Video România, lider în UE la exportul de grâu. Avem clienţi din Algeria, Bangladesh şi Iran
Acum chiar suntem grânarul Europei. Grâul românesc este senzaţia sezonului pe piaţa internaţională. Suntem lideri în Uniunea Europeană la export, datorită recoltei bogate şi a calităţii cerealelor. În Portul Constanţa, au sosit cumpărători şi din state care, de regulă, nu cumpărau de la noi.
- Un bărbat a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. A abandonat unul pe drum, după ce a văzut ce a luat. DETALII la Observator 13:00
- Cum a învăţat Iancu Guda de la bunicul lui să devină antreprenor. Sfatul pe care l-a primit când avea 10 ani
Traficul cu nave încărcate cu cereale nu se opreşte niciodată în cel mai mare port de la Marea Neagră. Prin Portul Constanţa au trecut în perioada ianuarie - noiembrie a anului trecut 25,5 milioane de tone de cereale. Grâul românesc ajunge în ţări precum Algeria, Bangladesh, Egipt şi Iran.
România a fost liderul Uniunii Europene la exporturi
Aproape 11 milioane de tone sunt cereale româneşti. Iar grâul este vedeta sezonului. În 2024 România a fost liderul Uniunii Europene la exporturi, aproape 4 milioane de tone. "Au fost mai puţine cantităţi către Orientul Mijlociu, unde grâul românesc se întrecea cu alţi producători şi s-a dus către destinaţii, aş spune, mai îndepăratate sau mai exotice din Africa", a declarat Viorel Panait, președintele Constanța Port Business Association.
Cererea continuă să crească şi la început de 2025. Am profitat că Franţa, până acum liderul exporturilor, a avut o recoltă dezastroasă, din cauza vremii. Alt atu este calitatea grâului şi a solului de la noi. "Grâul românesc este unul dintre cele mai căutate produse în Uniunea Europeană. Chiar şi soiurile străine au devenit, datorită calităţii pământului, au devenit şi ele panificabile", a spus Gheorghe Lămureanu, agricultor.
- Felul de mâncare cel mai cerut de români în 2024, prin ride-sharing. Cea mai scumpă comandă a fost de aproape...
- UE nu va prelungi plafonul de preţ la gaze. Măsura nu s-a aplicat niciodată de fapt
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 14 ianuarie 2025. Au rămas nemodificate faţă de cele afişate în...
- Rata anuală a inflaţiei a crescut şi a ajuns la 5,14%, în decembrie 2024
- România şi alte nouă ţări UE cer interzicerea importurilor de gaz și gaz natural lichefiat din Rusia - Reuters
"Noi producem mai mult decât ne trebuie. Noi consumăm 3 milioane de tone şi producem 10. Deci rămâne o parte care trebuie să plece la export. Iar calitatea grâului românesc, anul trecut, a fost foarte bună. Cu proteină în cerinţele pieţei", a explicat Mircea Chipăilă, agricultor.
O tonă de grâu românesc se vinde cu 210 euro
O tonă de grâu românesc se vinde, în medie, cu 210 euro pe tonă. "Noi am vândut cu aproximativ 190 de euro la recoltat. Probabil că acum, cu 210, se mai echilibrează puţin din preţ. Cei 15 - 20 de euro sunt practic costuri cu depozitarea", a precizat Mircea Chipăilă, agricultor.
Totuşi, fermierii spun că la acest preţ, abia dacă îşi acoperă costurile de producţie. "Preţul - foarte bun! Ca să intrăm în faliment. În ultimii trei ani, îngrăşământul a fost între 5 lei şi 7 lei kilogramul. Anul acesta el a mai scăzut, dar oricum e dublu faţă de când preţul era un leu 50 la grâu sau chiar doi lei", mai spune Gheorghe Lămureanu, agricultor.
Analiştii spun că preţul grâului ar putea urca la 230 sau 240 de euro pe tonă la final de februarie. Asta în condiţiile în care Ucraina şi-a vândut deja o mare parte din cereale. Iar pe piaţa importatorilor va intra şi Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰