Antena Meniu Search
x

Noua lege a pensiilor 2024, norme de aplicare şi alte detalii

Unul dintre cele mai discutate subiecte ale începutului de an este noua lege a pensiilor, astfel că am decis că este important să aflăm câteva detalii despre aceasta.

de Redactia Observator

la 20.02.2024, 12:50

Românii speră ca noua lege a pensiilor să le aducă mai mulţi bani în portofel
Românii speră ca noua lege a pensiilor să le aducă mai mulţi bani în portofel - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Noua lege a pensiilor 2024 ar urma să producă efecte din toamnă.

În primul rând trebuie precizat, din start, că noua lege a pensiilor a fost extrem de disputată în startul acestui an mai ales din cauza faptului că toată lumea aşteaptă o îmbunătăţire masivă a pensiilor pentru seniorii aflaţi în dificultate.

Iar perspectivele sunt bune, în condiţiile în care se mizează pe o dublă majorare a pensiilor în acest an, chiar dacă există voci care spun că aceste majorări de pensii ar urma să ne coste extrem de scump, mai ales în cazul în care situaţia economică a ţării nu se îmbunătăţeşte.

Norme aplicare noua lege a pensiilor 2024

Autorităţile au dat publicităţii, zilele trecute, normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor 2024. Vorbim de schimbări semnificative, inclusiv la modul în care ar urma să se calculeze pensia unei persoane.

Pe acelaşi subiect

Există informaţii care arată că noul mod de calcul elimină factori precum indice de corecţie şi stagiu complet de cotizare diferit. În aceste condiţii, pensiile ar urma să se calculeze prin înmulţirea valorii punctului de referinţă cu numărul total de puncte acumulate.

Recalcularea pensiilor 2024

Autorităţile au ca termen începutul toamnei pentru a executa recalcularea tuturor pensiilor din România. Ne sunt date speranţe ca această recalculare a pensiilor să însemne strict creşterea anumitor pensii. Autorităţile exclud posibilitatea ca recalcularea pensiilor să însemne diminuarea unor pensii, cel puţin dintre cele care oricum sunt mici.

Pe de altă parte, autorităţile dau asigurări că această recalculare a pensiilor nu are ca scop decât "corectarea inechităţilor din sistemul public de pensii. Încă există pensionari cu stagii de cotizare-venituri similare şi care beneficiază de un cuantum diferit al pensiei".

Valoare punct de referinţă pensie 2024

Conform noii legi a pensiilor 2024, valoarea punctului de referinţă al pensiei ar urma să fie stabilită la 81 de lei. Această cifră este înmulţită cu numărul de puncte acumulate şi astfel se obţine valoarea exactă a pensii.

De exemplu, dacă o persoană acumulează 35 de puncte, ar urma să aibă o pensie brută de 2.835 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Noua lege a pensiilor 2024, norme de aplicare şi alte detalii