Video Guvernul a "tăiat" posturile la stat până au ajuns cu 11.000 de angajaţi mai mulţi decât acum un an. Eşecul reformei de reorganizare
Reforma aparatului de stat, lăudată de politicieni, s-a făcut doar pe hârtie. Deşi Guvernul Ciolacu a promis să reducă cheltuielile bugetare şi să elimine anumite posturi, numărul angajaţilor de la stat a crescut în ultimul an cu aproape 900 de bugetari pe lună. Analiştii cred că Guvernul trebuie să ia măsuri mai dure pentru a se încadra în ţinta de deficit de 5%.
Amânată deja timp de 6 luni, reforma aparatului bugetar nu e gata nici azi. Iar 57 de instituții nu au implementat măsurile de reducere a cheltuielilor. Guvernul se laudă, însă, că a scăzut numărul de posturi de conducere și a celor vacante cu aproape 5.300, deși promisese să elimine 200.000 de posturi neocupate din sistem.
În luna mai, aparatul bugetar număra aproape 1.3 milioane de angajați, cu peste 10.600 mai mult faţă de aceeași perioadă a anului trecut.
În mandatul actualului premier, au fost angajaţi aproape 900 de bugetari in plus pe luna. Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în Educație, primării, Ministerul Apărării, iar cele mai mari scăderi de personal în Ministerul Afacerilor Interne, singurul minister care nu s-a reorganizat, deşi termenul limită a fost 30 iunie.
Numărul angajaţilor de la stat a crescut constant în ultimul deceniu
- SURSE: Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie. PNL s-a supărat pe PSD pentru că a vorbit cu Simion şi...
- Elena Lasconi va fi candidatul USR pentru Președinția României: "Să deschidem cușca în care am fost închiși...
- Soluția găsită de Ciolacu pentru a aduce pacea în Coaliție, în avantajul PNL. Cum arată calculele pentru data...
"Sistemul a creat birocratie si orice birocratie necesita resurse umane. A crescut aparatul bugetar excesiv. Istoria ultimilor 10 ani de reforma bugetare. Ne-a aratat ca acest aparat bugetar nu se poate auto reforma, el nu se autoreformeaza pt ca nu poti sa faci reforma din interior. Reforma trebuie facuta din exterior, fie printr-o analiza rece cu echilibru, fie rudimentar", a declarat Adrian Bența, analist economic.
"Restructurarile astea nu au fost facute cum ar fi trebuit, pe analize temeinice, sunt mai degraba niste improvizatii. S-a vazut stilul pompieristic in abordare cand sapt trecuta a venit un val de solutii in reorganizare si restructurare", a spus Dumitru Costin, lider Blocul Național Sindical.
Analiştii spun că Guvernul trebuie să ia măsuri mai dure
Nimeni nu ştie, de fapt, ce economii s-au făcut la buget, semn că reducerile s-au făcut mai mult din pix.
Reporter Observator: Cu cat s-au redus cheltuielile statului dupa aceasta reorganizare?
Mihai Constantin, purtător de cuvânt Guvern: E o intrebare valida, nu am raspunsul, ar trebui evaluat lucrul acesta si centralizat.
Analiştii cred că Guvernul trebuie să ia măsuri mai dure pentru a se încadra în ţinta de deficit de 5%.
"Sunt 1 milion 200 pers in sistemul public, mai raman 800.000. O astfel de masura de redus draconic din personal este necesara", a declarat Adrian Bența, analist economic.
În plus, în plină austeritate, Guvernul dă fâu liber instituţiilor statului să cumpere maşini hibride de cel mult 27.000 euro. Acum, plafonul este de 23.000 euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰