Antena Meniu Search
x

Majorare pensii 2024: Exemplu de calcul pe noua lege a pensiilor

2024 a venit cu modificări radicale pentru români, din punct de vedere economic, inclusiv şi în ceea ce priveşte pensiile.

de Redactia Observator

la 12.02.2024, 14:48

Majorare pensii 2024: Exemplu de calcul pe noua lege a pensiilor
Majorare pensii 2024: Exemplu de calcul pe noua lege a pensiilor - Shutterstock

Autorităţile din România au decis, în toamna anului trecut, ca în 2024 să se mărească pensiilor românilor. Vorbim astfel despre o creştere produse încă de la începutul anului, prin majorarea valorii punctului de pensie, şi o creştere care ar urma să survină din toamna anului 2024.

A doua majorare de pensie ar urma să vizeze în special românii care au pensii mici, iar majorarea ar urma să se facă după introducerea unei noi formule de calculare a pensiilor.

Calcul pensie 2024

Prin majorarea valorii punctului de pensie, există calcule care ne arată că un pensionar care câştiga în jur de 2.500 de lei până spre sfârşitul anului trecut, din începutul acestui an ar urma să câştige în jur de 2.845 lei.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, rămâne de văzut ce majorări aduc recalculările din toamna lui 2024, dar şi în ce măsură ar urma să intervină impozitarea pensiilor. În mod normal, în acest moment, pensiile de peste 2.000 de lei se impozitează cu 10%, dar se ia în calcul posibilitatea ca pragul de impozitarea să crească la 3.000 de lei, respectiv pensiile de până în 3.000 de lei să fie scutite de la plata impozitării.

În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. (7)) "punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurare socială, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv".

Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Exemplu: Ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.

Ce se întâmplă cu aceste puncte lunare? Se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual.

Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.

Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.

La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de #stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.

Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023.

Astfel spus, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N) :

Nr. ani stagiu complet

Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:

Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă:

Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar : Câştig salarial mediu brut lunar

Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:

  •  0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
  •  0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
  •  0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:

  • cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 29 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Majorare pensii 2024: Exemplu de calcul pe noua lege a pensiilor