Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Câte puncte de pensie am, întrebarea care dă bătăi de cap românilor

Anul 2024 vine cu schimbări majore în ceea ce priveşte pensiile românilor, unul dintre cele mai discutate subiecte fiind numărul de puncte acumulate de un pensionar sau altul.

de Redactia Observator

la 20.02.2024 , 14:01

Punctele de pensie se transformă, într-un final, în bani de pensie Punctele de pensie se transformă, într-un final, în bani de pensie - Shutterstock
  • Autorităţile susţin că ar fi uşor să aflăm câte punte de pensie am acumulat.

Pensionarii din România ar urma să beneficieze de două majorări de pensii din 2024. Vorbim despre cea de la începutul anului, respectiv indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar şi despre o majorare care ar urma să intervină din toamnă.

Vorbim despre o majorare doar pentru anumite pensii, această majorare urmând să intervină după recalcularea pensiilor, proces care ar trebui să se încheie până la începutul lunii septembrie.

Noul mod de calculare a pensiilor 

Articolul continuă după reclamă

Noua lege a pensiilor 2024 vine cu schimbări semnificative, una dintre aceste schimbări vizând modul în care se calculează, mai nou, pensiile.

Pe acelaşi subiect

Vorbim despre eliminarea unor criterii precum indice de corecţie sau stagiul complet de cotizare, astfel încât pensia să se calculeze în baza unei formule simplificate, înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă.

Numărul de puncte de pensie acumulate, cifra care dă bătăi de cap românilor

Autorităţile susţin că ar fi relativ uşor pentru o persoană să afle câte puncte de pensie a acumulat, pentru că "punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurare socială, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv".

Concret, dacă ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.

Altfel spus, dacă ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri economice » Câte puncte de pensie am, întrebarea care dă bătăi de cap românilor