiului, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a ajuta Kievul. Cele cinci țări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile sale din Marea Neagră din cauza războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » UE menţine interdicția pentru importurile de grâu și cereale din Ucraina. Termenul a fost prelungit până la jumătatea lui septembrie