Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Motivul pentru care de la 30 noiembrie vom plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin

Peste mai puţin de patru luni, vom plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin. Nu este o nouă taxă, ci o garanţie pe care o vom primi înapoi când returnăm ambalajul. Sistemul Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară din România şi vizează cele 7 miliarde de ambalaje puse pe piață în fiecare an.

de Greta Neagu

la 02.08.2023 , 21:34

Imaginaţi-vă un simplu gest, repetat de 19 milioane de ori, câţi suntem în întreaga ţară. Un gest care ar putea contribui decisiv la o ţară mai curată, fără gunoaie. Sistemul Garanţie-Returnare este cel mai mare proiect strategic și de economie circulară din România. Programul își propune să contribuie la atingerea ratelor de colectare pe care România s-a angajat să le îndeplinească, progresiv în următorii ani. 65% deşeuri din sticlă, 65% din plastic şi 65% din metal până la finalul anului viitor. "La 30 noiembrie trebuie sa introducem primul pet, prima doza de aluminiu sau prima sticla intr un astfel de aparat", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ambalajele pentru care se va plăti garanția de 50 de bani vor fi ușor de identificat la raft

80.000 de operatorii economici vor fi implicaţi în acest sistem, al doilea ca amploare, după cel german. "Fiecare are un rol esenţial pentru a face sistemul să funcţioneze. Vom colecta peste şapte miliarde de ambalaje de băuturi, anual. Colectarea va fi făcută de către cetăţenii români. Le vom strânge, le vom sorta, le vom vinde firmelor de reciclare, iar în final vor fi refolosite", a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO, administratorul SGR.

Vezi și

În locul căruciorului de cumpărături să ne imaginăm un pet. De suc, de bere, de apă. În momentul în care am cumpărat băutura din magazin vom achita o garanţie de 50 de bani pentru ambalaj. După ce am golit sticla, o aducem înapoi în magazin şi ne putem recupera cei 50 de bani. "Cu cât mai mulţi oameni vor aduce înapoi recipientele şi îşi vor lua cei 50 de bani înapoi cu atât va creşte şi rata de reciclare", a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO, administratorul SGR. Nu va trebui să returnăm ambalajul în locul din care am cumpărat băutura, ci vom recupera garanţia de oriunde, fără bonul fiscal. De alfel, ambalajele pentru care se va plăti garanția de 50 de bani vor fi ușor de identificat la raft.

"Din 10 peturi puse pe piata din care astazi 9 le regasim la groapa de gunoi ori prin padure, ori albia vreunui rau. in viitor, vom avea 9 dintre ele duse la statia de recilare si doar unul sa ajunga la groapa de gunoi", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Administratorul proiectului a obţinut recent o finanţare de 426 de milioane de lei, bani cu care va pune la punct sistemul. Slovacia, Letonia și Malta sunt ultimele țări europene care l-au implemetat cu succes, din 2022. În primul an de funcționare, consumatorii au returnat 250 de milioane de ambalaje în Letonia și 820 de milioane în Slovacia.

Greta Neagu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Motivul pentru care de la 30 noiembrie vom plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin