Lista completă a proiectelor pe care România trebuie să le realizeze cu cele 29 de miliarde de euro de la Comisia Europeană. Trebuie finalizate până în 2026
Comisia Europeană a adoptat luni o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, prin care se acordă României granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
În principiu, Consiliul are acum la dispoziţie patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei. Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde euro sub formă de prefinanţare, şi anume 13% din suma totală alocată României. Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa econom ică şi socială a României.
Cristian Ghinea, fostul ministrul al Fondurilor Europene, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care a prezentat lista proiectelor pe care România s-a angajat să le pună în aplicare până în 2026.
Apă și canalizare
- 1600 km rețele de apă construite - în localități cu peste 2000 locuitori
- 2500 km rețele de canalizare în localități peste 2000 locuitori; 400 rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2000 de locuitor
- 88.400 gospodării conectate prin programul național `Prima conectare la apă și canalizare`
- Ursula Von der Leyen, despre creşterea preţurilor la energie: "Avem de-a face cu un fenomen global. Preţurile la...
- Comisia Europeană aprobă Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro
- Ursula von der Leyen vine, luni, la Bucureşti pentru finalizarea procesului de evaluare a PNRR. Președinta Comisiei...
Păduri
- Programul Național de împădurire: 56.700 de hectare noi de pădure plantate
- 3 150 000 m2 noi suprafețe de păduri urbane create
- Deșeuri: 13.700 insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor
Transport
- 420 de kilometri de autostradă nou construiți
- 45% din punctele negre eliminate, acolo unde sunt cele mai multe accidente rutiere (de la aplicarea unui nou sistem de taxare, pentru traficul greu din România, conform principiului „poluatorul plătește”, inclusiv posibile stimulente pentru cei care dețin vehicule cu emisii zero/reduse;
- 2 851 km cale ferată construiți/modernizați, între care: 315 km de cale ferată modernizată și cu sistem inteligent de management al traficului instalat; 110 km de cale ferată electrificată
- 12.7 km de rețea nouă de metrou (București și Cluj): 5,2 km în București și 7,5 km în Cluj
Valul Renovării
- Renovarea energetică moderată/aprofundată a cca 4,3 milioane metri pătrați de blocuri de locuințe (circa 1.000 - 1500 blocuri) și respectiv 2,3 mil. mp de clădiri publice (circa 2.000 de clădiri)
Energie
- Instalarea și conectarea la reţea a cel puţin unei capacităţi suplimentare de 3000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară)
- Rețeaua de distribuție a gazelor regenerabile din regiunea Oltenia trebuie să fie finalizată și funcțională și va transporta cel puțin 20% gaz regenerabil atunci când va fi pus în funcțiune complet. Rețeaua va transporta gaze 100% regenerabile și decarbonizate în 2030.
- Instalarea a cel puțin 240 MW (480MWh) de capacitate de stocare a energiei electrice.
Transformare digitală
- 8,5 milioane cetățeni vor avea cartea de identitate electronică
- Cel puțin 60 de instituții de sănătate publică digitalizate și 200 de facilități de sănătate publică vor beneficia de sisteme IT și infrastructură digitală
REFORMA ANAF. Rezultate așteptate
- 60% dintre toate serviciile pentru persoanele juridice plătitoare de taxe disponibile la sfârșitul anului 2024 vor fi accesibile online. În prezent, doar 45% din aceste servicii sunt disponibile online.
- Ponderea veniturilor colectate raportat la PIB crește cu cel puțin 2.5 puncte procentuale;
- Reducerea decalajului TVA cu 5 puncte procentuale în 2026 comparativ cu valoarea medie din 2019 și 2020 combinate
- 600.000 case marcat conectate la sistemul IT ANAF
- 500.000 de contribuabili înrolați suplimentar în SPV
Reforma pensiilor. Rezultate așteptate
- Intrarea în vigoare a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea pilonului II de pensii
- Reforma legislației pentru pensii pentru a face sustenabilă și mai echitabilă; reforma pensiilor speciale
Mediul de afaceri și cercetare
- 5400 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru digitalizarea IMM-urilor
- 280 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursa
- Microelectronică – finanțare, 500 milioane euro - Participarea a cel puțin 3 entități românești la consorții internaționale
Fondul local. Rezultate așteptate
- 4.418 locuințe pentru tineri din comunități/grupuri vulnerabile
- 1.104 locuințe pentru specialiști în sănătate și educație
- Vor fi achiziționate și recepționate până în Trim. II, 2026, - 1135 vehicule noi nepoluante cu zero emisii gaze de eșapament (200 buc. - autobuze electrice/hidrogen 12-18m, 515 buc. - autobuze electrice/hidrogen 10m, 50 buc. - tramvaie, 50 buc. -– troleibuze cu baterii 12-18m, 320 buc - microbuze electrice/hidrogen).
- 13.200 puncte de încărcare funcționale, pentru vehicule electrice. ▪️ ▪️ Mai sunt prevăzute alte puncte de încărcare pe componenta Valul renovării și pe Transport; în total, în 2026, vor fi 20.000 la nivel național.
Turism
- 12 rute (trasee) culturale dezvoltate și marcate
- Finanțarea, pentru prima oară în România, de muzee și memoriale ale opresiunii: Muzeul Holocaustului și muzee ale opresiunii comuniste.
- 3.000 de km de trasee velo naționale
- 40 de IMM active în domeniul producției și distribuției de filme finanțate pentru a dezvolta conținut digital
Sănătate
- 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.
- 3.000 cabinete ale medicilor de familie sau asociații de cabinete echipate sau renovate, acordând prioritate cabinetelor situate în regiuni și zone mai puțin dezvoltate.
- 300 comunități slab deservite, inclusiv comunitatea romă, vor avea acces la asistență medicală comunitară
- 25 unități de terapie intensivă pentru nou-născuti echipate, inclusiv cu ambulanțe pentru nou-născuți (pentru centrele regionale)
- 25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă
- 30 facilități nou construite/renovate și dotate care furnizează asistență medicală ambulatorie
Social
- Rețea de centre de zi: 150 de servicii comunitare pentru copiii în situații de risc: (menținerea a 4.500 de copii în familie)
- 150 de servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități (1.600 de persoane cu dizabilități, pe an)
Introducerea Venitului Minim de Incluziune
- adoptarea modificărilor legislative necesare; Beneficiarii direcți vor fi cel puțin 30% din actualii beneficiari de Venit minim garantat (VMG) și Alocație pentru susținerea familiei (ASF). 56.700 –beneficiari eligibili ai Venitului Minim de Incluziune, în plus față de beneficiarii eligibili actuali de venit minim garantat / alocatie de sustinere a familiei.
- tichete de muncă: Cel puțin 30 000 beneficiari (care vor angaja lucrători casnici) prin intermediul tichetelor de muncă; Cel puțin 60 000 de lucrători casnici/prestatori care vor presta servicii prin intermediul tichetelor de muncă.
- 50 servicii comunitare modernizate pentru persoane cu dizabilități.
- 55 noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități.
Reforma administrației
- Un sistem de recrutare pilot pe modelul EPSO european pentru administrația centrală, în 2022, urmat de replicarea la nivel național pe baza lecțiilor învățate, începând cu 2023
- Un sistem nou multi-anual de planificare pentru nevoile de recrutare din sectorul public
- Introducerea unui sistem de recrutare nou pentru înalții funcționari publici care interzice politizarea funcțiilor
Educație
- 110 de creșe înființate și operaționalizate și 412 servicii complementare (în localitățile izolate, dezavantajate)
- 2500 de școli incluse în programul de abandon vor fi complet digitalizate prin achiziționarea echipamentului necesar (tablete, imprimante, routere). Creșterea cu cel puțin 60% a numărului de studenți înscriși in ruta completa de invatamant dual.
- Cel puțin 5.200 de școli dotate cu resurse tehnologice noi pentru laboratoarele IT
- Cel puțin 3.600 de școli dotate cu infrastructură și echipamente tehnologice noi
- 3 consorții școlare rurale create pentru a consolida mediul educațional rural
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰