Antena Meniu Search
x

Experiment al reporterilor Observator. Cum putem face economii din salariul lunar

Traiul românilor este tot mai scump, iar tentatiiţe sunt la tot pasul. Cu greu, românii mai reuşesc să facă economii dintr-un salariu lunar.

Vezi și

Traiul românilor este tot mai scump, iar tentatiile sunt la tot pasul. Cu greu, românii mai reuşesc să facă economii dintr-un salariu lunar. Puşculiţa rămâne cea mai sigură variantă. Specialiştii ne recomandă să ne împărţim bugetul în categorii de cheltuieli şi să nu mai facem cumpărături de care nu avem nevoie.

Pentru a economisi bani nu trebuie să ne aflăm, neaparat, într-o stare financiară critică. Putem economisi bani şi când ne este bine. Una dintre metode se poate aplica oricărui buget. 

Reporterii Observator au realizat un experiment, pentru a vedea cât ar economisi o persoană cu un buget de 3.000 de lei pe lună. Pentru a împărţi banii într-un mod cât mai chibzuit, specialiştii ne recomandă sistemul cu plicturi. Mai exact, pentru fiecare categorie de cheltuieli avem câte un plic.

Astfel, pentru casă şi transport, dar şi pentru alimente sau igienă ar trebui să alocăm cele mai mari sume. Am ales să împărţim bugetul de 3 mii de lei în şase categorii de cheltuieli. 

În cazul nostru, ar trebui să punem cam 500 de lei pentru fiecare categorie de cheltuieli.

La nevoie, putem recalcula bugetul şi reîmpărţi sumele din plicuri. 

Regula 50/30/20 este o altă metodă eficientă de a ţine evidenţa cheltuielilor lunare, spun specialiştii. Jumătate din veniturile lunare ar trebui să meargă către nevoile esenţiale, iar restul de bani să fie împărţiţi în funcţie de priorităţile financiare ale fiecărei persoane. Toată planificarea financiară ţine însă de stilul de viaţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Experiment al reporterilor Observator. Cum putem face economii din salariul lunar