Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Guvernul mai încearcă o dată să îngheţe angajările la stat. Primele măsuri de austeritate, după ce deficitul a explodat

Guvernul vrea să micşoreze deficitul bugetar de anul acesta, adâncit de majorarea pensiilor şi a salariilor în an electoral. Anunţă aceleaşi măsuri de austeritate pentru bugetari pe care le-a luat şi anul trecut şi nu au funcţionat: reducerea angajaţilor, stop cheltuieli inutile şi sporuri blocate. 

de Redactia Observator

la 03.09.2024 , 20:32

Guvernul opreşte toate angajările la instituţii stat până la sfârştul anului. Nu le mai dă voie nici să cumpere mobilier şi maşini. Adio fonduri pentru consultanță, pregătire profesională şi investiţii din fonduri publice. Angajaţii care gestionează fonduri europene nu vor mai primi sporuri în perioada concediului. 

Măsurile de austeritate vin într-un moment în care deficitul bugetar creşte înspăimântător. După primele şapte luni, ajunsese la 4% din PIB, nivel pe care îl atingea, de obicei, într-un an şi jumătate. Iar datoria publică a ajuns la aproape 53%. Adică fiecare român are, pe lângă datoriile lui, 45.000 de lei în numele statului. 

Număr record de bugetari: 1.300.000

Vezi și

Guvernul a făcut o reformă similară şi anul trecut, dar fără efect. Angajările au continuat şi am ajuns la un număr record de bugetari: 1.300.000, cu aproape 14.000 mai mulţi decât în anul precedent. Iar cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%. 

Consiliul Fiscal a avertizat că deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB în 2024. De aceea, economiştii se aşteaptă ca anul viitor, după alegeri, Guvernul să majoreze taxe şsi impozite pentru a acoperi gaura din buget.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri economice » Guvernul mai încearcă o dată să îngheţe angajările la stat. Primele măsuri de austeritate, după ce deficitul a explodat