Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Industria din România care caută cu disperare angajaţi. Oamenii sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE

Industria Horeca din România caută soluţii, împreună cu instituţiile statului, pentru a atrage mai mulţi angajaţi români, dar şi străini, în locaţiile din industria ospitalităţii, în condiţiile în care se confruntă, în continuare, cu o lipsă acută de forţă de muncă, a anunţat secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Corina Martin.

de Redactia Observator

la 11.10.2024 , 17:59

Industria din România care caută cu disperare angajaţi. Oamenii sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE Industria din România care caută cu disperare angajaţi. Oamenii sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE - Shutterstock

Asociaţia patronală RESTO Constanţa a organizat, vineri, o sesiune de dialog între operatori Horeca, membri ai asociaţiei - şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), potrivit unui comunicat, transmite Agerpres.

"Încă de dinainte de pandemie, industria noastră a semnalat nevoia majoră de forţa de muncă, dar pandemia a accentuat această nevoie, ceea ce ne-a reorientat către atragerea de angajaţi străini, în special (dar nu numai) din bazinul ţărilor asiatice. Numai că legislaţia ce guvernează acest proces de angajare a cetăţenilor străini este una care, din punctul nostru de vedere, trebuie modificată şi îmbunătăţită - inclusiv în interesul angajatorului român şi nu doar în cel al angajatului. Sunt însă şi multe aspecte legate de faptul că sunt termene mari de programare şi aşteptare pentru obţinerea dreptului de muncă şi a vizelor pentru intrarea în România pentru această categorie de personal", a menţionat Corina Martin, citată în comunicat.

Angajaţii sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE

Articolul continuă după reclamă

Potrivit acesteia, odată intraţi în România, aceşti angajaţi sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE, un alt aspect în dezavantajul antreprenorului român, care a suportat cheltuieli în vederea aducerii lor în România şi angajării lor, procesarea pentru obţinerea dreptului de muncă, a vizei, a permisului de şedere ş.a.m.d.

"Considerăm că trebuie să modificăm legislaţia muncii, astfel încât angajatorii din Horeca să poată să recruteze şi să angajeze mai uşor forţa de muncă din străinătate şi să nu trebuiască reluată, de la capăt, întreaga procedură, în cazul angajării în altă locaţie - din moment ce acel angajat se află deja în România, are deja drept de muncă şi ar renunţa, astfel, să părăsească România, către o altă ţară europeană, dacă simplificăm procedurile de reangajare în altă societate comercială. Ne dorim, de fapt, ca în locaţiile din industria ospitalităţii din România să avem suficientă forţă de muncă, integrată şi pregătită, pe măsura necesităţilor dezvoltării industriei", a mai spus secretarul general al FPIOR. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri economice » Industria din România care caută cu disperare angajaţi. Oamenii sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE