Antena Meniu Search
x

Inflaţia din zona euro, la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani. Politica monetară a BCE a dat rezultate, dar a limitat creşterea economică

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie (faţă de la 5,2% în august), ajungând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, arată datele preliminare publicate vineri de Eurostat, ceea ce sugerează că politica monetară a Băncii Centrale Europene a avut succes în reducerea preţurilor, deşi a fost afectată creşterea economică, transmite Agerpres.

de Adrian Popovici

la 29.09.2023, 15:36

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie (faţă de la 5,2% în august), ajungând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, - Shutterstock

Cu toate acestea, ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (8,8% în septembrie, după un avans de 9,7% luna precedentă), urmate de preţurile la servicii (creştere de 4,7% în septembrie, comparativ cu un avans de 5,5% luna precedentă) şi produse industriale (4,2% în septembrie comparativ cu 4,7% luna precedentă). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 4,7% (după un recul de 3,3% în august), a cincea lună de declin consecutiv.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august. Este cel mai semnificativ declin din august 2020.

Datele vor consolida probabil convingerea BCE că a majorat suficient dobânzile pentru a readuce inflaţia la ţinta sa de 2% până în 2025, după creşterea preţurilor care a început în 2021. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Cele mai recente date Eurostat ar putea să îi ajute pe oficialii BCE care susţin că inflaţia din zona euro este pe o pantă clară, chiar dacă una lină, descrescătoare şi, în consecinţă, ''gardienii euro'' îşi permit să ia o pauză cu majorarea dobânzilor, cel puţin la următoarea lor reuniune de politică monetară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Inflaţia din zona euro, la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani. Politica monetară a BCE a dat rezultate, dar a limitat creşterea economică