Antena Meniu Search
x

Video Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru anii de vechime, orele suplimentare sau prime

Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor 2024. Vorbim de schimbări semnificative, inclusiv la modul în care ar urma să se calculeze pensia unei persoane.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 21.02.2024, 09:03

Vezi și

Noua formulă de calcul ţine cont de puncte bonus. Astfel, românii care au muncit peste 25 de ani vor beneficia de 0.50 puncte pentru fiecare an muncit în plus. Aceste puncte cresc la 0.75 în cazul românilor care au muncit peste 30 de ani, iar cei care au muncit peste 35 de ani vor beneficia în plus de un punct.

Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua formulă de calcul

Pentru prima dată la calcularea pensiei se va ţine cont şi de orele suplimentare, premii, armată, facultate, dar şi şomaj. Totalul punctelor bonus cumulate vor fi înmulţite cu punctul de referinţă, care are o valoare de 81 de lei.

Pentru prima dată vor fi luate la calcul şi mamele, pentru că dacă femeile au cel puţin un copil atunci se pot pensiona cu şase luni mai devreme.

Noile hârtii de recalculare a pensiilor vor fi primite de către cei 3.5 milioane de pensionari din ţara noastră în luna mai, iar banii vor fi viraţi efectiv în luna septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 43 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru anii de vechime, orele suplimentare sau prime